Din Forsyning efter store oversvømmelser: Husejere skal også selv tænke i klimasikring

Hele artiklen i PDF-format

KLOAKSEPARERING – En snegl på vejen er tegn på regn – i kælderen. Sådan er følelsen hos mange af de borgere i kvarteret ved Strandby Kirkevej i Esbjerg, der først har døjet med langvarige kloakarbejder i deres kvarterer – og derefter bøvlet med oversvømmelser i huset.

Det skulle være så godt med kloakseparering, og så er det faktisk skidt. Bogstavelig talt, for selvom adskillelse af regnvand og spildevand skulle afhjælpe problemet med opstuvning i kloakken ved kraftige regnskyl, så har oplevelsen været den stik modsatte.

Et meget håndgribeligt paradoks for husejerne, og spørgsmålet er, om fagfolkene hos Din Forsyning ikke kunne og skulle have forudset det.

Ikke for store rør

”Vi har lavet nogle forundersøgelser, som indikerer, at der ikke skulle være et problem derude. Men sådan en spildevandsledning skal vi faktisk være skarpe på at dimensionere rigtigt – den må heller ikke være for stor, for den skal også være selvrensende,” siger projektchef Henrik Blicher fra Din Forsyning.

Bolig Posten har sat ham stævne for dels at snakke kloakseparering generelt, dels at høre mere om det aktuelle problem og paradoks i Esbjerg. En sag, som Jydske Vestkysten har betegnet som en ’borgerkrig’, hvor beboerne langs Strandby Kirkevej nu varsler fælles retssag og har grebet til at fotografere og dokumentere hver eneste bevægelse, Din Forsyning foretager sig i området.

Med paraderne oppe

Det kommunalt ejede selskab er da tydeligvis også i forsvarsposition midt i sagen, for paraderne er oppe, og de møder med hele tre medarbejdere, inklusive en fra kommunikationsafdelingen.

Mette Skov Hansen og Henrik Blicher fra Din Forsyning erkender, at man ikke selv er ufejlbarlige i kloakseparering, men minder om, at husejere også selv skal tænke klimasikring.

Men de stiller op, for det er også vigtigt for selskabet at forklare sig på et område, der er meget kompliceret med mange forskellige problemstillinger.

Det gælder f.eks. også de tidligere oversvømmelser langs Ringen i Østerbyen, hvor både leret jord og grundvandstemaer spiller ind.

Under selve Strandby Kirkevej har man lavet kloakseparering, men ikke på de sideveje, hvor man nu flere gange har oplevet oversvømmede kældre.

”Nord for Strandby Kirkevej har de egentlig ikke tilladelse til at udlede overfladevand til spildevandsledningen, men det ryger også i systemet,” forklarer Henrik Blicher.

Er folk specielt slemme her, siden I ikke kunne forudse det?

”Nej, for vi havde jo egentlig lavet forundersøgelser. Så enten har vores undersøgelser ikke været gode nok, eller også er der andet galt. Den lange tørkeperiode har jo heller ikke hjulpet, for da der efterfølgende kom kraftigt regnskyl, var der langt mindre nedsivning af vand fra overfladen, fordi jorden var så tør.”

Hvorfor er det så svært – det er vel ikke atomfysik?

”Nej, det er det ikke, og det er heller ikke, fordi vi ikke kan finde ud af det. Men det er jo klimasikring, og der sker jo ting, som ligger udover det serviceniveau, politikerne har bestemt, og vi er selvfølgelig heller ikke fejlfri,” siger Henrik Blicher og suppleres af sin kollega:’

”Der er også rigtig meget teknik på det her område, som vi ikke kan forvente, at lægmand tager stilling til,” siger projektleder Mette Skov Hansen.

”Men der er jo også mere medieopmærksomhed i dag, og folk er generelt mere kritiske. Vi forsøger at gøre vores forarbejde så godt som muligt, men vi er jo ikke ufejlbarlige.

Generelt er Din Forsynings overordnede ambition for kloakseparering – ligesom hos de fleste andre forsyningsselskaber – at få adskilt overfladevand fra kloakvand.

Det vil sige at få afledt regnvand fra f.eks. tagrender, flisebelagte områder og veje så det ikke ryger sammen med det beskidte spildevand fra f.eks. toiletter, brusekabiner og vaskemaskiner.

”Der er jo flere årsager – dels af hensyn til klimasikring, for det regner mere intenst, og de regnskyl, vi får, bliver kraftigere og kraftigere. Og dels sker det af hensyn til vores overordnede strukturplan hos Din Forsyning. Vi vil gerne nedlægge mange af de mindre renseanlæg rundt omkring for at få en mere effektiv drift, og det er jo ikke særligt hensigtsmæssigt at pumpe regnvand rundt i systemet,” forklarer Henrik Blicher.

Færre urene overløb

”Desuden er det tredje aspekt, at mange kloakledninger er nedslidt rundt omkring, så der skal investeres mange steder alligevel. Og endelig skal kloakseparering gerne give færre overløb af urenset spildevand – når der er separeret er det kun regnvand, der løber over.”

