Anker Rønberg 1934-2023

Anker Rønberg. Foto: Privat, udlånt af Hjerting Lokalarkiv

Hent den originale nekrolog fra avisen som PDF her

Forhenværende lærer på Hjerting Skole Anker Rønberg, 88 år, blev lørdag den 18. marts bisat fra Hjerting Kirke. Det blev et bevægende farvel til en populær lærer, som kom til at betyde meget for mange elever på deres videre færd i livet.
Hans gode ven og ekskollega på skolen, Leif Kjær, holdt tale, det samme gjorde to andre venner og naboer på Jægervænget, hvor han boede i over 50 år. Her, foran huset, er blomsterne fra bisættelsen også bagefter blevet lagt.
Anker Rønberg blev født den 1. juni 1934. Han stammede fra Thyborøn, men familien flyttede til Esbjerg, fordi hans far havde fået stilling som lodsformand her.
Den unge mand drog til navigationsskolen på Fanø for at blive uddannet til styrmand, og i en årrække sejlede han på verdenshavene for Mærsk, som rederiet hedder i dag. Det kan man læse om i bogen Maritime erindringer 1951-1965 af journalist Bjarne Rasmussen.
Det boglige trak dog i ham, og han besluttede sig til at gå i land og blive lærer. Efter endt uddannelse fik han en 50 år lang lærergerning på Hjerting Skole. Med sin baggrund som sømand var han især god til at hjælpe de drenge videre, der hellere ville til søs end sidde på skolebænken i mange år. I én klasse alene var der fem elever, der gik den vej.
En af de elever, han ansporede til at blive sømand, Bjarke Sørensen, er i dag lodsformand i Esbjerg og har lovet at hjælpe datteren Anita Rusel med at sprede hans aske i Ho bugt en passende dag.

Aktiv i skoletjenesten
Efter sin pensionering gik Anker Rønbjerg og vennen Leif Kjær, der også var pensioneret, i gang med at hjælpe til i Myrthues skoletjeneste. De sejlede ud med unge mennesker, der ville smage på livet til søs.
I sin pensionisttilværelse sejlede han også meget selv. Han købte en sejlbåd med motor, som han døbte Go, og i den sejlede han ganske alene rundt i de danske farvande, til Sverige og til Tyskland. Og bagefter skrev han en beretning om sit togt.
Anker Rønberg var gift to gange, men han fik ikke egne børn. I sit andet ægteskab var det derfor en glæde for ham, at han kunne adoptere Anita Rusel. Hun var en af hans elever, og han mødte hendes mor ved en skole-hjem-samtale, såmænd. Han blev senere en elsket bedstefar og oldefar for datterens børn. Han, der snød lægerne og fik over tre år mere end ventet, nåede at få et ekstra oldebarn i februar. Han gik bort den 14. marts.

Tekst: Finn Arne Hansen

 

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top