To aviser er i fare

Noget, der optager os meget her på redaktionen, er en politisk brøler, som både Folketingets Kulturudvalg og Slots- og Kulturstyrelsen har begået. Udvalget har sovet i timen, og styrelsen har fuldt bevidst lavet og udsendt en bekendtgørelse, der får den modsatte effekt af, hvad Folketinget besluttede om mediestøtte, eller statsstøtte om man vil, til de små, lokale medier.

Folketinget ønskede at støtte de små aviser i udkantsdanmark med 43 millioner kroner om året. Der skulle gives et beløb, der svarer til en tredjedel af redaktionens lønbudget, dog højest 350.000 kroner om året. Det ville for Vadehavets Mediecenter ApS, der udgiver Hjerting Posten og Fanø Posten have betydet, at vi kunne have investeret i en redaktionel udvikling og et tiltrængt nyhedsbrev på dansk og tysk på Fanø, for eksempel.

De planer er skrottet nu. Vi får intet, mens Ugeavisen Esbjerg, Fanø Ugeblad og netavisen KomEsbjerg ser ud til at kunne opfylde kravene. Så vi vil være omringet af statsstøttede konkurrenter

Da loven blev vedtaget, så vi ud til at være ligestillet. Men i sommerens løb er Slots- og Kulturstyrelsen blevet stærkt påvirket af lobbyarbejde fra Danske Mediers Arbejdsgiverforening (DMA), der er domineret af de statsstøttede dagblade. Og styrelsen har opfyldt DMAs hede drøm om at begrænse støtten til distriktsblade, der udkommer mindst 44 gange om året. DMA havde endda ønsket 48. Vi udgiver kun 25 aviser i Hjerting og Fanø og har ikke ressourcer til mere. Og nu er konkurrencen endnu mere ulige.

Et åbent brev til Folketingets Kulturvalg, hvori vor lokale Anders Kronborg har sæde, er sendt afsted. Det samme er en klage til kulturminister Jacob Engel-Schmidt. Vi får sikkert svaret, når fristen for at søge den 21. september er overskredet. Ufatteligt, den slags kan foregå i et demokratisk land.

Finn Arne Hansen, udgiver og redaktør

Tekst:
Top