GO’ ENERGI – Der kommer et tidspunkt i enhver mands liv, hvor han går ud og bygger en båd.
Sådan er det i hvert fald for de 70 medlemmer af Hjerting Kanelaug, hvor de bliver flere og flere. Og nu er de første piger netop kommet med ombord efter Marbækdagen.
Lauget kunne ligne en sejlklub for gamle træskibe, men er vel nærmere en byggeklub. Eller hyggeklub, for det handler det også rigtig meget om.
Og så handler det om at slappe af ved at lave noget. For nogens vedkommende at lave noget helt andet end hverdagens dont og finde en zen-agtig ro ved at gå og pille i et stykke træ.
Glæden ved at skabe
”Det primære er fornøjelsen ved at have været med til at skabe noget og så komme ud at sejle i båden bagefter. Det er skabelsen – at være med til at lave noget med sine hænder,” forklarer formand Kim Madsen om bevæggrundene for at være medlem af Hjerting Kanelaug.
”Vi oplever, at folk kommer og tror, de ikke kan noget med deres små hvide fingre. Men når først de kommer i gang, er de ikke til at hive væk igen. Den der med, at man ikke kan, den holder ikke – alle kan noget!”
Hvorfor er det så fedt at bygge et skib?
”Jeg tror, vi har det i os alle sammen. Vi vil gerne skabe et eller andet. At se de linjer, man får skabt – det er jo smukt som bare fanden. Så jeg tror, der er noget i det der med skabelsen – især når man ikke troede, man kunne…”
Handler det også om at holde fri, selvom man egentlig arbejder?
”Ja – for jeg plejer at sige, at man kan ikke gøre andet end at tænke på det, man har i hænderne. Det gælder også ude på bugten, hvor man lægger det hele i hænderne på Vorherre. Man kan ikke gøre en skid, men overlader det hele til elementerne. Dét, der trækker i folk, er oplevelserne undervejs – man finder nogle evner frem, man ikke vidste, at man havde,” siger Kim Madsen.
Han er selv uddannet tømrer og arbejder nu for Davidsens Tømmerhandel som projektkonsulent. Men der er absolut ikke nogen krav eller forventninger om, at man skal være handy man eller woman for at begå sig i kanelauget.
God skipper ved roret
”Udgangspunktet er, at man ikke kan gøre noget forkert. Og ellers retter man det bare, og finder en ny pind. Vi er så heldige, at Hjerting-kanen er en meget simpel bådtype, som er til at finde ud af og ikke koster alverden i materialer,” påpeger formanden.
Hjerting Kanelaug har fem års jubilæum til sommer, og klubben har været gennem en forrygende udvikling, som i høj grad er Kim Madsens fortjeneste.
”Han er en super formand. Han er rigtig god til at få folk med, han er dygtig til at sætte tingene i gang og kan rigtigt mange ting – også det administrative. Uden Kim havde der ikke været nogen klub,” lyder det rosende fra et af medlemmerne, folkepensionist Niels Jensen.
Et af de relativt nye medlemmer er IT-manden Torben Kjærbro fra Esbjerg, der arbejder med velfærdsteknologi i Vejen Kommune. Han er et typisk eksempel på en af dem, der glæder sig over at få fingre i andet end hverdagens taster og computermus.
Lave noget helt andet
”Jeg kan godt kende forskel på en skruetrækker og en hammer, men ellers er det ikke værktøj, jeg har brugt mest tid på. For mig er det meget afslappende at lave noget helt andet, end det jeg laver til daglig. Så jeg glæder mig altid til at komme ud og skrue og slå lidt med en hammer,” siger Torben Kjærbro.
En vild proces
”Det får mig til at koble helt af ved simpelthen at lære noget om håndværk og bruge hænderne. Jeg bruger jo hovedet mest til hverdag. Så jeg stresser af ved at lave noget andet, og så er det sjovt at se fra gang til gang, at vi når lidt længere, og værket tager form fra fire stykker træ til at ligne en båd. Det er bare fantastisk og en helt vild proces at være med i,” lyder det begejstret fra IT-manden.
Er det federe end at slappe af hjemme på sofaen?
”Ja for satan – det er det da helt sikkert!”
Så man kan godt vove sig ind i kanelauget uden at være den helt store snedker?
”Det er helt sikkert. Vi har jo folk, som har vidt forskellig baggrund, men hvor det fælles er, at man kan lide havet og sejlbåde. Alle kan være med, og der er ikke nogen, der griner, selvom man slår skævt på sømmet eller kommer til at ødelægge et stykke træ,” siger Torben Kjærbro.
