Sjelborg Børnehaves børn var havedesignere for en dag

Det regnede ret heftigt, men alle var klædt på til det, undtagen Deres udsendte…

Mille Louise Julsgaard Gedebjerg fra Sjelborg er iværksætter og elsker planter. Nu har hun sammen med børnene lavet en minihave i en af Sjelborg Børnehaves afdelinger

Hent den originale artikel fra avisen som PDF her

HAVEGLÆDE – Når børn ikke længere tusser rundt med farmor i hendes have og hjælper med at plukke bær til rødgrød, så må den pædagogiske indsats jo lægges, hvor børnene er i dag: I børnehaven. Den 37-årige kultursociolog med speciale i innovation og entreprenørskab og mor til to, Mille Louise Julsgaard Gedebjerg fra Sjelborg, har en søn i Sjelborg Børnehave, og hun startede i marts 2024 her et haveprojekt med børnene.

Børn får ejerskab

Mille Gedebjerg til højre i Sjelborg Børnehave. Foto: Finn Arne Hansen, Hjerting Posten.

Stauderne skulle gerne give noget at se på hele året rundt. Og ved at vlre med til at plante dem, skulle børnene gerne få ejerskab til projektet.

På et stykke jord på den store, skovlignende grund, som blev udformet som et aflangt blad, er der i den regnfulde forårsperiode blevet gjort klar til udplantning af stauder, og torsdag den 23. august tog vi – i regnvejr – på besøg for at se de sidste planter blive sat i jorden af børnene. Idéen er, at de nu med ejerskab til staudebedet kan følge tidernes skifte og iagttage, hvilke nye insekter, bedet tiltrækker.
”Børnene, pædagogerne og jeg blev færdige klokken 11.30. De arbejdede godt, var nysgerrige, og alle var meget glade i processen. Da de kiggede ud over det færdige resultat, kunne de allerede begynde at forestille sig deres kommende drømmebed. Nu skal vi bare vente på at stauderne sætter sig og vokser til – men det bliver hele ventetiden værd,” siger Mille.

Mille Louise Julsgaard Gedebjerg med sønnen Hans Ole. Foto: Finn Arne Hansen, Hjerting Posten.

Mille Louise Julsgaard Gedebjerg med sønnen Hans Ole.

”Jeg er selv i gang med at omlægge min have, så den består primært af strukturplanter, som jeg kalder for drømmeplanter. Den klasker ikke sammen om vinteren. Haven forbliver derfor interessant året rundt, da de døde planter med deres forskellige frøstande skaber diversitet, oplevelser og mystik. Jeg forsøger derfor at forestille mig planterne døde, så jeg kan se, hvordan de spiller sammen i vinterhalvåret, selvom det lyder lidt morbidt. Jeg regner stærkt med at jeg kan vise min have frem i sensommeren og holde åben have. Ellers gør jeg det i 2025,” tilføjer hun. ”

Sjelborgbakkens drømmeplanter
”Jeg har netop lavet en facebookgruppe, Sjelborgbakkens drømmeplanter. I den viser jeg de stauder, jeg sælger i min vejbod, samt viser billeder fra min have for at inspirere andre. Jeg vil også dele projektet fra børnehaven samt kommende projekter. I skrivende stund har jeg fået 78 medlemmer, det er dejligt at mærke opbakningen,” fortæller hun.
”Udover dette projekt har jeg også løst nogle opgaver for private, hvor jeg har udarbejdet havedesigns samt vejledt. Jeg vil også gerne hjælpe virksomheder med at skabe nye udeområder, slutter hun.

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

Tekst:
Top