Dag-pragtstjerne er en ’vild med vilje-blomst’

Hent den originale artikel fra avisen som PDF her

FLORA OG FAUNA – Dag-pragtstjerne (Silene dioica) har korte, underjordiske, vandrette stængler, der villigt danner nye skud.
Den står derfor ofte i tætte bestande.
Den holder ofte til i løvskove, skovbryn og vejkanter, men ses også i haver, hvor den kan være kommet af sig selv, men får lov at stå, da den jo er en rigtig smuksak.

Fortrinlig insektplante
Nu om stunder er det dog ikke ualmindeligt, at den er udsået i et Vild med Vilje-blomsterbed, da den udover sin ynde også er en fortræffelig insektplante. Langs mange af kommunens veje ses planten i denne tid i fuld blomstring.
Den er udsået for at bringe mere vild natur ind i byerne og dermed også tiltrække flere spændende insekter.
Dag-pragtstjerne er udstyret med en mængde klæbrige kirtelhår, der tjener som et ydre værn mod fjendtligtsindede insekter. Planten har den specialitet, at hanblomster og hunblomster sidder på hver sin plante. Er man velsignet med jagtinstinkt, kan man derfor forsøge sig med at finde både planter med de 5-griflede hunblomster og planter med hanblomster, som i stedet har 10 støvdragere, den øvelse kan der nemt gå lidt sport i og også en del god tid med!
Hanblomster hos dag-pragtstjerne er i øvrigt større end hunblomster, og hunplanter er ofte kraftigere end hanplanter. En svampesygdom kan rokke ved blomsternes kønsidentitet, svampen kan nemlig forvirre hunblomsterne, så de danner støvdragere og derved får hanlige karaktertræk.

Mutanter i hvid og pink
Af og til kan man finde mutanter af dag-pragtstjerne, som har hvide blomster, og nogle gange kan man endda støde på lyserøde hybrider mellem dag-pragtstjerne og den hvide aften-pragtstjerne, især når de to arter står sammen.
Blomsterne hos dag-pragtstjerne har nektar, men er duftløse og er åbne om dagen, hvor de især bestøves af langsnablede dagsommerfugle, der kan nå nektaren i dybet af det lange kronrør.
Det rødviolette bæger hos dag-pragtstjerne (farven skyldes anthocyaner i cellesaften) er med til at forstærke synsindtrykket, så blomsten synes større og mere indbydende og derfor mere attraktive for insekterne.
Modsat dag-pragtstjerne er dens nære slægtning aften-pragtstjerne hvid og dufter samt er åben om aftenen, hvor dens duft tiltrækker bestøverne. Hunblomsten hos dag-pragtstjerne producerer dobbelt så meget nektar som hanblomsten.
På den måde råder hunblomsten bod på ikke at være så stor som hanblomsten og for ikke at producere pollen.

Guf for larver
Den krukkeformede, mangefrøede kapsel åbner sig foroven ved 10 tilbagerullede tænder, hvorefter de nyreformede frø spredes ud, når vinden bakser med planten. Dag-pragtstjerne er guf for larver af sommerfuglen pragtstjerne-måler.
Navnet dag-pragtstjerne sigter til blomsterformen samt at blomsterne er åbne om dagen.
Silene henviser såmænd til den tykmavede Silenos i græsk mytologi og sigter sjovt nok til, at bægeret hos nogle arter i Silene-slægten er oppustede.
Dioica betyder tvebo og er afledt af dis, som betyder to og oikos, som betyder hus, altså fordi hun-og hanblomster findes på hver sin plante med hvert sit ’hus’.

Tekst: Carsten Mathisesen
Foto: birkogbarfod.dk

Tekst:
Top