Vandrefalken – et designmirakel i naturen

Hent hele artiklen som PDF her

VADEHAVETS FUGLE – Vadehavets og verdens hurtigste dyr, himmelrummets ubetingede hersker, elegantieren over dem alle – Ja, vandrefalken har mange navne, og det har én årsag. Vandrefalken er et designmæssigt mirakel i naturen. Skabt til ekstremt høje hastigheder og halsbrækkende jagter efter bytte. Fuglens fysiologi viser tydeligt, at den er skabt efter samme designprincipper som Formel 1-racebiler – minimal luftmodstand, enorm motorkraft og en reaktionshastighed, der overgår alt.
I vertikalt fald, hvor den klapper vingerne bagud for at opnå ekstrem aerodynamik, opnår vandrefalken hastigheder på 390 kilometer i timen. Den cirka 1 kilo tunge falk med et vingefang på 1,2 meter for de største hunner slår i ekstrem hastighed sit bytte på flere måder.

Frit dyk og et drab
Den kan fra en højde på op til én kilometer udvælge et oplagt bytte der kan være en pibeand eller anden fugl, der passerer under den. Den starter så et frit dyk, og lader tyngdekraften være dens motor, hvor den til sidst med ekstrem stor hastighed rammer fuglen med sit brystben, hvilket dræber fuglen i det voldsomme møde. Den benytter også andre jagtteknikker, og det kan alt sammen ses forskellige steder i Vadehavet.
Over Skallingen, Fanø, Mandø, Rømø og marsklandet på fastlandet er Vandrefalken ikke sjælden, omend den har lidt relativt hårdt med den seneste variant af fugleinfluenzaens hærgen fra 2020-2021, der har mindsket den overvintrende bestand i Danmark og ynglebestanden, der tæller omkring 20 par.


Vandrefalken yngler på Bornholm, Stevns og Møn. Andre steder i Vadehavet yngler vandrefalken på jorden på opsatte platforme, og det vil vi måske opleve i en ikke fjern fremtid. I dag yngler vandrefalken på klipperne i Østdanmark, men kraftværker – herunder Vestkraft – er også yndede ynglelokaliteter.
Hvis du gerne vil opleve vandrefalken i det store himmelrum, så ser vi den ofte på vores guidede ture på Fanø Fuglestation, hvor vi overvåger og monitorerer fugletrækket på Fanø. Du er altid velkommen på vores ture, der kombinerer høj faglighed, nærværende dialoger og hyggeligt samvær i naturen med fuglene i fokus.

Tekst og foto: Søren Brinch

Tekst:
Tags

Relaterede artikler

Top