Leder: Jorden kalder København

LEDER – På den ene side af Sjelborg Strandvej er en driftig mand lige nu i gang med at bygge en stor og sikkert flot ny villa til sig selv og familien.

På den anden side vil en driftig mand gerne bygge otte mindre huse i et hyggeligt ’landsbymiljø’, der høster politisk ros for at passe godt ind i lokalområdet.

Den driftige mand er samme person på begge sider af vejen. Men myndighedernes syn på de to byggerier er i den grad forskellige: Ja til den store villa, men nej til de små landsbyhuse. Og i øvrigt også ja til mange andre store villabyggerier i området gennem årene.

Men eftersom der i disse tilfælde er tale om enkeltbyggerier, der ikke kræver ny lokalplan, er det en anden sag, hvor kommunen har sidste ord. Og i princippet kunne de otte landsbyhuse sagtens opføres, hvis der ellers bare blev ansøgt om og bygget ét ad gangen.

Det er bare ét af de mange paradokser, der står i kø.

Sagen fra Sjelborg Strandvej er endnu et eksempel på, at der hverken er hoved, hale eller linje i planlovens mysterier. Lokale politikere er selv meget overraskede.

Gennem flere år har Esbjerg Kommune desuden

kæmpet for at kunne udstykke flere kystnære boliger ved Sanatorievej – i en naturlig afrunding af Hjerting.

Her er svaret også nej fra Naturstyrelsen, bl.a. med den begrundelse, at byggeriet kan ses fra kysten.

Men hvis sagsbehandlerne nu vovede sig helt ud i den mørke provins, ville de selv kunne se, at det på alle måder er en bekymring af ren akademisk interesse.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen gjorde sig den ulejlighed forleden i selskab med den lokalvalgte MF’er, forsvarsminister Carl Holst. Der burde nu være håb for et lokalt reality check af lovrammerne.

Selvfølgelig skal vi passe på vores kyster og ikke plastre dem til med ’Costa del Sol-byggerier’. Det er jo så banalt og indlysende, at man dårligt gider skrive det, selvom modstanderne af en mere liberal planlov gerne vil male netop dét skræmmebillede.

Og der er hverken brug for ren jungleliberalisme

eller fri Klondyke-leg, men bare en dosis sund fornuft.

Så kan skåltalerne om vækst i hele landet og Danmark i balance komme ned på jorden og ud i virkeligheden.

Saglige argumenter kan sagtens råbes ud, og der er brug for hårdt pres fra vores lokale politikere: Jorden kalder København – er der lidt sund fornuft til stede?

Læs artiklen: Politisk tøbrud for planloven skal bane vej for nye kystnære udstykninger

Hvad synes du? Giv os din mening på Facebook !

Tekst:

Relaterede artikler

Top