Det sidste skulle – udover at mindske forurening af naturen – også gerne give den effekt, at vi oplever færre dage med rødt flag for badning langs Ho Bugt efter kraftige regnskyl.

En del af den overordnede løsning på flere og større regnskyl er også flere og større bufferbassiner, hvor vandet kan opsamles, mens det ligger ’i kø’ for at komme gennem rørene.

Det er alt sammen et stort og kompliceret puslespil, der også skal tage højde for fremtidig udbygning – og ikke mindst økonomi.

”Hvis de gamle ledninger er i fornuftig stand, så genanvendes de, når vi separerer, men langt de fleste steder laver vi ny spilde- og regnvandsledning. Det er igen en økonomisk betragtning hver gang, når der alligevel skal graves op,” forklarer Mette Skov Hansen.

Ambitioner og investeringer fastlægges ud fra de overordnede mål, som politikerne sætter lokalt for serviceniveauet, f.eks. hvor ofte man vil acceptere opstuvning i kloakkerne.

Mere ’monsterregn’

”Vi lægger statistiske regndata ind, og så ser vi på, hvor store ledningerne skal være, hvis der f.eks. kun må være opstuvning hvert andet år. Jo større krav, desto højere bliver omkostningerne, og der er jo kun kunderne til at betale. Desuden løber rørene jo ofte i veje, hvor der også ligger andre ting, så der er nogle fysiske begrænsninger på størrelsen mange steder,” påpeger Mette Skov Hansen.

I forhold til hændelser med ’monsterregn’ går udviklingen ifølge alle målinger og prognoser kun én vej: Mere og flere.

ordinary life in the flooded flat. 3d concept

”Firkantet sagt går der ikke længere fem år mellem femårs hændelser. Opstuvning i systemet sker jo, og det vil ske oftere og oftere. Og her er det altså borgernes eget problem at sikre sig med et højvandslukke – det er i princippet det samme som for en rottespærre,” understreger Henrik Blicher.

En ekstra sikring

Men det burde vel ikke være nødvendigt med et højvandslukke – som bare sender problemet over til naboen?

”Det er det ud fra udviklingen mod flere femårshændelser. Det er ikke en nødløsning for at samle op på fejl, vi har lavet – det er en ekstra sikring. Alternativt kunne vi også sikre det hele til en 20 års hændelse, men det ville blive meget dyrere,” påpeger Henrik Blicher.

Husejere ind i kampen

Generelt vil folkene fra Din Forsyning gerne understrege, at husejerne også selv må se at komme ind i klimakampen.

”Som husejer bliver man nødt til at tænke på nogle nye måder i det nye klima. Det gør vi jo f.eks. også, når vi bliver gamle og måske køber en bil med høj indstigning. På samme måde må husejerne også indrette sig på nye tider og tænke det ind – både i de større investeringer og mindre ting som f.eks. overfladebelægning, der hælder væk fra huset,” siger Mette Skov Hansen.

Ingen grund til frygt

Skal man som husejer frygte for følgerne, når I banker på døren med kloakseparering?

”Man skal hverken frygte eller bekymre sig. Man skal også holde sig for øje, at vi laver mange separeringer, som man ikke hører noget om. Vi gør det jo hver eneste dag og har gjort det i mange år. Selvfølgelig er der nogen, der har oplevet gener, men ikke som ved Strandby Kirkevej,” siger Mette Skov Hansen.

”Omfanget af projekter er jo også steget voldsomt de seneste ti år, så derfor vil der også forekomme flere tilfælde med problemer,” indskyder Henrik Blicher.

”Men der er ingen vej uden at gøre noget – der er ikke nogen, der kommer og løser det for os.”

 

Regn og spildevand adskilles

Gamle, nedslidte kloaksystemer og nye, ekstreme tider for nedbør er en dårlig cocktail.

Det sætter bogstaveligt tryk på systemet, og derfor arbejder mange forsyningsselskaber med at holde regnvand ude af kloakkerne. Dermed skal der kun transporteres spildevand til renseanlægget, og der bruges ikke kapacitet og ressourcer på at behandle rent regnvand, som i stedet kan ledes direkte ud til f.eks. vandløb og bugter, den såkaldte recipient.

Mindre vand i systemet giver også færre overløb ved kraftig regn, så der ikke ledes urenset spildevand ud i naturen.

Kloakseparering kan også kombineres med  LAR-anlæg (lokal afledning af regnvand) med f.eks. faskiner, der nedsiver vandet på egen grund.

 

Få faste tidsplaner for kloakseparering
i vores område

Når man spørger til planerne for kloakseparering i Bolig Postens område, nøler man lidt hos Din Forsyning. Dels fordi, der ikke er truffet endelig beslutning mange steder, dels fordi man nødigt vil melde noget ud, som risikerer at blive ændret. Men som bekendt er man i fuld gang det centrale Hjerting lige nu, mens andre veje i Gl. Hjerting har fået melding om, at planerne er udskudt tre år. Man vil ’arbejde sig igennem et område i det nordvestlige Hjerting de næste syv år’, lyder meldingen fra Din Forsyning.