”Og det sociale er jo også en meget vigtig del af klublivet. Det er fedt at stresse af med lidt god værkstedshumor.”
Klubbens kontingent dækker alle materialer til byggeriet, så der ingen ekstra omkostninger. Bådene bygges og vedligeholdes af små bådelaug, der oprettes til de enkelte projekter.
”Der er en masse gratis glæder ved at være medlem her,” slutter Kim Madsen.
”For 300 kr. om året kan man jo få en træbåd og indgå i et fantastisk socialt samvær. Samtidig oplever man Nationalpark Vade-
havet og ser tingene fra helt andre vinkler.”
Nyt bådværft på vej – eller måske to
Hjerting Kanelaug bygger sine både på ’værftet’ på Myrthuegaard ved Marbæk Plantage, men drømmer om at indrette sit eget helt eget værft med mere plads og bedre isolering til at modstå de kolde vinteraftener.
”Drømmen er, at vi indenfor de næste fem år har et værft, der er vores helt eget,” siger Kim Madsen, som samtidig slår fast, at klubhuset fortsat vil være den hyggelige ’havn’ på Hjerting Strandvej.
Foreløbig er der blevet arbejdet med mulighederne i det nye maritime center, kommunen gerne vil etablere i den kommende marina ved Esbjerg Strand, men måske bliver de planer sejlet agterud af en endnu bedre mulighed.
Den nye plan for Marbæk-området og Marbækgård som nyt kraftcenter lufter nemlig muligheden for, at der kan etableres et værft her.
”Marbækgård har høj prioritet, for der står en bygning derude, som størrelsesmæssigt vil passe perfekt til os. For Esbjerg Strand-projektet er vores målsætning et eller andet antal bådpladser i vandet. Og så har vi jo også et stort projekt med en rekonstruktion af båden Laksen, som vi ikke kan få plads til at bygge på hverken Myrthuegaard eller Marbækgård,” siger formanden.
”Vi må se, hvad der sker med Esbjerg Strand-projektet, og så kan det være, det bliver dét, vi satser på. Men vi er en lille forening, så vi kan ikke betale en høj husleje på Esbjerg Strand. Her er chancerne for en rimelig husleje noget større på Marbækgård,” mener Kim Madsen, som understreger, at man i øvrigt er rigtigt glade for at være på det nuværende værft.
”Jeg lægger stor vægt på, at vi ikke er kede af at være på Myrthuegaard – det er en gave i sig selv at være sammen med de mennesker derude. Men de får jo også nye aktiviteter, som fylder mere og mere, og som aktivitetsniveauet er hos os nu, så har vi faktisk også brug for endnu mere plads.”
Kanelauget drømmer også om en dag at få plads til en ’reberbahn’, så man kan lave sit eget tovværk og måske få en pensioneret sejlmager til at lære medlemmerne at sy sejl. I forvejen kommer alle materialer til båden fra lokalområdet, så det er ikke bare en hyggelig, men også bæredygtig hobby.
Hjerting Kanelaug
Forening for bygning af og sejlads med de historiske Hjerting-kaner
Kontingent: 300,- kr. årligt
Det praktiske:
Klubhus på Hjerting Strandvej 23 og bådeværft på Myrthuegaard i Marbæk Plantage.
Der bygges onsdag aften fra kl. 18.30 og holdes kaffehygge i klubhuset søndag fra kl. 10.00
Pris for udstyr: Alle materialer til byggeriet af både er inkluderet i kontingentet
Redningsvest til sejlads kan lånes af foreningen i starten
Mere information: hjerting-kane.dk samt Facebook-side
Torben Kjærbro, Esbjerg
Teknikkoordinator, Vejen Kommune
Hvorfor er du med i kanelauget?
”Det er spændende at kunne se noget blive skabt, at bygge en båd f.eks. Og så glæder jeg mig til, at vi skal ud at sejle lidt senere på sommeren.”
Hvor længe har du været med?
”Det har jeg siden sensommeren sidste år.”
Hvad er det gode liv for dig?
”Det vil være en tur ud på bugten i solskin. Gerne med min lille søn siddende foran i båden – det bliver fedt!”
Niels Jensen, Esbjerg
Folkepensionist
Hvorfor er du med i kanelauget?
”Det er jo på grund af fællesskabet og kærlighed til gamle træskibe og havet.”
Hvor længe har du været med?
”Det er godt og vel to år.”
Hvad er det gode liv for dig?
”Det er jo at være sammen med gode venner og familie og dyrke noget sejlsport, og hvad der ellers er af den slags.”