Download hele artiklen i PDF-format
BILLEDGALLERI:
Ryggen er rank, stilen er stærk, og humøret er højt i 6710-områdets helt nye kraftcenter for dans.
Børn og voksne myldrer ind og ud af dansesalen, hvor der er mere trafik på gulvet end på et diskotek lørdag aften.
Men koncentrationen er noget højere, for der bliver arbejdet målrettet med ’et-to chassé’, og hvad der ellers kommer af kommandoer og tips fra de myndige instruktører.
Det virker både seriøst og sjovt. Og selvfølgelig med masser af god musik fra de kraftige højttalere i hvert hjørne.
VJS Dans er flyttet fra Østbyen til Sædding, hvor danskeskoene nu kan kridtes i nye lækre lokaler på hjørnet af Stenhuggervej og Tarphagevej.
En ønskeplacering
”Vi har egentlig altid ønsket at komme herud, helt tilbage fra dengang vi boede inde i Exnersgade i Esbjerg,” fortæller formanden for VJS Dans, Pia Aaboe Hougaard.
”Dengang ledte vi efter noget i 6710-området, da bygningen skulle rives ned. Vi kunne ikke finde noget på det tidspunkt, så vi flyttede ud på Randersvej. Det har vi også været glade for, men det var jo i den modsatte retning.”
Efter ti år i Østbyen var der så mulighed for at flytte igen, da lejekontrakten på Randersvej alligevel skulle fornyes. I stedet blev der satset på den nye mulighed i Sædding, hvor de nye flotte lokaler kom i stand ved hjælp af masser af frivillige arbejdstimer fra medlemmerne.
Formanden er selv gået forrest med 80 timer lange arbejdsuger gennem en lang periode, så der er flotte og indbydende rammer med en stor og lille dansesal samt omklædning, bad toiletter og opholdsrum/café med store vinduer til hovedsalen.
God modtagelse
Med hjælp fra håndværkere og andre kyndige folk i medlemskredsen kunne budgettet for istandsættelse holdes på ca. 250.000 kr., som foreningen selv finansierer.
De nye lokaler blev officielt indviet med Åbent Hus den 17. januar, og foreløbig har folk i 6710 taget rigtig godt imod det nye dansetempel.
”Lokalerne er meget mere synlige her, og bilister på Tarphagevej kan jo især om aftenen se, at der sker noget herinde,” siger instruktør og næstformand i foreningen, Louise Aaboe Hougaard, som i øvrigt er Pias datter.
”Vi fik mange nye tilmeldinger i forbindelse med vores Åbent Hus. Nu er vi oppe på 375-400 medlemmer, så foreløbig har det været en succes at flytte.”
Har I mange medlemmer her i området?
”Ja – vi har altid haft en del, men vi har jo også mistet nogen, som syntes, at det var for langt at køre, dengang vi flyttede til Østbyen. Så nu håber vi at få nogle flere igen.”
Farvel til sportsdans
VJS Dans står for Vestjysk Sportsdanser Forening, og traditionel konkurrencedans var da også oprindeligt i centrum for aktiviteterne.
For ti år siden blev navnet og konceptet ændret i en lidt bredere retning.
”Vi har jo haft meget sportsdans tidligere, men generelt er interessen dalet utroligt meget. Vores danseorganisation DDD (De Danske Danskeskoler) har svært ved at holde turneringer og få det til at køre rundt, for der er ikke så mange aktive længere,” fortæller Pia Hougaard, der selv har været aktiv sportsdanser ligesom resten af familien.
Noget for alle
”Nu er vi mere familieorienteret og det afspejles i vores navn VJS – Dans for alle. Vi har noget for alle, både babydans, børnedans, hip hop for de unge og pardans, men også hitfit og zumba for dem uden partner. Men man kan også sagtens komme alene til pardans, og så prøver vi at finde en partner,” påpeger Pia Hougaard.
Hit fit er et hit
Hvad er det nye sort indenfor dans?
