Et spændende medieforlig

Vi starter med vores egen verden. Regeringen og et smalt flertal af støttepartier har barslet med et såkaldt medieforlig. Det har som ventet straks startet et hundeslagsmål om de 4,8 milliarder kroner, som skal fordeles til medierne. De DAB-medier som 24syv, der står til at blive lukket, fordi de konkurrerer for meget med private podcast-producenter, protesterer. Det samme gør de landsdækkende aviskoncerner som Jysk Fynske Medier, der nu må leve med et loft over støtten. De peger på, at de ikke vil kunne redde aviser som Helsingør Dagblad i fremtiden på grund af dette. Og en sammenkobling til arbejdsmarkedspolitikken, der ligner en gave til fagbevægelsen, har fået de blå partier til at stige af. Desuden lægges der en helt urimelig skat på streaming.
Men for de helt lokale medier er der godt nyt, hvis ellers regeringen får vedtaget alt dette inden næste folketingsvalg, der jo kan bringe en blå regering til magten. Forligspartnerne vil afsætte et beløb på 41 millioner kroner til os, stigende til 50 millioner kroner ad åre.
Bortset fra, at det ville være langt det bedste, hvis medierne var økonomisk selvkørende og uafhængige af statsmagten, så er der gode takter i forslaget, hvis der ikke følger uspiselige betingelser med. Støtten må nemlig kun bruges til journalistik. Og den måde at støtte på er efter vores mening meget bedre end bevidstløs pengeuddeling til medierne. Det betaler ikke vores stigende udgifter til trykkeriet eller avisomdelingen, men vi vil kunne lave flere kvalitetsartikler og kunne gå mere i dybden med emnerne. Det vil så forhåbentlig få flere annoncører til at vælge os.
En besynderlig detalje er der dog i forslaget. Hvis et medie er alene i en kommune, vil det kunne få mere støtte, end hvis der er flere. Det vil gøre det uhyre vanskeligt for konkurrenter at starte nye medier.
Ellers glæder vi os bare her lokalt over iværksætterlysten, der har givet os en systue og en ny livsstilsbutik. Og over, at Marbækdagen er tilbage.
God juni.

Tekst:
Top