Kutteren Claus sejler igen

Den faste besætning i dag fra venstre: Henning Hansen, Hugo Larsen, Morten Larsen og Niels Lassen

Efter en omfattende renovering er museumskutteren Claus igen klar til at sejle med turister fra maj 2021

Hent hele artiklen som PDF her

LOKALHISTORIE – Kutteren Claus, som ejes af Fiskeri- og Søfartsmuseet, er ikke kun lokalhistorie, det er også nu igen et levende aktiv for museet. Efter en grundig renovering er Claus i topform til at sejle med turister, skoleelever, firmaer og andre fra 1. maj 2021.

Her er Claus på vej ud gennem Esbjerg Strands sluse.

Museet fik derfor den gode idé at tage lokalpressen med på en sejltur, og vi mødte fornøjede op til Claus, der ligger ved Esbjerg Strand, lige ved siden af fyrskibet Horns Rev. Skipper Niels Lassen starter kutterens summende John Deere-motor og styrer forsigtigt Claus ud gennem slusen, hvor det kan være lidt svært at se modsejlende, og vi får en tur hen langs havnen og tilbage. Delfiner ser vi desværre ikke.

Skibets motor, en gul John Deere, er i topform nu.

Men skumsprøjt for boven og et Esvagt-fartøj, der lige skal give os en lille vippetur for sjov, får vi da. En lækker sandwich fra Café Smag på museet er der også.

Museet vil tilbyde mange flere sejlture fra 1. maj 2021 og søger derfor frivillige med papirerne i orden, fortæller museumsinspektør Richard Bøllund,

Undervejs fortæller museumsinspektør Richard Bøllund om projektet.
”Claus bliver 90 år næste år og har sejlet med turister og skoleelever siden 1978. Den har ligget stille på værft i Hvide Sande på grund af en maskinskade, så vi fik rejst nogle penge til en renovering af kutteren i samme ombæring,” fortæller han.

Opgraderet sikkerhed
”Den har nu ændret status fra fiskefartøj til et bevaringsværdigt passagerskib. Opgraderingen har krævet mere sikkerhedsudstyr, og det er nu tip-top, så vi kan tage 23 passagerer med i stedet for de 12, vi tidligere måtte tage med,” tilføjer han.
”Vi vil arrangere så mange ture som muligt, måske op til tre om ugen. Vi kan jo se mulighederne. Da delfinerne var her, blev vi kimet ned af folk, der ville ud at se dem. Der er også stor interesse for at se sæler. Så vi vil tilbyde ture til Skallingen, Langli, og Fanø, og havnerundfarter vil vi også tage fat på. Havnen er jo bedst at opleve fra søsiden. Vi sejler også med firmaer og med folk, der vil sprede deres kære afdødes aske ud,” fortæller han.
”Alt det kræver flere frivillige, så hvis man har papirerne i orden og vil være frivillig, hører vi meget gerne fra tidligere søfolk og fiskere, der kunne tænke sig at være med,” tilføjer Richard Bøllund.

Skipper Niels Lassen, styrmand på Claus siden 1996.

Projektet er blevet støttet af Claus Sørensens Fond, Alice og Tage Sørensens Fond samt Hempel Fonden. Alt redningsudstyr som flåder og redningsveste er sponseret af Viking Life-Saving Equipment. Derudover har museet fået stor hjælp og råd fra Fiskeriets Arbejdsmiljøråd og World Marine Offshore. Mange andre virksomheder og private har meget velvilligt hjulpet med råd og dåd.

Tekst og foto:
Finn Arne Hansen

Tekst:

Relaterede artikler

Der er lukket for kommentarer.

Top