Nybyggeri og kontrakt med entreprenøren

JURIDISK BREVKASSE

Spørgsmål:

Vi står for at skal bygge et nyt hus, og har netop fået kontrakten fra vores entreprenør. Er der noget, vi skal være særligt opmærksomme på?

Nybyggeren

Svar:

Når man skal bygge et nyt hus er der flere forhold, man skal være opmærksom på, men hvis man laver det indledende arbejde ordentligt, slipper man for mange problemer hen ad vejen.

Entreprisekontrakten er et vigtigt dokument i jeres nybyggeri, da den beskriver de spilleregler, der skal gælde for byggeriet. I skal sørge for, at kontrakten beskriver, hvad der er omfattet af aftalen og hvad der ikke er omfattet.

Det skal naturligvis fremgå, hvordan huset skal se ud (antal rum, vægbeklædning, loft, klinker osv.), men lige så vigtigt er det at få med, i hvilket omfang entreprenøren har ansvaret for mangler ved huset (også kaldet entreprenørgaranti og -ansvar).

På den måde sikrer I, at budgettet ikke pludselig skrider, fordi der opstår uventede omkostninger.

Dernæst skal der aftales en fast tidsplan for byggeriet. Tidsplanen skal fastlægge klare rammer for byggeriets enkelte faser og selvfølgelig færdiggørelse og aflevering af huset. Det er muligt at pålægge hovedentreprenøren en bøde – dagsbod – for manglende overholdelse af tidsplanen. Dagsbod er et effektivt middel til at forhindre at tidsplanen skrider, sådan at I kan flytte ind i huset som forudsat ved kontraktens indgåelse. I vil nok nødigt have en vinter i campingvogn…

Mange af de store typehusfirmaer tilbyder i dag, at betaling først skal ske, når huset er færdigt. Det er naturligvis det ideelle, da jeres økonomi ikke bliver belastet, førend huset er klar til indflytning, og lånene kan tages hjem. Samtidig er det en indbygget sikkerhed mod f. eks. mangler og en eventuel konkurs hos entreprenøren.

Er betaling ved færdiggørelse ikke muligt, bør det fremgå, at der kun skal ske betaling for udført arbejde, også kaldet ratebetaling.

Jeg har her givet et par eksempler på emner der er særligt vigtige, men der vil altid være flere forhold, der er vigtige for den enkelte kontrakt. På hjemmesiden ejerbolig.dk kan man finde et forslag til en standard (forbruger)entrepriseaftale.

Aftalen kan benyttes som inspiration eller reference, når man gennemgår tilbuddet/entrepriseaftalen fra entreprenøren, men det anbefales altid, at I får kontrakten gennemgået af en uafhængig rådgiver.

 

Med venlig hilsen

Advokat Vivi Jensen, advokatfirmaet Thuesen, Bødker & Jæger

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top