”Jeg vil sige, at det er hitfit dans, hvor man danser alene til hits op gennem tiden,” vurderer Louise.
”Det er nem koreografi, som man hurtigt kan hoppe på, og så er det ellers bare fuld gas. Vores elever elsker det, for de får både danset, får god motion og hører noget musik, de godt kan lide. Men vi har også god tilgang på vores børnehold, især efter vores Åbent Hus med mange nye medlemmer,” lyder det fra næstformanden.
Gerne endnu flere børn
Hvad er ambitionerne for foreningen i fremtiden?
”Vores drømme er, at vi gerne vil have endnu mere med børn at gøre. Foreningslivet er svært for tiden med alle de nedskæringer der er, men vi vil bare gerne have lov at blive ved og få en masse børn herud. Det er jo dem, der skal bære dansen videre,” understreger Louise Hougaard.
Gang i benene igen
”Og så vil vi gerne have alle de voksne Esbjergensere til at danse lidt mere. De kan jo godt, men skal lige lokkes herud og have gang i benene igen!”
Èn stor dansefamilie
Foreningen VJS Dans er næsten som et cirkus, hvor én stor familie er de bærende kræfter.
Formandens mor var primus motor i stiftelsen i sin tid, hendes datter er næstformand og instruktør, og hendes bror er såmænd også instruktør i sin fritid.
Starten gik midt i 60-erne med den private danseskole Else Sørensens Danseinstitut i Esbjerg. I 1977 blev der startet en forældreforening som støtte for sportsdanserne, Vestjysk Sportsdanser Forening. Den skiftede for omkring ti år siden navn til VJS Dans med Else Sørensens datter Pia Aaboe Hougaard som formand. Hun er ansat på timebasis i sin fritid og er netop gået på pension fra sit arbejde som rengøringsassistent.
Pias datter Louise Aaboe Hougaard er næstformand og instruktør foruden jobbet som fysioterapeut på sundhedsklinikken EmCare. Og Pias lillebror Brian Aaboe Sørensen er såmænd også instruktør på deltid ved siden af sit arbejde som selvstændig i Arkitektfirmaet Aaboe.
Dans er en aktiv livsstil for hele familien, som allesammen har været aktive sportsdansere før i tiden og nu bruger en stor del af deres vågne timer på foreningsarbejdet i VJS Dans.
VJS Dans
(Vestjysk Sportsdanser Forening)
Kontingent:
Se de forskellige holdpriser på hjemmesiden
Det praktiske:
Det nye dansecenter ligger på Stenhuggervej 1 i Sædding
Omklædning og fællesrum/café
Pris for begynderudstyr:
De første gange kan man bare danse i strømpesokker eller alm. indendørs sko.
Dansesko fås fra 5-600 kr.
Mere information:
www.vjsdans.dk
Victoria Sofie Dalgas, 8 år,
bor i Ådalen og i Esbjerg
Hjalte Østergaard Tuesen, 9 år,
bor i Hjerting og i Bramming
Hvorfor er I med her?
”Da jeg var lille, gik jeg hele tiden ud på gulvet for at danse, så derfor fik jeg lov til at gå til dans,” fortæller Victoria.
Hjalte ved det ikke rigtigt, men han nyder at danse.
Hvor længe har I danset?
”Jeg har danset fem år,” siger Victoria.
”Og jeg har danset seks år,” fortæller Hjalte.
Hvad er det gode liv for jer?
”Det ved vi ikke rigtigt – mest bare at have det sjovt!”
Gerda og Kurt Jakobsen, Sædding
Hvorfor er I med her?
”På grund af motionen og samværet, og så fordi vi godt kan lide at danse.”
Hvor længe har I danset?
”Det er andet år – så gode er vi heller ikke…”
Hvad er det gode liv for jer?
”Vi er begge to pensionister, så vi nyder at sove længe og gå ture på stranden. Vi bor tæt på den, og nu er det også nemt for os at komme til dans.”