Mindfitness – mental sundhed skal trænes

Mindfitness: Nøjagtigt som kroppen har brug for motion, frisk luft og fysik træning, skaber mindfulness gavnlige forandringer i hjernen.

 

MINDFULNESS – Klangen fra en tibetansk syngeskål forplanter sig i kroppen. Omkring mig lyder åndedrættene fra deltagere på fortsætter-holdet i mindfulness. Nogle ligger ned, jeg har valgt at sidde på en blommefarvet meditationspude.

Fuglene kvidrer i lyset, der vibrerer mellem løvet ude i haven ved meditationslokalet på villavejen i Hjerting – eller sådan forestiller jeg mig, at det sker. Den indledende meditation, som i dag er en guidet en af slagsen, skaber indre billeder og kalejdoskopiske mønstre, imens Birthe Gaj Nielsen roligt instruerer i at fokusere på åndedrættet og mærke kroppen, som den er lige nu.

”Det der typisk sker, når vi retter opmærksomheden mod åndedrættet, det er, at sindet falder til ro,” uddyber Birthe under det efterfølgende interview.

 

”I hverdagen er vi typisk ubevidste om vores tanker, og vi bruger vildt meget tid på at tænke på fortiden og fremtiden. I mindfulness handler det om at være til stede i nuet, mærke dig selv, dine følelser, sympatier og antipatier, og ikke mindst at være kærlig og venlig over for dig selv og andre, og overfor det, du oplever. Er hovedet fyldt med fordømmende tanker, er man rastløs, eller har man ondt, så er det dét, man registrerer,” forklarer Birthe.

 

”Med mindfulness oparbejder man en større robusthed til at klare dét, som livet byder en. Mindfulness gør jo ikke, at de svære følelser forsvinder, eller at vi undgår ubehagelige ting, men vi bliver mere robuste til at være i det. ”

Deltagerne på kurserne kommer som de er, der er yogamåtter, puder og tæpper i mindfulness-lokalet.

Tilbage i meditationslokalet runder Birthe meditationen af. Undervisningen, der hver gang er fordelt over meditationer, samtale og teori, handler i dag om, hvilke overbevisninger vi har om os selv.

Der er en nærværende og fortrolig stemning mellem deltagerne.

Birthe slutter af med en guidet visualisering om hvilke fortællinger, vi gennem tilværelsen har skabt om os selv.

Visdom på væggen, levende lys og te på kanden byder velkommen. Der er tid til at tale sammen før og efter undervisningen.

Trods en stigende mængde af artikler og videnskabelige litteratur om mindfulness og meditations gavnlige forandringer af hjernen, så har forandringer det med at tage længere tid i praksis. Sådan skete det også for Birthe.

I 2009 måtte hun erkende, at hvis hun ikke gjorde noget, ville hun ryge ned med stress. Det havde hun – som dengang var redaktør for Hjerting Posten med tre hjemmeboende børn – ikke tid til.

Hun uddannede sig som meditationslærer og startede op med kurser i 2011 sideløbende med avisen.

Mere tilgængeligt nu

”Siden jeg var teenager, har jeg været interesseret i feltet. Men dengang var det lidt mystisk at interessere sig for meditation. Med mindfulness er det hele blevet så meget mere let tilgængeligt og meget mere nede på jorden,” fortæller Birthe, der netop er vendt hjem fra en uges stilhedsretreat.

Opholdet er et led i den uddannelse, som Birthe gennem to år har praktiseret og fulgt i mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR) ved Dansk Center for Mindfulness ved Århus Universitet. Og når hun senere på måneden vender hjem fra det sidste kursus i Practice Teaching Intensive (PTI), er hun på det første hold af MBSR-lærere, som bliver uddannet i Danmark under Dansk Center for Mindfulness.

Faktisk er der kun få selvstændige mindfulness instruktører. Flere er psykologer, læger og sygeplejersker, der følger uddannelsen som led i behandling af patienter.

Reducerer stress

Forskning viser, at der er evidens for, at MBSR-kurserne reducerer stress, depressioner og hjælper mennesker med kroniske smerter.

”Det er ikke svært at meditere – det svære er at gøre det regelmæssigt og disciplinen ved det. Det svære kommer altid efter kurset, når man skal implementere de nye vaner i hverdagen,” siger Birthe Gaj Nielsen, der nu tilbyder kurser i mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR-kurser).

”Så jeg glæder mig til efter sommerferien at kunne starte kurser i det fulde MBSR-program, som indeholder undervisning i stress, perception, kommunikation, yoga og træning i mindfulness-meditation.
Endnu har jeg ikke på plads hvordan, men her er tale om intensive kurser af otte ugers varighed.”

Undervisningen foregår en gang ugentlig i 2,5 time plus en hel undervisningsdag, og så er der daglige lektier i form af 30 minutters meditation derhjemme.

Kurserne henvender sig til alle, men Birthe forestiller sig, at MBSR-kurserne også vil være relevante for virksomheder, A-kasser og andre, der tilbyder kurser for ledige og i særdeleshed skoler og ungdomsuddannelser.

Fra september starter der nye kurser i mindfulness, hvor der ligesom på tidligere kurser indgår dele
af MBSR-programmet, der øger opmærksomhed, glæde, robusthed og empati.

Tekst: Tina Margrethe Pedersen

 

Tanker op til de travle dage

MEDITATION – ”Jeg havde det lidt underligt, lægen foreslog vejrtrækning, det er et par år siden,” siger Andreas Andreasen fra Sædding, der for et par år siden tog et kursus i mindfulness sammen med sin kone Berit Tange. Sammen har de fulgt flere af kurserne siden.

Vejrtrækning er vigtig

”Fra årene ved ligaholdet i ishockey ved jeg, hvor afgørende vejrtrækningen er, når du har været ude og yde alt, hvad du kan og sidder på bænken og skal have kræfterne og overskuddet til at komme igen.”

I en travl hverdag, hvor han – ud over job og to skolebørn prioriterer motion og tid til at hjælpe til i ishockeyklubben, handler det også om at få tanken fyldt op med ro og få koblet af engang imellem.

”Birthe gør det rigtig godt med stemmen og måden, hun guider på, og så var det godt med redskaber til at klare de mange tanker man har, og at få noget viden om det. Nu ved vi jo, hvad det drejer sig om, så vi følger de åbne meditationer,” fortæller Andreas om sit forhold til mindfulness.

Parret har en aftale med svigermor, som kommer forbi og ser efter børnene.

Giver en indre ro

”Man falder helt ned og får en indre ro bagefter,” siger Andreas, der ikke kunne forestille sig at meditere til en app på mobilen.

”For mig er det vigtigt, at det er noget, vi gør sammen, og at der er en levende person bag stemmen.”

Tekst:
Top