Fra 0 til 75 medlemmer på fire måneder

Hele artiklen i PDF-format

MOUNTAINBIKE – Haglen pisker ned udenfor morgenbordet, vinden er frisk, og der er kun en lille time til samling. Gad vide, om der overhovedet kommer nogen, tænker Deres udsendte.

Men der skal mere til at stoppe en flok mountainbikere. Et par håndfulde meget friske mennesker er mødt op til en rask tur ud gennem Marbæk Plantage, og den kolde luft emmer af god energi.

Feltet er en broget skare af garvede ryttere og grønne nybegyndere, unge og ældre, tynde og knapt så tynde. Men fællesnævneren er dét, der træder igennem: De elsker at være aktive og få et kick ved at sparke sig fri af sofaen eller tandsmørret ved morgenhyggen.

Snakken går lystigt, mens de sidste tramper sig vej til P-pladsen ved Ho Bugt Sejlklub i Hjerting, som er det faste mødested og udgangspunkt for turene. Ruten lægges ud fra dagens vind og vejr, og kan
f.eks. også gå ind mod byen langs kysten, gennem Nørreskoven og til Guldager eller bare hurtigst muligt ind i baglandet, hvis vinden er for hård.

Alle kan være med

Først og fremmest handler det om, at alle skal have en god oplevelse med hjem – uanset niveau.

Det er hele grundtanken bag MTB Esbjerg V.

“Vi vil gerne være så mange som muligt og lave nogle forskellige niveauer, så vi kan få flere med. Vi synes jo, det er rigtig sjovt det her,” siger Jimmy Østergaard, der tog initiativ til at oprette Facebook-gruppen 1. oktober sidste år.

Alt køres via ‘Fjæsen’, og det gør det nemt og fleksibelt for alle.

“Det er jo non-profit for hyggens skyld, og vi har haft stor succes med at køre det på Facebook. Vi er allerede nået op på 75 medlemmer, og der kommer flere til hver uge. Efterhånden som man finder ud af det her, så melder man sig på og møder bare op, når man kan. Det centrale er, at det er helt uforpligtende.”

Ildsjæle i front

Jimmy Østergaard sekunderes af Bent Andreassen, der er en gammel rotte i MTB skoven og en anden af ildsjælene bag gruppens store succes.

“Man kan også hurtigt aflyse eller ændre, hvis det f.eks. er dårligt vejr. Folk går lige ind og checker, om der er nogle meddelelser. Det vigtige er, at der er nogle, der sætter sig i spidsen for det, og får det hele til at køre. Ellers bliver det sådan noget laissez faire, der hurtigt løber ud i sandet. Derfor har vi sat os for at tage initiativerne,” uddyber Bent Andreassen.

“Vi prøver også at arrangere nogle fælles ture og snakker bl.a. om at tage til Harzen på fællestur, hvor alle kan være med.”

Fællesturene kan f.eks. også være et smut til Fanø en søndag, hvor solen skinner, og lige nu arbejdes der på en tur til Silkeborg MTB Marathon den 15. marts.

“Det er en 75 km distance, så det bliver en udfordring for mange af dem, der aldrig har kørt så langt før,” siger Bent Andreassen, der sætter en ære i at få alle med.

“Jeg prøver også at tilsidesætte mine egne ambitioner for, at vi kan blive flere og flere. Nogle gange må jeg ned og tage fat i dem, der ikke er så godt kørende, så de ikke bliver sat. Vi skal være flere og flere med fokus på det sociale. Der skal være balance i de ting man laver i hverdagen, så arbejdet ikke fylder for meget, og man også kommer ud og får lidt luft og motion.”

Aldrig ned på udstyr

Det sociale gælder selvfølgelig også snakken om sidste tur med en god blanding af piv og skryderi – alt efter dagsform – og små stikpiller til dem, der valgte sofaen på grund af den hårde vind.

Og så er der jo udstyret – åh ja, udstyret! Som altid er det et evigt hit og samtaleemne i cykelverdenen, og som altid er det absolut ikke dét, man går ned på… Her er både kameraer på hjelmen, ét-benede forgafler og en ny lille dingenot, der sparer mindst fem gram og flere sekunder på turen. Man er vel motionist.

Men de fleste har ganske almindelige cykler og udstyr på et dødeligt budget. Spørgsmålet er, hvor meget man egentlig skal investere for at komme i gang og køre med?

