Troldehulen vil lave kæde af private daginstitutioner

Hele artiklen i PDF-format

BØRNEPASNING – Den første mulighed opstod lynhurtigt og ud af det blå. Men strategien bag er langtfra tilfældig.

Ambitionen er en hel række af ’satellitter’ for den private daginstitution Troldehulen i Bryndum, og første skridt er nu taget på Sædding Strandvej.

Her overtog indehaver og entreprenør Debbie Bisgaard Jensen medio marts Børnehuset Sapin, der nu fungerer som en afdeling af Troldehulen. Og det er kun begyndelsen. Troldene skal have flere huler, bygget på klare værdier, glade børn og dermed tilfredse kunder.

”Jeg har kigget efter bygninger inde i Esbjerg i lang tid, men det er svært at finde noget, der egner sig godt. Vi kunne godt tænke os nogle flere små satellitter, og vi har også overvejet, hvad vi kunne gøre ud ad mod Hjerting,” fortæller Debbie Bisgaard Jensen.

Den energiske ejer melder nu ud med ambitioner om at drive det til mere med sine daginstitutioner.

”Målet er egentlig at åbne en satellit nær ved hvert skoledistrikt i Esbjerg. Flaskehalsen er at finde de rigtige lokaler, for der er jo ikke mange, der vil have en børnehave til nabo”.

Børnene er de vigtige

Vi møder hende i den nye afdeling, der nu hedder Troldehulen Sapin. Navnet sapin stammer fra ’gran’ på fransk efter de store grantræer ved det hyggelige lille sted, som Anette Scherlund byggede op og drev som privatejet institution gennem 25 år i sine forældres gamle hus ud til Ho Bugt.

Den nye ejer ankommer lidt forsinket, med en telefon for øret, som straks lægges i lommen, da hun når lågen. Der er fart på den lille driftige kvinde, men gæsten må vente lidt endnu. Et par af de 24 børn på stedet løber straks hen for at give hende en varm velkomst, så de skal først have krammere og en snak om dagens begivenheder.

Et par dage efter i Bryndum viser det sig, at hun også kan navnene på alle 151 børn her – og vist nok også på de fleste forældre og bedsteforældre.

Børn er tydeligvis langt mere end bare business for Debbie. Men det ene har ikke udelukket det andet, siden hun i 2010 slog dørene op på en stor trelænget gård i Bryndum og bød de første små kunder velkommen til Troldehulen ApS.

”Vi havde planer om, at hvis vi kunne få 24 børn ind, var det fint. Men lige pludselig vrimlede det ind på ventelisten, så vi måtte sætte de andre længer i stand,” fortæller Debbie om starten i Bryndum.

Tanken var, at det skulle være som at besøge en familie ude på landet, og der viste sig snart et behov for mere fleksible åbningstider.

”Vi startede lige så stille op med at tage børn ind i weekenderne, og vi fik også flere og flere aftenbørn. Hvis man f.eks. har døgnvagt på sygehuset, så er barnet også her et døgn,” forklarer Debbie og forsikrer, at ingen forældre bare ’parkerer’ deres børn.

”De har 200 timer på en måned, så det er faktisk vores aftenbørn, der er her færrest timer i alt. Det er dem, der bruger det fleksibelt, som har mest fri.”

Hvad er det ellers, I kan tilbyde, som de kommunale institutioner ikke kan?

Selvstyrende personale

”Vi har en rigtig stor forældreindflydelse og fleksibilitet. Vi er jo afhængige af, at de er vores kunder. Og så har vi automatisk et positivt samarbejde, fordi forældrene selv har valgt os samt nogle aktive pædagoger, der brænder for deres arbejde,” påpeger Debbie.

”Vi er jo startet som en ny institution, der kunne ansætte fra start, og kollegerne fra stuen deltager i samtaler med nye ansøgere.”

Ejeren har selv en baggrund som social- og sundhedsassistent og har arbejdet på Sydvestjysk Sygehus i mange år. Hun er nu i gang med et bachelorprojekt som pædagog, tager løbende lederkurser og iværksætteri ligger til familien.

Debbie er gift med Henrik Bisgaard Jensen, der er stifter og medejer af medicinalimportøren 2Care4 i Sædding og hjælper med regnskaber i Troldehulen.

Sammen har de børnene Naja på 10, Magnus på 16 og Malthe på 19, og familien bor i den gamle Bryndum Dyreklinik. Den ligger få hundrede meter fra Troldehulen, så børnene bruger den indendørs svømmepøl og biograf som udflugtsmål på de hele 1600 kvm plads i den private residens

 

Samme pris i privaten

Rent økonomisk gør det ingen forskel for forældrene at vælge det private alternativ, der får samme tilskud fra kommunen, så priserne ligger på linje.

