Marbækgård varmer op til fremtid som trailcenter

Et crossløb i skoven tyvstartede Marbækgårds fremtid som trailcenter.

NATURCENTER – Efter næsten to års dvale var der igen masser af liv på Marbækgård til et stort crossløb og Åbent Hus arrangement den 9. marts.

Esbjerg Kommune havde snedigt nok lagt det på samme tid som et stort crossløb, så mange af fremtidens brugere var i forvejen i skoven og kunne give input til fremtiden for Marbækgård under arbejdstitlen ’Trailcenter’.

 

Til Åbent Hus-dagen på Marbækgård kunne alle interesserede skrive deres ønsker og drømme om bl.a. aktiviteter og nye faciliteter op på nogle store plancher.

 

”Vi får idéer ind på de plancher, vi har hængt op, og tre studerende fra SDU har lavet spørgeskemaer, som folk kan udfylde med ønsker. Næste skridt bliver to andre arrangementer i foråret (se faktaboks), så vi kan få endnu flere input. Vi vil lave noget herude, som brugerne gerne vil have – det er målet,” fortæller landskabsarkitekt Mette Esbjerg Jørgensen fra Esbjerg Kommune.

Foreløbig er der bevilget 1,9 mio. kommunale kroner til at løbe det nye center i gang.

”Jeg synes, vi skal tage de lavthængende frugter først, og nu får vi en styregruppe, for dem, der har lyst til at lave noget,” siger projektleder Ulla Bækmann fra Esbjerg Kommune.

Vil hurtigt i gang

”Som vi kan se i dag, er der jo allerede gode faciliteter, og vi har snakket om, at vi måske kan lægge skinnerne, mens vi kører. Hvis det f.eks. handler om en vandpost, kan vi så få den op denne måned? Vi kan måske også lave noget street-agtigt med nogle paller til en start og få noget erfaring. Jeg håber, vi kan komme i gang hurtigt – det vil jeg virkelig ønske.”

Hvad tænker I fra kommunens side om organisering af stedet og aktiviteterne?

”Den er lidt svær, og den er nok lidt i næste runde. Nu skal vi have fat i nogen folk, der vil bidrage i den videre proces og være lidt dedikerede. Det er jo meningen, at vi skal have lave driftsomkostninger, og det giver nogle muligheder, hvis man f.eks. laver noget i en selvejende institution – f.eks. i forhold til udlejning af stedet. Skal vi leje det ud, og kan man det? Her er jo en masse regler, vi hurtigt rammer, hvis det foregår i kommunalt regi. Men alt er i spil – ud fra brugernes ønsker og behov,” oplyser Ulla Bækmann.

Ikke kun sved og puls

”Politikerne vil gerne, at vi kommer i gang for de penge, der er bevilget. Men også, at vi får søgt nogle fonde, så vi kan få nogle flere penge hjem, hvis der er store vilde drømme om at bygge ’et slot’,” siger hun med et smil.

Nogle brugere ønsker mindre ’hurlumhej’ og mere ro – kan det også tænkes ind?

”Det synes jeg bestemt, at det kan. Vi snakker jo lidt om, at det næste Åbent Hus kunne indeholde nogle andre aktiviteter som f.eks. yoga, meditation eller mindfulness – noget, hvor det ikke drejer sig om at få sved på panden, men at have sindet med i naturen. Det synes jeg bestemt, at stedet også kan rumme,” understreger Ulla Bækmann.

Så Marbækgård skal også handle om andet end events og organiseret aktivitet?

”Ja, bestemt. Det er jo meget bredt, hvad der kan foregå herude, og det skal være åbent for alle – både de organiserede og dem, der ikke er. Og 24/7, så der er åbent hele tiden, men vi må jo finde ud af, hvordan vi gør det i praksis. Det er i hvert fald målet, at der skal være plads til alle.”

Den organiserede idrætsverden var repræsenteret ved DGI, og her tænker man også bredt for stedets fremtid.

Måske et andet navn

”Det er et kanon område, men vi er bare lidt i tvivl, om det skal hedde trailcenter. Jeg er lidt bange for, at den titel måske kan skræmme nogen væk. Men det er også svært at kalde det outdoor center, for hvad er det,” spørger udviklingskonsulent Anders Kristensen fra DGI, der kender området og selv bor i Hjerting.

”Vores mål er selvfølgelig, at vores foreninger kan bruge det, men i lige så høj udstrækning, at vi også kan få nye brugere til at komme. Nogle som måske ikke lige ser sig selv som foreningsaktive, men måske bare har lyst til at komme herud og være sammen med andre,” lyder hans bud.

Bedre faciliteter

Anders Kristensen ser også gerne, at man tager en lavpraktisk tilgang ud fra de behov, der meldes ind.

