Hjerting Posten kunne første gang offentliggøre planerne for en ny vandskibane helt tilbage i august 2015.
VANDSPORT – Det ligner umiddelbart en dårlig nyhed, at Esbjerg Kommunes økonomiudvalg den 23. oktober sagde nej til at give puljestøtte til et nyt vandski-center ved Hostrup. Der er ’for mange ubekendte’ i projektet, som derfor skal afvente en masterplan for hele området, som udarbejdes sammen med regionen.
Men ifølge initiativtagerne er det kun en formalitet som led i processen.
”Det er mere en teknikalitet, for det handler om, at vi har ansøgt om midler til at få lavet en lokalplan for området. Masterplanen, der arbejdes på, har nogle større, overordnede perspektiver, også i forhold til råstofudvinding, og der er vores projekt bare en lillebitte brik,” forklarer Peter Meldgaard Jacobsen fra Hjerting.
Han er primus motor og underskriver af ansøgningen på vegne af Esbjerg Vandski Klub, som gerne vil oprettet et nyt vandskicenter i grusgraven lidt udenfor Hostrup mellem Hjerting og Alslev. Her er dannet en stor sø i grusgraven, hvor der tidligere har været vandskiaktiviteter fra 1996 og to år frem. Nu vil man gerne i gang, når graveaktiviteterne i den del af grusgraven flytter ultimo 2018, og det åbner for nye, ambitiøse planer.
Kabelbane med i plan
Udover vandskibane med diverse hop og hvad der ellers hører til, er der også planer om en kabelbane til bl.a. wakeboard (en slags snowboard på vand) og begyndertræning for vandskiløbere. Kabelbanen kan bedst beskrives som en slags skilift på vand, som den bl.a. kendes fra Hvide Sande og Amager Strandpark.
”Kabelbaner er egentlig ikke noget, vi bruger i de klassiske vandskidiscipliner, men det er rigtigt godt til nybegyndere. Så der er en god synergi – selvfølgelig også i forhold til de faciliteter som omklædning, våddragter m.m., man skal have,” siger Peter Meldgaard Jacobsen.
Synergi i faciliteterne
Kabelbanen kan dermed både bruges som en selvstændig aktivitet for wakeboardere, som fødekanal for nye medlemmer til vandskiklubben og som et generelt løft for centret. Tanken er at lave en såkaldt 2.0 bane, dvs. med to master, som man trækkes frem og tilbage imellem. Den er økonomisk langt mere tilgængelig end de større kabelparker som den i Hvide Sande.
”Den lille model bygger i bund og grund på mobilt udstyr med en mast i hver ende, og der er skudt en del af dem op af rundt omkring i landet. Det koster en investering på omkring 300.000 kr., så det er håndterbart i forhold til måske et par mio. kroner for et fuldt anlæg,” uddyber Peter Meldgaard Jacobsen.
Kan I løfte og drive det i klubregi?
”Ja, det kan vi. Der er jo andre kræfter i området, som gerne vil have sådan en kabelbane. De har bl.a. forsøgt sig i Nysø ved Varde, men løb ind i naturproblemer. Der vil være nogle kræfter, vi kan trække på her, og så bliver det også et bredere projekt at komme alle de steder, vi skal søge penge.”
Planerne rummer også vinterbadning, hvor søen kan byde på iskolde dukkerter – uden saltvand og uden langt tilløb ved lavvande. Ambitionen er at åbne det nye vandsportscenter til 2019-sæsonen.