Fiskeri- og Søfartsmuseum vil åbne for nye oplevelser

Illustrationer: Norrøn

Hele artiklen i PDF-format

FREMTIDSPLAN – Det er stort tænkt, yderst ambitiøst og meget lidt vestjysk i ånden. Og så alligevel, for Fiskeri- og Søfartsmuseet vil netop tegne menneskets forhold til havet samt livet og kulturen ved den dramatiske og hårdføre vestkyst i sit udviklingsprojekt ’Havets Giganter’.

Navnet sigter til de to nye – og højere – kuber af teglsten, som arkitekterne hos firmaet Norrøn forestiller sig som hovedelementer i det nye projekt.

Sammen med et andet spektakulært forslag – nedsænkning og overdækning af Sædding Strandvej på en strækning ud for museet – og åbning af landskab og bevoksning syd for museet, skal det give ét sammenhængende landskab.

Det skal altsammen ’give museet tilbage til havet’, som arkitekterne udtrykker det i deres skitseoplæg og selvfølgelig også gerne give et markant løft til besøgstallet.

”Området skriger jo på at blive samtænkt i en superdestination med den grønne kile og Esbjerg Strand. Det skal også være et udflugtsmål i sig selv uden nødvendigvis at løse billet til museet. Det er jo lidt blasfemisk at have denne her matrikel uden at have mere liv,” forklarer direktør David Dupont-Mouritzen fra Fiskeri- og Søfartsmuseet.

”Vi skal så bare sørge for, at museet her er så sexet og interessant, at vi også får folk indenfor til en ekstra oplevelse.”

Da de første elementer af planen kom frem i sommer, blev der nævnt et samlet budget på 150-180 mio. kr.

”Men det holder selvfølgelig ikke. Vi har opdelt projektet i fem faser, og hvis man trykker på alle knapper på én gang, er det omkring 300 mio. i alt,” siger David Dupont-Mouritzen.

Han understreger, at det er et overslag, som er baseret på ’standardpriser’, der ikke er nøjagtigt gennemregnet for det konkrete projekt. Tunnelprojektet vil koste fra 50 til 100 mio. kr. – alt afhængig af størrelsen.
”Jeg tænker, at det er fuldt ud realistisk. Det er håndtérbart, og hvis pengene er der, er det et spørgsmål om modet til at tænke stort,” lyder svaret om realismen i den del af projektet.

 

Tanken er, at hovedparten af de mange penge skal findes hos store fonde, og ifølge direktøren har de foreløbige reaktioner fra politikerne været positiv.

”Jeg tror, folk virkelig kan se, at det her handler ikke om museet alene. Vi gearer hele investeringen i Esbjerg Strand og laver et ’bay area’. Men mange siger selvfølgelig: Nå  – det er alligevel en del penge,” oplyser direktøren, der også har ambitionerne på plads for projektets tidshorisont.

”I den perfekte verden vil jeg jo gerne have konturerne af en finansieringsplan på plads i 2018. Det må være det helt rigtige år, hvor vi fejrer museets 50 års jubilæum og Esbjergs 150 års fødselsdag.”

Museet har i forvejen meget stram økonomi – er det her udviklingsprojekt afgørende for, at I også har en fremtid?

”Det kommer an på, hvilke ambitioner man har for den her institution i fremtiden. Hvis ikke det her realiseres i et eller andet omfang, så er det et helt andet ’ball game’. Jeg har jo ikke taget jobbet her med en stor fremtidsplan som forudsætning – den har vi jo først lavet efterfølgende. Men i så fald bliver det et helt andet guerillaarbejde med udviklingen fremover,” siger David Dupont-Mouritzen, der som altid går til sagen med stort personligt drive, optimisme og højt humør.

”Plan A er at skaffe 300 mio. og Plan B er 280,” siger han med et grin.

”Plan C tager vi så hul på, hvis det her ikke lykkes.”

Tekst:

Relaterede artikler

Top