”Det kunne være bedre forhold for heste, afmærkede løbespor osv. Vi kunne bare godt tænke os at få nogle ting i gang. Og så får vi forhåbentlig også samlet nogle flere penge sammen, så vi også kan få stedet her til at spille sammen med mulighederne – måske med f.eks. nogle bedre faciliteter til omklædning,” funderer Anders Kristensen.

”Marbækgård skal jo aldrig blive sådan et topmoderne sted, men et sted, som folk kan bruge. Og så skal stedet være så brugerdrevet som overhovedet muligt.”

Åbent Hus 25. april og Visionsdag 9. maj

Torsdag den 25. april kl. 18-20 afholdes igen Åbent Hus på Marbækgård med en gratis aktivitet og ’indsamling af drømme og idéer’, hvor interesserede kan melde sig til det videre arbejde.

Torsdag den 9. maj kl. 17-21 holdes Visions­dag med workshop, hvor der arbejdes videre med idéer, organisering og fremtidig drift. Samtidig er det planen at etablere fokus- og netværksgrupper til det videre forløb.

 

Ønske om flere familiefaciliteter
– men også til stilhed og natur

Base for børnefamilier

Krista Jørgensen, Esbjerg og Bjørk på 4 år

Marbæk-området har en helt speciel plads i hjertet for familien Jørgensen, og det var også her Krista og hendes mand Mads holdt bryllupsfest i en spejderhytte i sin tid.

”Jeg er tit herude med min mand og vores børn på to og fire år for at gå ture i området – og vi prøver altid at finde nogle nye steder og stier. Og så er vi tit på stranden herude om sommeren, for her er ikke så mange, og der er fred og ro,” fortæller Krista Jørgensen.

Hvad kunne du tænke dig af faciliteter i et trailcenter?

”Vi gik lige en tur herude og snakkede om, at det kunne være ret hyggeligt, hvis der blev lavet noget for børnefamilier, så de måske kunne komme lidt mere herud. Måske en skovlegeplads, måske kunne man lave noget med naturvejledere, der lavede arrangementer et par gange om året, så man kunne komme ud og lære lidt om naturen og få fingrene i jorden – den slag,” lyder ønskerne.

”Det kunne være hyggeligt, hvis der var et sted, man kunne gå hen som børnefamilie med sine madpakker, hvis det regner, eller man har brug for læ.”

Hvad med faciliteter ellers?

”Det kunne også være en rigtig god idé, men der er også så mange gode stier, så det er mere gåturene og løbeturene,” siger Krista Jørgensen.

Så primært en base for børnefamilier?

”Ja – på Fanø har de jo . f.eks. en helt fantastisk skovlegeplads, og det kunne være rigtig fedt at have sådan én herude i Marbæk også.”

 

Husk også lidt fred og ro

Annette Svendsen og Ole Søgaard, Esbjerg og Sønderris

Vennerne Annette Svendsen og Ole Søgaard er også mødt op til Åbent Hus for at give deres input

Hvad kunne I bruge på et nyt trailcenter?

”Stilhed!”

Svaret falder prompte som de to, der også er skeptiske overfor arbejdstitlen ’trailcenter’.

”Jeg vil hellere have det skulle hedde ’Marbækgård Naturcenter for krop og sjæl’ – så har man helheden. Den titel kan dække alt og alle elementer herude. Det kunne f.eks. også være meditation, yoga, åndedrætsteknikker, gåture, filosofi, mørke og stjernekiggeri,” foreslår Ole Søgaard.

”Der skal helst ikke være for meget af dét, der skræmmer dyrene væk. Det gode ved Marbæk er, at man kan møde dyrene herude, hvis man går selv. Men lad os nu se, hvor længe de bliver her,” siger Annette Svendsen.

Hvordan bruger I området?

”Jeg er dårligt gående med ødelagte knæ, så derfor kører jeg rundt – meget, meget stille med ruderne rullet ned,” fortæller Ole Søgaard.

”Jeg kunne godt lide det før, hvor man kunne køre igennem. Ulempen ved de nye bomme er blinde veje, hvor man kan køre hen, holde og køre tilbage igen. Men hvad sker der så med miljøet? Mere forurening! Det er top-top sindssygt.”

”Argumenterne for de nye bomme holder jo ikke,” siger Annette Svendsen.

”Og det eneste sted, jeg har oplevet hurtigkørende biler, er på den store vej gennem området, og her er ikke sket nogen tiltag.”

De håber, der stadig bliver plads til fred i Marbæk.

”Vi har været herude om aftenen med flere andre og mediteret og fundet roen – den ro skulle gerne bevares, så der er plads til alle. Der skal skabes en balance mellem fysiske aktiviteter på den ende side og fred og ro på den anden.”

 

Tekst:

Relaterede artikler

Der er lukket for kommentarer.

Top