Desuden går man i 2019 i gang i Guldager, hvor de berørte husejere har fået besked. For de øvrige kvarterer i vores udgivelsesområde, giver Din Forsyning ingen oplysninger eller tidshorisonter.

 

Pligter og priser for husejere

Som husejer kan man ikke slippe for kloakseparering, hvis det besluttes at gennemføre det i dit kvarter. Grundreglen er, at kommunen betaler for arbejdet under offentlig vej, mens man selv betaler for arbejdet på egen matrikel.

I praksis vil det sige nye vandledninger fra nedløbsrør og evt. afløbsriste i indkørsler og på terrasser, medmindre man kan lave et LAR-anlæg med lokal nedsivning (se anden boks).

Hvis nedløbsrør fra tagrender sidder længst væk fra vejen, kan man enten nedsive fra dem eller vende hældningen på tagrenden og flytte nedløbet, så man sparer nogle meter i anlæg af nye rør.

Og planlægger man alligevel ny belægning i indkørslen, kan man overveje at forberede for kloakseparering i samme ombæring.

Udgiften til kloakseparering på egen grund afhænger meget af antallet af nedløb og længden af rør, men ligger ifølge Bolius på knap 50.000 kr. i snit.

 

Tekst:

Relaterede artikler

287 Comments

 1. Tawanna said:

  Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?

  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Thank you

 2. kiosk 918kiss 2 vip said:

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make
  your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to
  your weblog when you could be giving us something informative
  to read?

  Also visit my webpage – kiosk 918kiss 2 vip

 3. mega888 kiosk said:

  Greetings! Very helpful advice in this particular post! It’s the little changes that will make the most important changes.
  Thanks a lot for sharing!

  Look into my web blog; mega888 kiosk

 4. joker123 apk pc download said:

  We absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be exactly
  I’m looking for. Would you offer guest writers to write content
  available for you? I wouldn’t mind composing a
  post or elaborating on most of the subjects you write in relation to here.
  Again, awesome blog!

  Here is my site … joker123 apk pc download

 5. cara dapat angpao xe88 said:

  I will right away snatch your rss feed as I can not in finding your email subscription link or e-newsletter service.
  Do you have any? Please permit me recognise in order that I may just subscribe.
  Thanks.

  Feel free to visit my webpage cara dapat angpao xe88

 6. forum.yawfle.com said:

  Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff
  previous to and you’re just extremely great. I actually like what
  you have acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart.
  I can’t wait to read much more from you. This is really
  a great web site.

  My page: forum.yawfle.com

 7. Roosevelt said:

  I simply couldn’t depart your web site prior to suggesting that I actually loved the
  usual info an individual provide for your visitors?
  Is gonna be again often in order to check up on new posts

 8. Quentin said:

  F*ckin’ awesome issues here. I am very satisfied to look your post.

  Thank you a lot and i’m having a look forward to touch you.

  Will you please drop me a e-mail?

  My site … Quentin

 9. www.gadzooksevents.com said:

  I precisely desired to say thanks once more. I’m not certain the
  things that I might have used without the type of
  tricks shown by you relating to that concern. It absolutely was a real intimidating scenario in my
  opinion, nevertheless encountering a specialized style you managed it forced
  me to jump for happiness. I am just happier for this work and
  in addition hope that you really know what an amazing job you are always undertaking teaching the others thru your website.
  Most likely you’ve never got to know any of us.

  Also visit my webpage: http://www.gadzooksevents.com

 10. ajenako said:

  Hey there just wanted to give you a brief heads up
  and let you know a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.

  I’ve tried it in two different web browsers and
  both show the same outcome.

 11. hengheng2 xe88 said:

  Every weekend i used to pay a visit this web site, for the reason that i want enjoyment, since this this
  web page conations actually nice funny data too.

  My web site: hengheng2 xe88

 12. Jerold said:

  I don’t even know the way I finished up here, however I assumed this post was once good.
  I don’t recognize who you’re however definitely you’re going to a well-known blogger if you are not already.
  Cheers!

  Here is my homepage … Jerold

 13. equipifieds.com said:

  I simply could not depart your website before
  suggesting that I really enjoyed the usual information an individual
  provide in your visitors? Is gonna be again often to check up on new posts

  Also visit my web blog – equipifieds.com

 14. mintjasia.com said:

  My partner and I absolutely love your blog and find
  a lot of your post’s to be just what I’m looking
  for. Do you offer guest writers to write content for yourself?
  I wouldn’t mind producing a post or elaborating on many of the subjects
  you write related to here. Again, awesome website!

  Feel free to visit my web page: mintjasia.com

 15. Cari apartemen said:

  My ρаrtner and I stumbled oveг here coming from
  a different web page and thought I should check thіngs out.
  I like what I see so now i am folloᴡing you. Look forward too explring your
  web page for a second time.

