GAMING – Elektronisk sport er i voldsom vækst verden over, og nu er SGI Fodbold kommet med på vognen med en e-sport afdeling.
De nye lokaler ovenpå fodboldklubhuset blev indviet 10. marts med ambitionen om at få e-sport ind i foreningslivet – og omvendt. E-sporten skal dyrkes med fællesskab og klubliv i fokus – ligesom på græsbanen.
”Fodboldafdelingen har været fødselshjælper og har investeret i det. Men tanken er, at det skal blive selvkørende om et år eller to, både med økonomi og organisation,” fortæller Klaus Rejnhold Sørensen, der er næstformand i SGI Fodbold og idémand bag projektet.
Kontrakter á la fodbold
Tanken er også at arrangere LAN-parties – store computerstævner – og udnytte erfaringerne fra f.eks. VesterhavsCup. Lige nu drømmes der ikke så meget om at udvikle et professionelt hold, som f.eks. fodboldforretningen FCK har investeret i.
”Man kan ikke afvise det, men vi må se, hvor det bærer henad. Indtil videre er vi en breddeklub, men lige pludselig begynder spillerne jo at blive bedre, og hvad gør man så? Der kommer den samme struktur som i fodbold, hvor man begynder at lave kontrakter med hinanden,” vurderer Klaus Rejnhold Sørensen.
Foreløbig skal afdelingen løbes i gang, og hardwaren er på plads med fem kraftige gaming computere, der er indkøbt med hjælp fra bl.a. SEs Vækstpulje. Klubben har hentet den 26-årige Mikkel Lykke Kyed ind udefra for at få en tovholder med gamingviden.
En god gamer er sund
”Nu laver vi et intromedlemsskab, og fordi vi ikke har så mange trænere endnu, laver vi nogle boot camps for at finde ud af, hvad vi kan stille hold i,” fortæller Mikkel, som i det civile liv – selvfølgelig – er selvlært IT-supporter.
Hvordan sikrer I, at de unge også får rørt sig?
”På instruktøruddannelsen er der meget fokus på, at en god gamer er en sund gamer. Man kan sagtens kombinere det med at sidde foran skærmen med f.eks. at øve kommunikation. Der kan man lave nogle situationer ude i det virkelige liv, hvor man øver det. Vi vil lave noget, der udnytter, at vi sidder lige ved siden af en boldbane, og vi kommer til at have fokus på, at man ikke tager cola og lignende med i gamer rummet,” siger Mikkel Lykke Kyed.
Fordele i kombination
Kan du love at få nogle nørder ud i luften og bevæge sig?
”Det håber jeg. Jeg håber, de vil kunne se ideen i at få gang i blodomløbet og se, at reaktionstiden bliver bedre, og svære ting bliver nemmere – som på store hold”.
Overordnet ser formanden for SGI Fodbold nogle fordele i den nye kombination og er ikke nervøs for, at gaming-benet vil kannibalisere fodboldafdelingen.
”Vi kombinerer det netop, så de også har noget at lave de mørke aftener. Det kan udvikle klubben, og vi tror på, at vi sammenlagt bliver flere. Vi kan få trukket nogen ud af de mørke værelser og ind i et forpligtende fællesskab, hvor man får den sociale dimension med,” siger formand Niels Brinch Nielsen.
Er det en idrætsklub, der skal fremme computerspil?
”Ja, det er netop en idrætsklub! For det er jo os, der har baggrund i foreningsliv og fællesskab. Derfor tror jeg, det er godt, at det idrætsforeninger, der laver det i stedet for noget individuelt baseret.”
Kommunen spiller med
Formanden for kommunens Kultur & Fritidsudvalg, Jakob Lose (V) var blandt gæsterne til indvielsen – vist nok lige så meget af personlig interesse.
”Jeg har spillet rigtig meget Counter Strike i mine yngre dage. Men jeg kan godt se, at jeg er født ti år for tidligt i forhold til, hvordan den verden udvikler sig lige nu,” lyder det entusiastisk fra Jakob Lose, som selv var med til at starte en e-sport forening i Esbjerg for en halv snes år siden.
”Det bliver til for lidt spil for mig nu om dage. Men jeg synes, det er fedt, at nogle af vores foreninger griber muligheden og også får nogle kunder i butikken. Det er også noget, vi kommer til at udvikle fra kommunens side,” siger udvalgsformanden.
Esbjerg Kommune har bl.a. besluttet, at Cosmosskolen skal have fokus på breddeidræt og e-sport.
Mor ændrede sin holdning til e-sport
Sebastian Brøde Lyhne på 12 år var med til indvielsen, fordi han gerne vil være medlem af SGI e-sport. Han spiller mest Counter Strike på værelset hjemme i Hjerting og melder sig ind, fordi han går meget op i gaming.
Drømmer du om at blive professionel?
”Det ved jeg ikke, måske,” siger Sebastian.
Hvad siger du til, at de også vil sende jer ud at løbe her?
”Det har jeg det fint med. Jeg går også til svømning, og jeg ved godt, at man også skal træne kroppen.”
Kommer du til at sidde mere eller mindre stille her?
”Højst sandsynligt mindre. Jeg håber også at træne ved siden af.”
Det er også håbet for Sebastians mor, som selv har måttet revidere sin holdning til e-sport.
”Jeg tror, at det blev ændret, da vi så Peter Ingemann på TV, hvor han var i Seoul og se på, hvor stort e-sport var. Så tænkte jeg, at det måske var mig, der var gammeldags, og jeg måske skulle prøve at sætte mig ind i, hvad min søn lavede. Jeg vil ikke være den, der som i min forældres generation forbød rock ’n roll,” siger Lisbeth Brøde Jepsen.