Det startede ved en vejfest…

Snakken går livligt hen over kaffebordet hos Erna Kristensen, mens Tove Pedersen (t.v.), Erna Kristensen og Grethe Moesner ser på billeder fra 40 år med Hjerting Folkedansere.

Snakken går livligt hen over kaffebordet hos Erna Kristensen, mens Tove Pedersen (t.v.), Erna Kristensen og Grethe Moesner ser på billeder fra 40 år med Hjerting Folkedansere.

Hjerting Folkedansere fejrer sine første 40 år den 5. oktober i Hostrup Forsamlingshus

Download hele artiklen som PDF her

FOLKEDANS – Når man samler tre medlemmer af Hjerting Folkedansere som æresmedlem Grethe Moesner, formand Tove Pedersen og bestyrelsesmedlem Erna Kristensen for at høre om foreningens nu 40 år lange fortid, kan man godt spidse blyanten og hælde kaffe op. For fortælle, det kan de. Om at danse, om de mange fester, at finde en venskabsforening i Tyskland og om op- og nedture for foreningen.

Startede ved vejfest
”Det hele startede med, at jeg mødte Palle Bjørn ved en vejfest. Jeg spurgte ham, om ikke vi skulle starte noget folkedans op. Vi var ikke så meget til papirarbejde og den slags, så vi kontaktede HIF, hvis kulturelle afdeling hjalp os i gang,” fortæller Grethe Moesner, der endte med at være aktiv i Hjerting Folkedansere i 30 år, inden hun gav lederstafetten videre. Gigt i bentøjet kan man ikke diskutere med.
”Vi startede i sanglokalet på Hjerting Skole. Den første aften kom der syv, den næste ni. Så den tredje gang sagde jeg til Palle, at nu skulle det være. I aften danser vi! Så vi fik fat i noget familie, og vi gik i gang. Så voksede vi, først 22-23 medlemmer, så 50 året efter og det tredje år rundede vi 100,” fortæller hun med stor entusiame.
Den store interesse gjorde hurtigt sanglokalet for lille, dernæst også boldspilhallen. Her manglede der også borde og stole, så i pauserne måtte man sidde på springmadrasserne.”
”Derfor rykkede foreningen først til Guldager Forsamlingshus og senere til Hostrup Forsamlingshus, som også skal lægge lokaler til fejringen af de 40 år den 5. oktober fra klokken 17. I dag er der 34 medlemmer, fortæller formand Tove Pedersen.
”Men vi har altid været gode til at feste, så det skal nok blive sjovt,” griner hun.

Fester og opvisninger
Undervejs har Hjerting Folkedansere været med i mange sammenhænge, det være sig høstfester, julefester, byfester samt opvisninger på plejehjem og mange andre steder.
”Da vi havde opvisninger på sportspladsen på Idræts Allé fortalte jeg om de dragter, danserne havde på. Og hvis de var fra Randers, så dansede vi en dans fra Randers,” fortæller Grethe Moesner.
En god periode var dengang, de havde venskabsforening i landsbyen Alhorn ved Bremen i Nordtyskland. Det var Anny og Poul Pedersens fortjeneste.
”De lejede sommerhus ud til en tysk dyrlæge fra Alhorn og hans familie, og på et tidspunkt tog vi til Alhorn og besøgte folkedansere der. Det blev starten på en periode på 25 år, hvor vi hvert andet eller tredje år var på gensidigt besøg,” fortæller hun.
”Første gang, de var på besøg her, gav Esbjerg Kommune frokost, og borgmesteren kom og holdt tale, det var vældigt,” tilføjer hun med et smil.

Slut med besøg
Dyrlægen lever ikke længere, og de gensidige besøg er nu holdt.
I dag er Kirsten Sørensen efter en glidende overtagelse ny danseleder.
Grethe Moesner holder sig til at spille harmonika.
Hun supplerer dog med en rolle som danseleder, blandt andet anstandsdans i SGI og en husflidsforening.
Sæsonen i Hjerting Folkedansere starter den 23. september, hvis nogen har fået lyst til at danse efter denne artikel.

Tekst og foto:
Finn Arne Hansen

Tekst:

Relaterede artikler

Der er lukket for kommentarer.

Top