Testamente for ugifte samlevende

Spørgsmål:
Min kæreste og jeg har boet sammen i fire år i et hus, vi ejer sammen. Nu venter vi os og overvejer derfor, om det er nødvendigt med et testamente?

Mvh ”Samlevende”

Svar:
Alle bør overveje, om de skal have et testamente, men som ugifte samlevende er det særlig relevant. Med lovændringen i 2008 blev ugifte samlevende stillet bedre, end de har været tidligere, men samlevende har stadig ikke en gensidig arveret – medmindre de opretter et testamente, hvori de bestemmer, at de skal arve hinanden.

Din situation lige nu er altså den, at går din samlever bort, arver du ikke hans halvdel af huset. Det gør derimod jeres barn. Da børn (som udgangspunkt) ikke kan eje fast ejendom, vil du være nødt til at finde midlerne til at betale arven til jeres barn – midler som skal deponeres i et forvaltningsinstitut, indtil barnet bliver myndig.

Går din samlever bort, før barnet er født, vil det ikke være barnet, der arver, men derimod dine svigerforældre.

Ved at lave et testamente har I mulighed for at bestemme, at I skal arve hinanden, og arve som var I ægtefæller. Det vil sige, at arven efter den af jer, der dør først, deles med halvdelen til længstlevende og halvdelen til jeres barn/børn til deling.

Ønsker I at stille længstlevende bedst muligt, kan I også vælge at skære barnets/børnenes arv helt ned til tvangsarven. Hvilket vil sige, at du – hvis din samlever dør først – arver 7/8 af dét, han efterlader sig, mens der skal betales 1/8 til jeres barn/børn.

Jeg kan på den baggrund klart anbefale dig, at I får lavet et testamente. En anden rigtig god måde at sikre hinanden på, er ved oprettelse af en krydslivsforsikring. En krydslivsforsikring er en livforsikring, som I har tegnet på hinanden. Det vil sige, at dør din samlever, vil der komme en forsikringssum til udbetaling til dig. Forsikringssummen går uden om dødsboet, der skal ikke betales afgift eller skat af den, og du skal ikke dele den med andre – heller ikke din samleveres barn/børn.

Fordelen ved en krydslivsforsikring er, at du får en pose penge, der kan benyttes til at købe den andel af huset, som jeres barn/børn har krav på i arv efter din samlever. Du vil derudover potentielt have mulighed for at nedbringe gælden i ejendommen og dermed forøge sandsynligheden for, at du kan beholde huset med kun din egen indtægt.

 

Med venlig hilsen
Advokat Vivi Jensen
Advokatfirmaet Thuesen, Bødker & Jæger

Tekst:

Relaterede artikler

Top