En herlig sensommerdag i jernalderen

‘Dagens ret’ var kylling, naturligvis tilberedt med datidens redskaber og senere stegt over bål. Madmor, til venstre, er Charlotte Bruun, der er formidler ved Myrthue – natur, kultur og læring.

Stort rykind i jernalderlandsbyen på Guldager Stationsvej, da der var åbent hus i forbindelse med Naturens Uge

Hent den originale artikel fra avisen som PDF her

TIDSREJSE – Et stykke ude af Guldager Stationsvej, dér hvor asfalten er erstattet af grus, er der en tidsmaskine. På et splitsekund bringer den de besøgende tilbage til jernalderen, hos Myrthue – natur, kultur og læring.

Jernalderlandsby i Guldager. Foto: Jens Bytoft, Hjerting Posten.

Formidler ved jernalderlandsbyen, Thomas Brochstedt, fortæller om livet og hverdagen i jernalderen.

Her er hus, stald, værksted og meget mere – alt sammen forholdsvis nyt, og alt sammen bygget med afsæt i perioden på nogle hundrede år på hver sin side af Kristi fødsel, altså efter stenalderen og bronzealderen.

Jernalderlandsby i Guldager. Foto: Jens Bytoft, Hjerting Posten.
I år var stedet for anden gang med i det landsdækkende tilbud Naturens Uge, arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet. Det betød, at der var åbent hus for alle interesserede i den lille jernalderlandsby. Og rigtigt mange var interesserede. I løbet af dagen blev der lavet mad over bål, skudt med bue og pil, røgtet får og geder, leget lege fra dengang og fortalt spændende historie.

Jernalderlandsby, Guldager. Foto: Jens Bytoft, Hjerting Posten.

Især børnene havde mange spændende oplevelser i løbet af dagen, hvor der blandt andet skulle hentes får og geder i den nærliggende fold.

Især de mange besøgende børn fik en herlig dag med forskellige udfordringer, men også de voksne kunne blive klogere på mange ting – og så var der naturligvis lejlighed til at høre mere om, hvordan det går med den nye, gamle jernaldergård, der er ved at skyde op på stedet.

Jernladerlandsby i Guldager. Foto: Jens Bytoft, Hjerting Posten.
Naturens Uge er nu overstået for denne gang, og arrangørerne kan fortælle, at der på landsplan var flere end 170.000 mennesker, der tog med ud i naturen. Hertil kommer 107.000 børn fra skoler og dagtilbud landet over.

Adgang for alle


Jernalderlandsbyen i Guldager er først og fremmest for skoleelever, der kan booke sig ind i både en eller flere dage, for at bo og leve som dengang. Alle kan dog besøge stedet, der ligger naturskønt i Guldager Plantage, dog er det ikke tilladt at fodre gårdens får og geder.

Tekst og foto: Jens Bytoft

Tekst:

Relaterede artikler

Top