HAVBAD – Den gode nyhed først: Kommunens teknikere har fået så meget styr på havpoolen i Hjerting, at det tidligere problembarn har teet sig artigt det meste af sommeren.
Den dårlige nyhed er, at kuren koster dyrt.
”Det kører som det skal nu. Vi har fået nye pumper monteret i foråret, vi har faktisk ikke haft nogle lukkedage, og vandkvaliteten har også været i top,” oplyser parktekniker Niels Buchhave fra Esbjerg Kommune.
Tømmes hver uge
Den gode sommer for havpoolen skyldes også, at den mandsopdækkes tæt, og indstrømningen af sand – som tidligere har givet store problemer – holdes i kort skovl.
”Vi tømmer poolen hver uge og spuler den. Og så svinger vi forbi hver dag for at checke pumpen og dyserne og for lige at se, om der skulle ligge en død sæl eller andet i poolen,” forklarer Niels Buchhave.
Der tages desuden vandprøver hver uge, som udføres af et eksternt firma, der også tager prøver af vandet i Ho Bugt.
10.000 kr. om ugen
”Jeg synes, vi er ved at have snor i det. Det er ikke længere den store hurdle rent teknisk at holde havpoolen kørende. Men det er jo så et spørgsmål om prioritering at afgøre, om det er tiden og pengene værd,” siger Niels Buchhave.
Han vurderer, at driftsudgifterne ligger i omegnen af 10.000 kr. om ugen for hver af de 14-15 uger, havpoolen er åben fra medio juni til medio september, alt afhængig af sommerens længde og kvalitet.
Omvendt peger han også på, at der i år ikke har været tilfælde af hærværk i hverken lystanlægget eller strandparken i Hjerting. Det har ellers tidligere udløst omkostninger i samme niveau som en hel sommers drift af havpoolen.
”Måske skyldes det, at de unge har haft aktiviteter som f.eks. poolen, og så er det jo en investering den vej rundt,” funderer Niels Buchhave.
Esbjerg Kommunes økonomi er som bekendt på dybt vand med voldsomme sparekrav i det nye budgetforslag, der skulle blive offentliggjort den 31. august. Havpoolen ser dog ud til at være fredet for sparekniven, bl.a. på grund af sin store herlighedsværdi og sammenhæng med resten af Strandpromenaden.
Følsomme fondspenge
Projektet med en række andre rekreative elementer som f.eks. hængekøjer, klatrestativ, beach volley baner og badeplatform er delvist finansieret med store tilskud fra ikke mindst Realdania. Fondspengene følges ikke af noget formelt krav om, at det er alt eller intet, men politisk er det følsomt at pille elementer ud af den samlede pakke, der blev givet tilskud til.
”Der er jo et ’høflighedsprincip’ for den slags. Ikke mindst af hensyn til kommunens troværdighed overfor fondene i fremtiden,” siger Anders Kronborg (S), formand for Esbjerg Kommunes Teknik og Byggeudvalg.
Virker trods alt nu
”Når sommeren er ovre, skal jeg have en status over drift og økonomi for havpoolen, og det er uden tvivl en dyr gave, vi har fået. Men det ville jo for alvor give hovedpine, hvis den nu ikke fungerede, og vi samtidig skulle kaste penge efter den.”
Anders Kronborg tør ikke love noget forud for budgetforhandlingerne, men han peger på, at havpoolen har stor tiltrækningskraft og værdi for hele Esbjerg Kommune.
”Som udvalgsformand tror jeg også godt, jeg kan ranke ryggen og levere min del af besparelserne – også uden det her. Så jeg tror ikke, havpoolen er i spil.”