Store ambitioner for nyt trailcenter ved Marbækgaard

Sådan kommer trailcentret ved Søhøjlandet i Silkeborg til at se ud, når det om nogle år står færdigt. Hvis Marbækgaard skal have en total makeover, skal pengene komme fra fondstøtte.

Hele artiklen i PDF-format

TRAILCENTER – Stavgang. Mountainbike. Orienteringsløb og kajaksejlads. Det er blot et lille udsnit af de ting, man fremover vil kunne lave af aktiviteter ved det idyllisk beliggende Marbækgaard.

I de netop overståede budgetforhandlinger for Esbjerg Kommune er der nemlig sat næsten to millioner kroner af til projektudvikling og etablering af et såkaldt trailcenter – en helt ny form for aktivitetscenter til udendørsidræt som tidligere omtalt i Hjerting Posten.

”Jeg synes, det er en fantastisk idé. Man har mulighed for at samle så mange aktiviteter i et hus, og så har Marbækgaard en fantastisk beliggenhed næsten ligegyldigt hvilken aktivitet, man laver,” siger Søren Heide Lambertsen (S), formand for Teknik- og Byggeudvalget i Esbjerg.

Helt præcist er der afsat 1,9 mio. kr. til projektet – 400.000 kroner i 2019 og 1,5 mio. kr. i 2020.

Og udvalgsformanden kan forestille sig, at der allerede i 2019 vil være et trailcenter at spore ved Marbækgaard.

”Jeg går ud fra, at det kommer til at ske så hurtigt som muligt, så et sted
mellem 2019 og 2020 går jeg ud fra, at vi begynder at kunne se et ombygget trail-
center,” siger Søren Heide Lambertsen.

Nyt aktivitetshus

Et trailcenter er en ny form for aktivitetshus, der er skudt i gang af Dansk Idrætsforbund (DIF) og Lokale- og Anlægsfonden.

Konsulent Casper Lindemann fra DIF mødtes allerede før sommerferien med kommunen ved Marbækgaard for at se på mulighederne for et trailcenter – og indtrykket var overvejende positivt.

”Det er perfekt til et trailcenter. Du har en skov, hvor der kan laves orienteringsløb, der er mountainbikespor i nærheden, og der er vand, hvor der kan sættes havkajakker i. Så det har en perfekt beliggenhed,” siger Casper Lindemann.

Men hvad er det, der gør et trailcenter så unikt fra f.eks. en almindelig idrætsforening?

”Det unikke er først og fremmest, at man laver et sted, der skal komme alle til gode. Det er ikke bare et klubhus for den ene og den anden forening. Ved et trailcenter tager vi alle de her idrætter, der er ude i naturen, og siger, at nu skal i deles om den samme facilitet,” siger konsulenten.

”Det er unikt. Så kan man sige, at det er der også i en idrætshal, men her er det i lige så høj grad et mødested. I idrætsverdenen er man vant til, at hver forening har sin egen klub med egne lokaler. Her laver vi kun ét, og det skal alle deles om,” siger Casper Lindemann.

Konflikter afværges

”Vi tror meget på, at vi kan lære af hinanden ved at være tættere på hinanden. Og at man kan undgå konflikter ude i naturen, hvis man lærer at omgås hinanden. Man hører folk brokke sig over mountainbikere, og at de kører vildt og den slags. Men hvis man kommer tættere på dem, så kan det være, at man forstår dem bedre. Så dialog er vejen frem, tror vi.”

Fem forskellige steder i landet er DIF og Lokale- og Anlægsfonden i gang med at opbygge trailcentre – på Bornholm og i Kolding, Silkeborg, Svendborg og Skanderborg. Ingen af stederne er færdige endnu, men alle stederne er på tegnebrættet. Casper Lindemann mener, at kommunens to millioner kroner på området er en fornuftig pengesum, da der stadig skal bygges nogle faciliteter ved Marbækgaard, før det kan bryste sig af at være et trailcenter.

Nemt at ombygge

Men det lyder realistisk, når kommunen sigter efter en åbning af trailcentret i 2019. 

”Marbækgaard har jo den fordel, at mange af lokalerne allerede står der. Det skal bare tilføjes nogle enkelte elementer f.eks. nogle overdækkede arealer og den slags. Men vores projekt ved Silkeborg skal bygges helt fra bunden, så det er jo noget helt andet,” siger Casper Lindemann og opfordrer kommunen til at søge midler ved Lokale- og Anlægsfonden.

”Lokale- og Anlægsfonden er med i alle de fem projekter, vi har kørende lige nu. De projekter har vi sat i gang for at gøre opmærksom på trailcentre, og det, at Esbjerg nu er begyndt at få øjnene op for det her, gør, at vi allerede er begyndt at opnå det, vi ville,” siger Casper Lindemann fra DIF.

Støtte til sjette projekt

”Så jeg synes, at kommunen skal søge Lokale- og Anlægsfonden og se, om de kunne være interesserede i at støtte et sjette projekt. Det kunne jeg sagtens forestille mig.”

I forbindelse med de afsluttede budgetforhandlinger skriver kommunen, at trailcentret skal udvikles i samarbejde med brugerne.

Igangsættelse af trailcentret i eksisterende rammer med minimum ombygning kan finansieres af de kommunale midler og der søges om fondsstøtte til yderligere tiltag og udvikling.

Marbækgaard har ligget øde hen siden midten af sidste år, hvor Marbækgaard Catering blev begæret konkurs.

Tekst:

Relaterede artikler

Der er lukket for kommentarer.

Top