Velgørenhedsløber løb 250 kilometer

Peter Bernhard vil bruge sit engagement i løb til at samle penge ind til velgørende formål. Han skød sin status som velgørenhedsløber i gang med en ekstrem løbetur ved Vestkysten

Hent artiklen som PDF her

ULTRALØB – Det blev en udfordring af de helt store, da Peter Bernhard over fem dage løb 250 kilometer i den vestjyske natur.
Ultraløbet havde Peter Bernhard sat sig for at gennemføre for at markere, at han nu vil bruge sit engagement som løber til at samle penge ind til velgørende formål. Målet er det samme, som når indsamlere går fra dør til dør. I det internationale løbermiljø er det helt normalt med charity runners. Også i Danmark er det blevet mere normalt at løbe for at rejse penge til forskellige velgørende formål.
Et maraton var ikke nok til at skabe opmærksomhed om begivenheden, mener Peter Bernhard. Han planlagde selv den 250 kilometer lange strækning fra hjemmet i Sædding og op langs vestkysten til Bork Havn, hvor han boede som barn, tilbage igen inde i landet med en afsluttende tur på Fanø.Men et ultraløb med 50 kilometer fem dage efter hinanden bliver ikke noget Peter Bernhard kommer til at gentage, garanterer han.


”Har ondt så mange steder og er på så ukendt grund mentalt, at jeg ikke længere ved, om hverken kroppen eller psyken holder til en dag mere,” skrev Peter Bernhard på Facebook efter tredje etape.

Modvind med flyvesand
Her havde han løbet fra Søndervig til Bork Havn. Han havde planlagt løbet, så han løb mod nord ved kysten og mod syd inde i landet. Det gav den største sandsynlighed for at få vinden i ryggen ved havet. Men netop i dagene op mod påske blæste en voldsom vind fra nord, som føg med flyvesand, som kom ind overalt.
Han har taget løbernavnet Den Grå Ferguson, og det er ikke uden grund. Som en lille driftssikker traktor kommer han nemlig frem uanset vilkårene.
”Jeg er ikke den hurtigste, og det bliver jeg heller ikke. Men jeg er utroligt stædig. Jeg har evnen til at lade være med at stoppe, når kroppen begynder at sige, at nu gider den ikke mere. Det er jo i hovedet og ikke i benene, det går galt. Det er hovedet, der siger, at nu er det ikke sjovt længere. Det skal man være i stand til at acceptere,” forklarer han.
Normalt lader Peter Bernhard op, når han løber. Han arbejder som quality manager hos LEGO, et job, hvor der ofte er pres på.
”Mit løb er et sted for mig, hvor jeg klarer mit hoved for at undgå stress. Derude får tankerne lov til at bundfælde. Du ryger hurtigt ind i en boble. Jeg løber i en form for meditativ atmosfære,” forklarer Peter Bernhard.
Men når han løber så ekstreme strækninger, åbner der sig et nyt rum for ham, fortæller han.

Mærker ikke smerten
”Inden i boblen er der en ny boble. Du mærker ikke længere, at det gør ondt. Eller man ignorerer, at kroppen har ondt, medmindre der kommer noget, der bliver værre eller ekstraordinært. Det er et spørgsmål om at nå ind i den mentale tilstand, hvor man ikke føler det,” siger Peter Bernhard, som ikke er vild med den tilstand.
”Det er lidt skræmmende. Men det er du nødt til, hvis du skal løbe ekstremløb. Der bryder jeg mig ikke om at være. Man bliver meget indadvendt, og det er jeg ikke så god til,” siger Peter Bernhard.
Derfor vil Den Grå Fergusons kommende velgørenhedsløb være af en anden karakter. Han deltager i Stafet for Livet til fordel for Kræftens Bekæmpelse og har også planlagt et løb mellem Silkeborg og Ry, Everesting, hvor han sammen med familien vil bestige 8848 højdemeter, Mount Everests højde, i et løb.
Derudover vil han planlægge nogle forskellige mindre løb, hvor løbere kan tilmelde sig, og alt overskuddet går til Læger uden grænser. Han har tidligere arrangeret løb i Marbæk Plantage og til Langli.

Maraton rundt i verden
Normalt løber Peter Bernhard fire – fem gange om ugen i en halv til halvanden time. Han har tidligere løbet flere maratonløb nogle lidt usædvanlige steder i verden som på Den Kinesiske Mur og på vulkaner på Azorerne. Hans kone Lone Bernhard tager med, og så holder de ferie, når han har gennemført sit løb.
Hun har hest, så i hverdagen passer det passer fint, at de begge bruger meget tid på deres fritidsinteresse.
”Hun er min vigtigste supporter,” siger han.

Tekst: Katrine Friisberg

Tekst:
Top