JUBILÆUM – Den 24. april er den officielle 50 års dag for Fiskeri- og Søfartsmuseet efter indvielsen i 1968 i forbindelse med 100-året for Esbjergs fødsel.
Det markeres bl.a. med bogen ’Havneliv’ og den nye udstilling ’Danmarks vildeste fiskerieventyr’.
Udstillingen er tænkt som en gave til byen og et værdigt farvel til Esbjergs epoke som fiskerby. Tanken er at give nogle af fiskernes vilde eventyr tilbage til byen med en blanding af dokumentarisk materiale og en lang række store portrætter af tidligere fiskere.
”Det er en meget personlig udstilling og både portrætkunsten og selve historierne går dokumentarisk tæt på. Den tager os med ud på selve livets rejse, og det var et vildt liv, fiskerne levede. Det vildeste er vel nok, at de ikke selv synes, at det var noget særligt,” siger museumsdirektør
David Dupont-Mouritzen.
Havnens folk i fokus
Bogen ’Havneliv’ er skrevet og redigeret af museets egen Richard Bøllund og er netop udgivet.
”Jeg har pløjet museets arkiver igennem og været virkelig dybt nede i billedarkivet for at finde de aller-, allerfedeste fotos fra Esbjerg Havn. Udstillingen handler jo om de vilde historier, og i bogen er det billederne, der er vilde og taler sit eget sprog,” siger Richard Bøllund.
”I udvælgelsen af billeder har jeg lagt vægt på det personlige – liv og mennesker. Det er noget af det, folk kan identificere sig med, når de ser havnearbejdere, filétpiger, lastoptagere og andre folk, der arbejdede på havnen. Det er jo simpelthen Esbjergs historie i hovedtræk – fortalt i billederne – helt tilbage fra havnens anlæggelse og frem til i dag. Det hele er med, og den favner 150 år.”
Som søn af tidligere Blue Water-direktør Jørn Bøllund er Richard selv vokset op med et meget personligt forhold til havnen.
”Jeg elskede at komme med min far ned på havnen og måske være så heldig at komme med ombord på et skib – eller bare cykle derned og sidde med en fiskestang. Alle der er opvokset i Esbjerg har jo en tilknytning til havnen og nogle gode minder – det var jo også der, man tog hen på søndagstur,” fortæller
Richard Bøllund.
”Derfor skulle bogen også være fyldt med mennesker og liv – alle kan genkende noget i den.”
Hør om Spangsberg og Sibirien 30/4
FOREDRAG – Fhv. direktør for Fiskeri- og Søfartsmuseet, Morten Hahn-Pedersen, har været historisk konsulent på en ny DR dokumentarserie om Vitus Bering, som man kan høre mere om på museet mandag den 30. april kl. 17.
Her vil folkene bag serien fortælle mere om de to opdagelsesrejsende, Bering og hans tro væbner Martin Spangsberg, der ikke fik samme opmærksomhed
Der bliver også lejlighed til at se et afsnit af serien,
inden den får TV-premiere.
Der er fri entré til arrangementet, men et begrænset antal pladser – tilmelding til Rune Rasmussen på mail rr@fimus.dk eller telefon 76 12 20 00.