  Here is myy webpage; Cari apartemen

 16. shltaxi.com said:

  I think this is one of the most significant info for me.
  And i am happy studying your article. However want to commentary on few general things, The website style
  is great, the articles is in reality excellent :D. Just right task, cheers.

  my blog; shltaxi.com

 17. www.groovyfreeads.com said:

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering
  the following. unwell unquestionably come further formerly again as
  exactly the same nearly a lot often inside case you shield this
  increase.

  Review my web page: http://www.groovyfreeads.com

 18. conorneill.com said:

  Magnificent items from you, man. I have take into accout your stuff previous to and you are simply extremely fantastic.
  I really like what you have bought right here, really like what you’re stating and
  the way through which you assert it. You are making
  it enjoyable and you continue to take care of to keep it smart.
  I can’t wait to learn much more from you. This is actually a tremendous web site.

  my web page conorneill.com

 19. axomo.com said:

  I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site.
  I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well.
  In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own blog now.
  Actually the blogging is spreading its wings
  fast. Your write up is a great example of it.

  Here is my website :: axomo.com

 20. vadatahub.org said:

  Heya i am for the first time here. I came
  across this board and I find It truly helpful & it helped me out a lot.
  I’m hoping to present something again and help others such as you aided
  me.

  Review my website – vadatahub.org

 21. http://www.usafreeclassifieds.org/classifieds/user/profile/322464 said:

  Heya! I understand this is somewhat off-topic however I needed to
  ask. Does managing a well-established blog like
  yours require a massive amount work? I’m brand new to blogging but
  I do write in my journal everyday. I’d like to start a blog
  so I can share my own experience and feelings online.
  Please let me know if you have any suggestions or tips for
  new aspiring blog owners. Appreciate it!

  my page – http://www.usafreeclassifieds.org/classifieds/user/profile/322464

 22. https://mintjasia.com said:

  Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day.
  It will always be exciting to read through content
  from other writers and use a little something from
  their websites.

  Feel free to visit my homepage https://mintjasia.com

 23. axomo.com said:

  I?m amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that?s both educative
  and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail
  on the head. The issue is something which not enough men and women are speaking intelligently about.
  I’m very happy that I stumbled across this during my hunt for something relating to this.

  Visit my web-site axomo.com

 24. Latasha said:

  Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine.
  Please let me know where you got your theme. Thanks

  Also visit my website; Latasha

 25. www.axholmeadvertiser.com said:

  I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this website.

  I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well.
  In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own site now.
  Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write
  up is a great example of it.

  My web-site http://www.axholmeadvertiser.com

 26. www.groovyfreeads.com said:

  After I originally commented I appear to have clicked on the -Notify
  me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a
  comment is added I receive 4 emails with the same comment.
  There has to be an easy method you are able to remove me from that service?
  Kudos!

  Stop by my homepage: http://www.groovyfreeads.com

 27. https://bettyjostarke.net/drug-abuse-treatment-and-effective-home-cures-for-abusing-drugs/ said:

  Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog?

  My website is in the very same niche as yours and my visitors would really benefit from some of the information you provide here.
  Please let me know if this okay with you. Thank you!

  my blog post; https://bettyjostarke.net/drug-abuse-treatment-and-effective-home-cures-for-abusing-drugs/

 28. argonautsofwi.com said:

  You’ve made some decent points there. I looked on the internet
  for additional information about the issue and found most
  individuals will go along with your views on this website.

  Feel free to surf to my web blog argonautsofwi.com

 29. Jeanna said:

  I’m very pleased to find this site. I want to to thank you for your time
  just for this fantastic read!! I definitely really liked every little bit of it and
  I have you saved to fav to check out new stuff
  on your blog.

  Take a look at my webpage :: Jeanna

 30. Gail said:

  I consider something genuinely interesting about your blog so I saved to fav.

  Feel free to visit my webpage Gail

 31. conorneill.com said:

  I just like the valuable info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and test once more right here frequently.
  I am somewhat certain I will be informed a lot of new stuff right
  right here! Good luck for the following!

  my web-site: conorneill.com

 32. http://www.cowerdesign.com said:

  Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your site?
  My blog site is in the very same niche as yours and my visitors would really benefit from some of the information you provide here.
  Please let me know if this ok with you. Thanks!

  my web-site: http://www.cowerdesign.com

 33. Kristi said:

  First off I would like to say excellent blog!
  I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to find out how you center yourself and
  clear your mind before writing. I’ve had a tough time clearing my mind in getting my
  thoughts out there. I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints?
  Kudos!

  Here is my web page – Kristi

 34. apartemen murah said:

  I don’t knoᴡ whether it’s just me or if perhaps everyone else encountering issues with your site.

  It sesms like some of the text in your posts are running off the screen. Cɑn sօmebody eⅼse please provide feedback and let me
  know if tһis is haрpening to them as well?
  Thіss coulԁ be a isѕue with my browser because I’ve had this hapρen previously.
  Thank you

  Also visit my web page; apartemen murah

 35. www.adsyellowpages.com said:

  Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses?
  If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise?

  I get so much lately it’s driving me crazy so any support
  is very much appreciated.