”Vi arbejder også meget intenst i skolegrupper fra december til april, hvor vi yder en ekstra indsats for at gøre børnene skoleparate. Og så har vi et princip om gennemgående voksne, så selvom vi også ansætter nye, vil der altid være en tryg relation fra vuggestue til skolestart,” forklarer Debbie.

Har I en speciel filosofi for børnepasning?

Velopdragne børn

”Det er jo meget den med, at børnene også er medskaber af deres egen hverdag –medinddragelse. Og så går vi meget op i dannelse og demokratisk medborgerskab – at børnene skal ses og høres. Det kan godt være, vi ikke er enige med dem, men vi lytter. Det er forfærdeligt, hvis man taler til børnene og ikke med børnene,” lyder det, men det betyder ikke, at de styrer butikken.

”Vi lærer dem allerede fra babyalderen, at man siger hej, når man ankommer, siger tak for mad,  tak for i dag og er gode ved hinanden. Vi får at vide, når vi sender børn ud: Hold da op I har nogle høflige børn!”

Hvordan udvikler I jeres principper for driften?

”Det er egentlig et samarbejde mellem hele personalet. Alle er stort set selvstyrende, og det er meget sjældent nødvendigt at gribe ind. Vi har nogle overordnede regler, bl.a. om at være aktivt deltagende i legen. Man render f.eks. ikke rundt med kaffekopper ude på legepladsen – her er man til stede sammen med børnene.”

Kravene går begge veje. Forældrene skal  f.eks. stille op til arbejdsdage.

”Hvis vi skal have håndværkertimer på til det hele, så går det jo fra børnenes konto. Og så er der det sociale i det – at man er fælles om en sag.”

Hvad siger du til skeptikere overfor privat børnepasning?

”Kom ud og se, hvad vi står for. Selvfølgelig har mange en mening om mig eller Troldehulen, også hvis de ikke kender noget til os. Jeg oplever ikke Janteloven meget mere, men det gjorde jeg en del i starten.”

Hvad skal der ellers ske i fremtiden?

”Vi har snakket om også at tilbyde andre former for service – f.eks. at man tage mad med hjem og måske også vasketøj,” funderer Debbie.

”Vi skal gøre det nemt, så man kan være sammen med sine børn, når man kommer hjem.”

 

Udvalgsformand fra SF:
Skeptisk, men pragmatisk

POLITIK – Fra Troldehulens side roses Esbjerg Kommune for uproblematisk samarbejde, selvom medarbejderne i forvaltningen ikke troede meget på ideen i starten.

Og selvom formanden for Børn & Familieudvalget har et rødt SF-logo i partibogen, står der også respekt om arbejdet hos det private alternativ.

”Generelt ser jeg allerhelst velfærdstilbud som skoler og dagtilbud på kommunale hænder. Det giver nogle fordele at arbejde ud fra kommunal kontekst,” påpeger udvalgsformand Diana Mose Olsen.

”Men dybest set har jeg stor respekt for arbejdet i Troldehulen og f.eks. Den Internationale Skole. Det fungerer ganske fint i Esbjerg Kommune. Vi har en rimelig balance i dag, men det er mere udviklingen på landsplan, hvor man ser det tage overhånd med de private. Man kan have en frygt for A- og B-hold, fordi man kan skrue op for tilbud mod merbetaling og dermed udhule det offentlige.”

Kunne man ikke også betragte det private alternativ som en gave til kommunen?

”Jo jo – det er mere en principiel holdning, at jeg mener, det er en opgave, som skal løses kommunalt. I SF har vi en pragmatisk tilgang til det, og jeg har selv foreslået i det gamle udvalg, at vi tog på besøg i Troldehulen, for vi kan også lære af dem. Vi slår ikke korsets tegn i SF – jeg er bare tilhænger af det offentlige.”

Vil I sætte jer mod ambitionen om flere ’troldehuler’?

”Hvis de opfylder kriterierne i dagtilbudloven, så er det som udgangspunkt ikke noget, vi stemmer imod.”

Vil I også støtte f.eks. at sælge kommunale ejendomme til dem?

”Det har vi jo gjort før – f.eks med Den Internationale Skole – men det kommer jo helt an på den givne situation. Vi vil til enhver tid arbejde imod, hvis vi f.eks. vil afhænde en skole, fordi der skal bygges ud med en anden, så man ikke undergraver det kommunale tilbud.”

 

Læs også vores leder: ‘Børn og business’

Tekst:

Relaterede artikler

Der er lukket for kommentarer.

Top