“Man skal nok regne med 5-7.000 kr. som minimum for at komme i gang med en begyndercykel og lidt tøj. Min egen cykel står i en smule mere,” lyder det med et beskedent grin fra Bent Andreassen, og hans medkaptajn supplerer:

“Man får rigtigt meget cykel for 15.000 kr., men der behøver man slet ikke at starte. Omvendt skal man heller ikke købe det allerbilligste. Man skal f. eks. have gear i mellemklassen, og en discountcykel kan ikke holde til det her. Det gælder om at få en rimelig start – ellers bliver man også hurtigt træt af det,” advarer Jimmy Østergaard.

Sved og mudder

“Cyklen er det vigtigste, og så kan man jo i princippet bare køre i joggingtøj. Men et par cykelbukser og lidt regntøj er en god start.”

Starten går, og selv om der er også er helt grønne begyndere med, er tempoet på højde med humøret.

Hjerting Posten snyder lidt og kører i bil – to kameratasker er en perfekt undskyldning. Men der skal gives gas for at følge med ud gennem Marbæk.

De erfarne viser vej til de gode ruter med passende udfordringer for alle, folk sveder og puster og stønner med store brede muddersmil.

Solen titter frem, livet er herligt, og jeg savner min cykel.

Begynder at overveje, om jeg da for pokker ikke kunne få tid til at køre med en dag og sender en venlig tanke til det meget frie og fleksible koncept.

“Folk ved, at tirsdag og torsdag kl. 17 og lørdag kl. 9 eller 10 – alt afhængig af sommer eller vinter – så står vi klar til afgang dernede ved sejlklubben,”
siger Jimmy Østergaard.

“Dem, der kan, de kommer. Og kan man ikke, så bliver man bare væk.”

 

 

Faktaboks: MTB Esbjerg V

Uformel mountainbike klub organiseret i Facebook-gruppen MTB Esbjerg V

 

Ingen kontingent og ingen fast tilmelding på almindelige ture

Mulighed for fællesture til andre gode MTB-områder

 

Det praktiske

Der køres tirsdag og torsdag kl. 19 samt lørdag kl. 9 eller 10 (hhv. sommer og vinter)

Man møder bare op, hvis man kan

Afgang fra P-pladsen ved Ho Bugt Sejlklub, Sanatorievej 2 i Hjerting

 

Pris for udstyr

5-7.000 kr. for begyndercykel og lidt tøj eller evt. brugt udstyr

 

Mere information

Facebook.com – søg på “MTB Esbjerg V”

 

 

René Rambusch

Arbejder i offshore hos Schlumberger

Hvornår startede du her?

Jeg startede i september og har ikke kørt MTB før.

Hvorfor er du med her?

Det er for at komme lidt ud i den dejlige natur, vi har her i området, og for at være social med de andre.

Hvad er det gode liv for dig?

Det er at være sund og rask!

 

Dorthe Nørskov

Sagsbehandler hos HK

Hvornår startede du her?

Jeg har faktisk kun været med en enkelt gang før til æbleskiver og julehygge, og det var rigtig hyggeligt. Og så synes jeg, at det kunne være sjovt.

Hvorfor er du med her?

Jeg kan godt lide at cykle og komme ud i naturen.

Hvad er det gode liv for dig?

Det er at være ydmyg over sig selv og de goder, man har – og huske, at man selv er med til at gøre livet godt!

 

Mai Dinesen

Fagkoordinator, børn og unge, Esbjerg Kommune

Hvornår startede du her?

Det er min første gang.

Hvorfor er du med her?

Jeg har før cyklet en lille smule og stoppede så.

I lang tid har jeg gerne villet i gang igen, og min mand har inspirereret mig nu – han fortæller jo om mange gode oplevelser.

Hvad er det gode liv for dig?

Det er at have balance i livet. Og det er så også den svære kunst – at passe på sig selv og familien, så arbejdet ikke bliver en identitet, men et arbejde.

 

Bent Andreassen

Selvstændig med eget firma indenfor salg af maskiner til fødevareindustrien

Hvor længe har du kørt MTB?

Jeg har kørt i 25 år – nærmest fra starten af MTB-cykling herhjemme, og det var som supplement til landevejscykling. Mange cykler landevej og bruger MTB som vintertræning.

Hvorfor er du med her?

Jeg vil gerne give noget af det videre, jeg selv har lært.

Hvad er det gode liv for dig?

Det er at have tid til alle de her ting også, så det hele ikke går op i arbejde. Det kan det jo let komme til for mange mennesker.

 

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top