  My homepage: http://www.adsyellowpages.com

 36. Sammy said:

  Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get
  a lot of spam feedback? If so how do you reduce it, any plugin or anything
  you can suggest? I get so much lately it’s driving me crazy so any support is
  very much appreciated.

  Feel free to visit my web site :: Sammy

 37. Derick said:

  Hello colleagues, pleasant paragraph and fastidious urging commented here, I am actually enjoying by these.

  Stop by my site – Derick

 38. anewearthmovement.org said:

  Good website! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering
  how I could be notified whenever a new post has been made.
  I’ve subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

  my homepage: anewearthmovement.org

 39. kebe.top said:

  Superb site you have here but I was curious about if
  you knew of any message boards that cover the same topics
  talked about here? I’d really love to be a part of community where I can get opinions from other experienced individuals that share the same
  interest. If you have any suggestions, please let me know.

  Kudos!

  Also visit my website :: kebe.top

 40. Paula said:

  you are in point of fact a good webmaster. The site loading velocity is incredible.
  It seems that you are doing any unique trick. Moreover, The
  contents are masterwork. you have done a great activity on this subject!

  my web page … Paula

 41. endurancefam.com said:

  I have learn some just right stuff here. Certainly value bookmarking
  for revisiting. I surprise how a lot attempt you place to make any such excellent informative web
  site.

  Also visit my web-site … endurancefam.com

 42. triumcordium.com said:

  What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this
  I have discovered It absolutely useful and it has aided me
  out loads. I’m hoping to give a contribution & assist different customers like its
  helped me. Great job.

  Also visit my web page; triumcordium.com

 43. triplifeskills.org said:

  I do not drop a great deal of responses, but I looked at a bunch of responses
  on this page Din Forsyning efter store oversvømmelser: Husejere skal også
  selv tænke i klimasikring | Hjerting Posten. I do have
  some questions for you if you tend not to mind.
  Could it be just me or does it look like some of the remarks appear like they
  are left by brain dead visitors? 😛 And, if you are posting on other online sites, I’d like to keep up with
  everything new you have to post. Would you make a list of every
  one of your social community sites like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

  Also visit my blog post: triplifeskills.org

 44. https://sheriffptacentral.co.za said:

  I’m honored to obtain a call from a friend when he found out the
  important recommendations shared in your site. Reading through your blog write-up is a real wonderful experience.

  Thanks again for taking into consideration readers just like me,
  and I hope for you the best of achievements as a professional in this field.

  My web blog https://sheriffptacentral.co.za

 45. www.xianbaozhijia.cn said:

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to
  this excellent blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to fresh updates and will talk about this site with my Facebook group.
  Chat soon!

  Look at my homepage – http://www.xianbaozhijia.cn

 46. http://mashinport.ru/redir.php?par=http://momoantena.com/redirecturl=http://hamas.opoint.com/url=http://cgi.members.interq.or.jp/pink/aiu/user-cgi-bin/fantasy.cgi said:

  I like the valuable information you provide for your articles.
  I’ll bookmark your weblog and take a look at once more here frequently.
  I’m fairly certain I will be informed plenty of new stuff proper right here!
  Best of luck for the following!

  my blog – http://mashinport.ru/redir.php?par=http://momoantena.com/redirect%3Furl=http://hamas.opoint.com/%3Furl=http://cgi.members.interq.or.jp/pink/aiu/user-cgi-bin/fantasy.cgi

 47. https://rectherapydirectory.com said:

  Fantastic items from you, man. I’ve understand your stuff prior to and you are simply extremely excellent.
  I actually like what you have bought right here, certainly like what you are
  saying and the best way by which you are saying it.
  You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible.
  I cant wait to learn much more from you. That is really
  a tremendous web site.

  Also visit my page: https://rectherapydirectory.com

 48. www.cryptofaq.net said:

  Thanks so much for giving everyone such a memorable chance to read
  from this website. It really is so cool and jam-packed
  with a great time for me personally and my office fellow workers to
  visit your web site more than three times in a week to read the new items you have.
  And definitely, I’m so certainly satisfied concerning the effective tricks served by you.
  Certain two areas in this article are unquestionably the most
  beneficial I’ve ever had.

  My blog; http://www.cryptofaq.net

 49. freeholmes.com said:

  Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
  Extremely helpful info specially the last part 🙂
  I care for such information much. I was looking for this certain info for a very long
  time. Thank you and best of luck.

  Check out my page: freeholmes.com

 50. spiritmanspeaks.com said:

  This is very interesting, You’re a very professional blogger.
  I’ve joined your feed and stay up for searching for
  more of your great post. Also, I’ve shared
  your site in my social networks

  Here is my page; spiritmanspeaks.com

 51. www.sevillofinefoods.com said:

  Hi this is kinda of off topic but I was wondering if blogs
  use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.

  I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

  My web page: http://www.sevillofinefoods.com

 52. Kelle said:

  Hello there! This blog post couldn?t be written much better!

  Looking at this post reminds me of my previous roommate!

  He constantly kept talking about this. I’ll forward this post
  to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for
  sharing!

