Ulven i det sydvestjyske

En ulvefamilie i det vestjyske. Måske har den også været i Sjelborg.

Om ulven er kommet tilbage for at blive i Danmark, ved vi først om 100 år, men det ligner en overbevisende tilbagekomst efter 200 års fravær, skriver Søren Brinch

Hent den originale artikel fra avisen som PDF her

NATUR – ”Ulven kommer, ulven kommer” er et udtryk, vi alle kender, og som skal illustrere, at hvis du bliver ved med at melde en historie ud med et ’worst case scenarie’, så mindskes din troværdighed, når det ikke sker. Den lille Rødhætte og Ulven fra Brødrerne Grimms eventyrkatalog er også kendt, og i begge tilfælde italesættes og forstærkes en frygt i befolkningen for ulven.

Dette til trods er er der meget få registrerede ulveanslag mod mennesker i historisk tid. Faktisk eksisterer der kun i nyere tid ét tilfælde af angreb på mennesker med dødelig udgang i Europa. Det fandt sted i 1974 i Spanien. Så lad os forholde os til fakta – ikke frygt.

Genindvandrede i 2012
Ulven genindvandrede til Danmark i 2012 i Hansted Reservatet i Nationalpark Thy, efter den sidste ulv, der med sikkerhed blev nedlagt i Danmark, blev skudt i 1813 ved Estvadgård syd for Skive. Siden er flere kommet til fra en bestand nær Lüneburger Heide, hvor fødselsoverskuddet er vandret nordpå. I dag er populationen i Danmark selvreproducerende, og det skaber meget debat. Ulven er som udgangspunkt ikke farlig for mennesker, men ulven kan være et problem, når den angriber husdyr.

Angst for mennesker


Ulven kan i dag nydes mange steder i Danmark, og her er det især den venstre halvdel af Jylland med de store vidder og tyndtbefolkede områder, der skaber de rigtige forudsætninger for ulvens tilstedeværelse. Masser af krondyr, rådyr og dådyr er nøglen til en forståelse af, hvorfor ulven trives i det Vestjyske. Biotopmæssigt foretrækker Ulven udstrakte steppeområder og hede i umiddelbar nærhed af skovområder, hvor ulven kan søge dække til hvile og yngel. Men fraværet af mennesker er den primære lokaliseringsfaktor, og det skyldes ulvens angst for mennesket. Men fraværet af mennesker skaber også føde i rigelige mængder, og videnskaben har vist, at etablerede dyr ikke angriber husdyr – kun vilde dyr.
Den første observation af ulv i vort område er den 26. jan 2015, hvor en mand er ganske overbevist om, at han så et eksemplar i sin indkørsel i Sjelborg ved Marbæk Plantage. Sidenhen er der flere observationer, hvoraf den seneste ved Vognsbølparken var meget spektakulær. Disse observationer er heldigvis sjældne, og hører til undtagelserne, hvad det ikke gør i de centrale ulvedomæner, hvor ulven nu er blevet hverdag.

Oplevelser med ulve
Det vil vi gerne vise læsere af Hjerting Posten og Fanø Posten. Derfor vil vi i samarbejde med Nationalpark Safari invitere vores læsere på Ulvesafari i det Sydvestjyske. Du vil kunne læse mere om disse arrangementer i de næste numre af aviserne, når mulighederne vurderes optimale. På turen vil vi vise dig ulven og fortælle alt om ulven.

Tekst og foto: Søren Brinch

 

Tekst:
Tags

Relaterede artikler

Top