Guldager Highland Cattle skruer op for ambitionerne

Hele artiklen i PDF-format

IVÆRKSÆTTERI – Det er gået stille og roligt siden starten i 2005, men nu har Guldager Highland Cattle taget springet fra hobbyvirksomhed til fuldtidsarbejde – foreløbig for den ene af de to kompagnoner.

Thomas Bruun har kvittet sit mangeårige arbejde som green keeper i Varde Golfklub for at frigøre mere tid til virksomheden, der drives i et I/S sammen med Peder Burgaard Sørensen.

Væksten med det langhårede, langhornede og rolige højlandskvæg skal ikke ske i gazelletempo, men gerne et gear eller to op.

Thomas Bruun (t.v.) og Peder Burgaard Sørensen går nu et par gear op i væksttempo for Guldager Highland Cattle.

”Det her havde udviklet sig til en ret stor hobby for os, og vi kunne ikke nå det i fritiden længere. Så vi måtte vælge, om vi skulle videre ad den her vej. Nu prøver vi at gå et skridt videre og se, om det er bæredygtigt,” fortæller Thomas Bruun og hans kompagnon supplerer:

”Nu har vi flere timer og kan begynde at give den lidt mere gas. Vi har jo nok holdt lidt igen de sidste par år, men nu satser vi på det her,” siger Peder Burgaard Sørensen, der er ingeniør hos PolyTech i Bramming.

Bliver du den næste, der kvitter dit faste job?

Opkøb i hele landet

”Ja, det gør jeg. Det bliver ikke lige nu, men det kommer også. Vi er kommet til at købe lidt op, bl.a. fra et par dødsboer. Og vi har købt noget i Odder, i Hanstholm og noget på Sjælland, som vi skal over og kigge på,” fortæller Peder ’Bondemand’, som han også kalder sig.

Udover de to kompagnoner er Guldager Highland Cattle nu oppe på knap 300 ’ansatte’, som de kærligt omtaler deres kvæg.

Virksomhedens fokus ligger nemlig på naturpleje, og ikke kvægavl. Forretningsmodellen er, at der hentes EU-støtte hjem til de arealer, man plejer på forpagtningsaftaler. På de fleste arealer er tilskuddet større end lejen, så dyrene – og deres gode, magre kød – er i princippet et biprodukt.

”Vores opgave er jo naturpleje. Selvom vi er utroligt glade for vores dyr, så er det jo et arbejdsredskab, vi har til at udføre jobbet. Man kan betragte det som en almindelig bondemand, der har omkostninger til maskiner – vores omkostninger er bare til dyr,” forklarer Thomas Bruun.

Ambitionerne er nu at vokse videre og gøre dyrene til en overskudsforretning i sig selv.

”Planen er jo ikke, at vi skal være alt for mange. Det er noget, vi skal gå og hygge os med i stedet for at spille golf, og hvis vi kan leve af det, så er det fint. Men vi er ved at være oppe i nærheden af den store liga,” lyder det fra de to iværksættere, som nu også er gået over til økologisk drift på de fleste arealer.

Kødet fra dyrene sælges ved jævnlige slagterunder, og bl.a. Industrien Rock Gastro Bar i Esbjerg har fået smag for det til caféens burgere.

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top