  Also visit my web page: Kelle

 53. https://mintjasia.com/ said:

  Greate post. Keep writing such kind of info on your page.
  Im really impressed by it.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hey there, You’ve done an incredible job.
  I’ll definitely digg it and for my part recommend to my friends.
  I’m confident they will be benefited from this web site.

  Visit my homepage https://mintjasia.com/

 54. Joseph said:

  Hey there! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4!

  Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to
  all your posts! Carry on the superb work!

  Here is my web page – Joseph

 55. Lou said:

  Very quickly this web site will be famous among all blog people,
  due to it’s pleasant articles

  Look at my web blog :: Lou

 56. tangkasnet.me said:

  I’vе beesn browsing online more than 2 hours today, yet
  I neveг found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough
  for me. In my view, if all web oԝners and bloggers maԀe goodd content as yⲟu dіd, tһe net will
  be a ⅼot more useful than ever befoгe.

  Ꮢeview my homepage – tangkasnet.me

 57. argonautsofwi.com said:

  Hello there, simply become aware of your weblog via Google, and found that it’s really informative.
  I am going to be careful for brussels. I’ll appreciate
  for those who proceed this in future. A lot of people will
  probably be benefited from your writing. Cheers!

  Visit my webpage argonautsofwi.com

 58. jnuacsf.org said:

  Aw, this was a very good post. Taking a few minutes and actual effort to make a very good article?
  but what can I say? I hesitate a whole lot and never manage to get anything done.

  Look at my web site … jnuacsf.org

 59. oppai.fc1.biz said:

  I just like the helpful information you supply for your articles.
  I will bookmark your weblog and check once more here frequently.
  I am quite sure I’ll be informed plenty of new stuff proper right here!
  Good luck for the following!

  My webpage … oppai.fc1.biz

 60. www.youxi2020.cn said:

  Excellent post. I was checking continuously this blog and
  I’m impressed! Extremely helpful info particularly
  the last part 🙂 I care for such info much.
  I was seeking this certain information for a very long time.

  Thank you and good luck.

  My homepage http://www.youxi2020.cn

 61. Shana said:

  Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your site is magnificent,
  as well as the content!

  Also visit my webpage – Shana

 62. kebe.top said:

  Hey there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this
  site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

  Have a look at my website; kebe.top

 63. situs slot online said:

  I do not even know the way I finished up here, but I thought this put up used to be good.
  I don’t recognize who you are but definitely you are going to a famous blogger if you happen to aren’t already.
  Cheers!

 64. ionclub said:

  Hi, I think your site might bbe having Ьrowser compatibility issues.
  When I look at your website in Chromе, it loοks fine
  bbut when opening in Inteгnet Explorer, it has ѕome overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very ցood blog!

  Stop by my webpage – ionclub

 65. catamarancentral.com said:

  Good day! I could have sworn I’ve visited this blog before but after browsing through
  many of the posts I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m certainly delighted I found it
  and I’ll be book-marking it and checking back often!

  Also visit my web-site catamarancentral.com

 66. latenightfights.net said:

  Hello! I could have sworn I?ve been to this site before but after going through
  many of the posts I realized it?s new to me. Anyhow, I?m
  certainly delighted I came across it and I?ll be book-marking it and checking back regularly!

  My web blog latenightfights.net

 67. kebe.top said:

  Now I am going away to do my breakfast, after having my
  breakfast coming again to read more news.

  My page; kebe.top

 68. http://payfirstsolutions.com/ said:

  We wish to thank you once more for the stunning ideas
  you gave Jesse when preparing her own post-graduate research and,
  most importantly, pertaining to providing every one of the ideas within a blog post.
  Provided that we had known of your site a year ago, we may have been kept from the nonessential measures we were selecting.

  Thanks to you.

  my web blog: http://payfirstsolutions.com/

 69. payfirstsolutions.com said:

  I have to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog.

  I am hoping to see the same high-grade blog posts
  from you later on as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me
  to get my very own site now 😉

  Also visit my website – payfirstsolutions.com

 70. freeholmes.com said:

  I’ll right away seize your rss feed as I can not to find your
  e-mail subscription link or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Please permit me realize so that I may subscribe.

  Thanks.

  Review my web site – freeholmes.com

 71. Rachael said:

  Very good written story. It will be helpful to everyone who usess it, as well as yours truly :
  ). Keep up the good work – can’r wait to read more posts.

  Here is my site … Rachael

 72. khoquet.com said:

  After going over a number of the blog posts on your web page, I really like
  your way of blogging. I book-marked it to my bookmark site list
  and will be checking back soon. Please check out my web site too and let
  me know your opinion.

  Here is my web site … khoquet.com

 73. Barrett said:

  Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
  Lots of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

  Check out my blog :: Barrett

 74. frun-test.sakura.ne.jp said:

  Thanks on your marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you can be a great author.I will remember to bookmark your
  blog and will come back someday. I want to encourage yourself
  to continue your great writing, have a nice morning!

  Also visit my page frun-test.sakura.ne.jp

 75. kebe.top said:

  Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Very helpful information specifically the last part 🙂 I care for
  such information much. I was seeking this particular information for a very long time.
  Thank you and best of luck.

  My blog – kebe.top

 76. www.aniene.net said:

  We would like to thank you once more for the beautiful ideas
  you offered Janet when preparing her post-graduate research plus, most importantly, with regard to providing all of the ideas in one blog
  post. In case we had known of your web-site a year ago, we
  would have been rescued from the unnecessary measures
  we were employing. Thank you very much.

  my homepage … http://www.aniene.net

 77. Lavern said:

  excellent submit, very informative. I’m wondering why the other specialists of this sector do not notice this.

  You must continue your writing. I’m sure, you have a great readers’ base already!

 78. 카지노사이트 said:

  Recently I’ve quoted some of the more negative emails and comments people have sent me…But today I thought I’d share some of the positive ones that I’ve got over the last two days:
  One of my big goals with Two Step Speaking is to make it as practical as possible, and actually get you DOING the process I teach, as you go through the course.
  카지노사이트

 79. 파라오카지노 said:

  Too many courses I’ve seen in the past just give you a lot of information… but don’t actually tell you what to do with it.
  Thank you for the great work you have done in 2SS course, it’s way more than just an English course. Joining this course is the best thing happened to me since a long time!
  파라오카지노

 80. 퍼스트카지노 said:

  Thanks Ahmad!And this is my *other* big goal with Two Step Speaking.This is my *other* big goal with Two Step Speaking.I don’t want you to just improve your English.
  I want you to really think about how English can bring you success… make your life better… really think about what you can DO in English. And use the language to get that success, to make your life better, and to do all the things you want.
  퍼스트카지노

 81. http://cs.yyqyt.com/ said:

  I and my guys were actually checking out the nice solutions on the website and the sudden came up with a terrible suspicion I never
  expressed respect to you for those strategies. These
  young boys had been as a result joyful to read all of them
  and now have absolutely been taking advantage of these
  things. Many thanks for getting really considerate as well as for going for this
  form of essential subjects most people are really desperate
  to know about. Our honest regret for not expressing appreciation to earlier.

  Feel free to visit my site http://cs.yyqyt.com/

 82. gleam.letstrade.cards said:

  I tend not to leave a response, however I looked at a few of the comments on this page Din Forsyning efter store oversvømmelser: Husejere skal også selv tænke i klimasikring | Hjerting Posten. I actually
  do have a few questions for you if you do not mind.

  Could it be just me or do some of the responses appear like they are
  coming from brain dead people? 😛 And, if
  you are writing at additional sites, I’d like to keep up
  with you. Could you make a list of every one of your social community sites like
  your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

  Look at my site … gleam.letstrade.cards

 83. http://www.aniene.net said:

  Wonderful beat ! I wish to apprentice even as you amend your web site,
  how could i subscribe for a weblog web site? The account aided me a acceptable deal.
  I have been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright transparent
  concept

  Feel free to visit my web site: http://www.aniene.net

 84. kebe.top said:

  I’m very happy to find this great site. I want to to thank you
  for ones time just for this wonderful read!! I definitely
  appreciated every little bit of it and i also have
  you saved as a favorite to look at new information in your
  blog.

  My web site :: kebe.top

 85. www.aniene.net said:

  Greetings, I do think your site could possibly be having internet browser compatibility
  issues. When I look at your web site in Safari,
  it looks fine however when opening in IE, it has
  some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up!
  Besides that, excellent blog!

  my web page http://www.aniene.net

 86. bbs.shishiedu.com said:

  Hey there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

  Feel free to visit my homepage; bbs.shishiedu.com

 87. http://www.craksracing.com/ said:

  Wow, wonderful weblog layout! How lengthy have you been blogging for?
  you make running a blog look easy. The full glance of
  your website is excellent, let alone the content![X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I simply could not depart your web site before suggesting that I really loved the usual info a
  person provide for your guests? Is going to
  be back ceaselessly in order to check out new posts.

  Here is my web page http://www.craksracing.com/

 88. https://kebe.top said:

  After going over a number of the blog posts on your web site, I seriously like your technique of blogging.
  I book marked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please check out my website too and tell me
  your opinion.

  my web page: https://kebe.top

 89. grazebo.com said:

  Just want to say your article is as astonishing.
  The clarity in your post is just spectacular and i
  could assume you’re an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your RSS feed to
  keep updated with forthcoming post. Thanks a million and
  please carry on the rewarding work.

  Also visit my page :: grazebo.com

 90. grazebo.com said:

  I was suggested this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else
  know such detailed about my difficulty. You’re wonderful!
  Thanks!

  Check out my blog post – grazebo.com

 91. lasix3.us said:

  Thanks a lot for being our lecturer on this subject
  matter. I actually enjoyed your own article greatly and most of all appreciated the way you handled the aspect
  I regarded as being controversial. You are always
  quite kind towards readers much like me and assist me in my everyday living.
  Thank you.

  Feel free to surf to my website … lasix3.us

 92. bbs.yunweishidai.com said:

  I not to mention my pals came reading the great helpful hints found on your site
  then the sudden came up with a terrible suspicion I had not expressed respect to the web blog owner for those techniques.
  These people became as a consequence thrilled to
  read through them and have in effect surely been tapping into those things.
  Appreciation for turning out to be very kind and for making a choice on these
  kinds of beneficial subject areas millions of individuals are really
  eager to be aware of. My very own sincere regret for not expressing appreciation to
  earlier.

  Have a look at my web-site: bbs.yunweishidai.com

 93. 바카라사이트 said:

  I think this is one of the most important information for me.
  And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The
  site style is perfect, the articles is really excellent 바카라사이트

 94. https://mpc-install.com said:

  I would like to use the opportunity of thanking you for your professional guidance
  I have continually enjoyed viewing your site.
  I am looking forward to the particular commencement of my school
  research and the complete groundwork would never have been complete without coming to your blog.
  If I might be of any help to others, I might be delighted to help by what
  I have learned from here.

  my web site :: https://mpc-install.com

 95. grazebo.com said:

  I have been examinating out some of your articles and it’s pretty clever stuff.
  I will make sure to bookmark your site.

  My web-site – grazebo.com

 96. www.qiurom.com said:

  It’s truly a great and useful piece of information. I’m happy
  that you just shared this useful info with us.
  Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  Here is my web-site – http://www.qiurom.com

 97. bbs.yunweishidai.com said:

  Hello, Neat post. There is an issue together with your website in internet explorer,
  might check this? IE nonetheless is the marketplace chief and
  a good part of people will leave out your great writing because of this problem.

  Feel free to visit my homepage – bbs.yunweishidai.com

 98. clubriders.men said:

  I?m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!
  I’ll go ahead and bookmark your site to come back later on. All the best

  Here is my web-site … clubriders.men

 99. frun-test.sakura.ne.jp said:

  My brother recommended I would possibly like this web
  site. He was once entirely right. This put up truly made my day.

  You can not imagine simply how much time I had spent for this information!
  Thanks!

  Have a look at my web-site: frun-test.sakura.ne.jp

 100. http://clubriders.men/ said:

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to
  my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.

  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog
  and I look forward to your new updates.

  my blog :: http://clubriders.men/

 101. flac.or.id said:

  I got this web page from my pal who informed me regarding this
  site and at the moment this time I am visiting this website and reading very informative content at this place.

  Take a look at my webpage :: flac.or.id

 102. Duane said:

  Everyone loves what you guys tend to be
  up too. Such clever work and reporting! Keep up the excellent
  works guys I’ve included you guys to our blogroll.

  My blog :: Duane

 103. www.qijiang520.com said:

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I
  think I would never understand. It seems too complex
  and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try
  to get the hang of it!

  My web page; http://www.qijiang520.com

 104. anapa-alrosa.com.ru said:

  Aw, this was an extremely nice post. Taking the time
  and actual effort to make a top notch article… but what can I say…
  I put things off a lot and don’t manage to get nearly anything done.

  Look into my web-site – anapa-alrosa.com.ru

 105. Tiffiny said:

  I just couldn’t leave your web site before suggesting that I really enjoyed the usual information a person provide on your guests?
  Is going to be again steadily to inspect new posts

 106. Alpha Hotrod Pills said:

  When I initially left a comment I seem to have clicked the
  -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I recieve four
  emails with the same comment. Is there a means you are able to remove me from that service?
  Thanks a lot!

  Also visit my web-site: Alpha Hotrod Pills

 107. MaxExtend Reviews said:

  It is truly a nice and helpful piece of info. I’m glad that you shared this useful info with us.

  Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

  Also visit my homepage :: MaxExtend Reviews

 108. bbs.yunweishidai.com said:

  Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

  Feel free to visit my page … bbs.yunweishidai.com

 109. www.engelliler.biz.tr said:

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this fantastic blog!
  I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to
  my Google account. I look forward to new updates and will
  share this website with my Facebook group. Talk soon!

  Here is my homepage http://www.engelliler.biz.tr

 110. forum.adm-tolka.ru said:

  Its like you read my mind! You seem to know so much about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the
  message home a bit, but other than that, this is excellent blog.
  An excellent read. I will certainly be back.

  Also visit my blog … forum.adm-tolka.ru

 111. Arctic Air Pure Chill Reviews said:

  Good day I am so grateful I found your web site, I really found you by error, while I was searching on Aol
  for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say many thanks for a fantastic post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don?t
  have time to look over it all at the moment but I have saved it
  and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read
  a lot more, Please do keep up the fantastic b.

  Here is my webpage: Arctic Air Pure Chill Reviews

 112. VigorMax Ingredients said:

  Hi there! This is my first comment here so I
  just wanted to give a quick shout out and tell you
  I genuinely enjoy reading through your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same subjects?
  Thanks!

  Also visit my web page … VigorMax Ingredients

 113. situs judi slot online said:

  Useful info. Fortunate me I discovered your web site by chance, and I am stunned why this twist of
  fate did not took place in advance! I bookmarked it.

Der er lukket for kommentarer.

Top