At tegne fugle er en kærlighedserklæring

Marco Brodde er her i gang med tegnebrættet på vaden ved ebbe på stranden ved Sønderho på Fanøs sydspids.

Fugletegner og -maler Marco Brodde er aktuel med ny bog, og så er han idémand bag et kunst-og naturprojekt i Vadehavet

Download hele artiklen som PDF her

Marco Brodde har i 30 år haft sin gang i Vadehavets landskab med tegne- og malergrej og papir for at iagttage, registrere og opleve årstiderne, fuglene og planterne. Nu er han også begyndt at tage ud, selv om det pivstormer.
”Det er, fordi jeg vil prøve at skubbe grænsen for, hvad man kan gøre udenfor. Jeg er også begyndt at lade hånt om detaljerne og prøve at reagere på det, jeg ser, og lade vind og vejr spille med. Det er en stor lykke, for så får man fornemmelsen af stedet med over i billedet på en anden måde,” siger Marco Brodde og forklarer, hvorfor han bliver lykkelig:
”Man er en del af en storm og føler sig meget tæt på Moder Natur og får en ydmyghed over for, hvad denne klode indeholder. Det er i bred forstand nærmest en religiøs følelse.” Alle på Fanø kender den 45-årige Marco Brodde, når han høj, solbrændt og i vandrestøvler kommer susende gennem gaderne. Han har været naturvejleder på øen ad flere omgange og er nu ansat af kommunen for at udvikle naturformidling for skole-og daginstitutionsbørn og lokale projekter.

”Det er min erfaring, som jeg har prøvet at praktisere de sidste fem-seks år, at det er bedst at prøve at gøre tingene næsten færdige derude,” siger Marco Brodde, der arbejder videre på tegningerne i sit atelier i huset i Nordby.

”Det er min erfaring, som jeg har prøvet at praktisere de sidste fem-seks år, at det er bedst at prøve at gøre tingene næsten færdige derude,” siger Marco Brodde, der arbejder videre på tegningerne i sit atelier i huset i Nordby.

Internationalt kendt
Han er også via sit medlemskab af den britiske kunstnersammenslutning Society of Wildlife Artists, SWLA, en anerkendt international fugle-og landskabsmaler, der er tilknyttet SWLA’s galleri, Mall Galleries, i London.
Han har udstillet flere gange herhjemme og er denne sommer repræsenteret på udstillingen ”Fuglefortolkning” på Fanø Kunstmuseum i Sønderho, og til september har han fire værker med på udstillingen Fugl på Johannes Larsen Museet i Kerteminde.
Dertil kommer hans seneste bog Moment. Undervejs i Vadehavets natur, som kan fås i Fanø Boghandel.
”Vadehavet har fyldt meget af min tid de sidste 25 år. Det er ikke, fordi jeg ikke synes, at en mose på Sjælland eller i Midtjylland er interessant. Det synes jeg i høj grad, at den er. Men der er noget schwung over det her. Det er så stort, og der er så mange elementer i det. Det er uudtømmeligt,” siger Marco Brodde, der er født og vokset op i Esbjerg og har boet på Fanø siden 2005.
Hans engagement er ikke kun lokalt. På vegne af Dansk Ornitologisk Forening, DOF, er han medlem af bestyrelsen for Nationalpark Vadehavet. Han er netop blevet udpeget som rådgiver for den danske delegation i Wadden Sea Board, WSB, der er det dansk-tysk-hollandske vadehavssamarbejde. Og så er han idémanden bag et stort, fondsstøttet kunst-og naturprojekt i samspil med Nationalpark Vadehavet og Society of Wildlife Artists.

En storspove i Marcus Broddes streg.

En storspove i Marcus Broddes streg.

”Formålet er at formidle, hvad Vadehavet er for et sted gennem kunsten og med nogle udefrakommende anerkendte kunstnere, der er vant til at arbejde med naturen. Der bliver workshops for børn, kunstforedrag og fremvisninger, og man kan komme ud i terrænet og se kunstnerne arbejde,” siger Marco Brodde.
Første del af projektet finder sted en uge i oktober i Højer i Sønderjylland og anden del i en uge på den nordlige del af Vadehavet med base på Fanø i foråret 2020. Der deltager 10 kunstnere hver gang, og deres værker vil blive vist på udstillinger både herhjemme og i London. Den britiske forfatter Colin Williams, der skriver om mødet mellem kultur og natur, er tilknyttet projektet, da der også er planer om at udgive en bog.

Særlig kulturhistorie
”Når jeg også synes, at Vadehavet er interessant, er det, fordi der er en særlig kulturhistorie knyttet til samspillet mellem natur og mennesker. Det handler projektet med kunstnerne også om. Vores arbejdstitel er Kunst, kulturarv og kobbersnepper for at understrege, at det ikke kun er kunst, det handler om, men også om at knytte kulturhistorie til Vadehavet,” siger Marco Brodde.
Han bor omgivet af tegninger, malerier og grafiske tryk af fugle, især hans egne, i et hyggeligt hus fra 1820 bag diget i Nordby. I atelieret ovenpå ligger store ark med akvarel-og kultegninger fra hans nylige tegneferie i Extremadura nord for Andalusien i Spanien, der med klippegrund og stepper er et af Europas bedste steder at se rovfugle som ørne, gribbe og andre middelhavsfugle.
”Det giver mulighed for fordybelse sådan en uge, hvor man ikke skal foretage sig andet end at se og iagttage fra morgen til aften. Jeg har masser med hjem. Men det er min erfaring, som jeg har prøvet at praktisere de sidste fem-seks år, at det er bedst at prøve at gøre tingene næsten færdige derude. Især på sådan en rejse, for når du kommer hjem, er der andet, der inspirerer her, og så kommer de til at ligge og bliver aldrig færdige,” siger Marco Brodde.
Som dreng ledte han efter noget at interessere sig for og var forbi biler og tog, men det fængede ikke rigtigt.
”Men så var der det med truede dyr, og det kan jeg også mærke på de børn, jeg omgås i mit job i dag, at når man taler om noget, der er truet ude i naturen, synes vi, at det er spændende. Jeg var medlem af Verdensnaturfondens Pandaklub og læste om truede dyr og opdagede, at det var der også i Danmark – sløruglen for eksempel. Og så var der den helt klassiske historie om en lærer på en lejrskole, der pegede på nogle troldænder fra en færge. Så åbnede hele den verden sig for mig, at man bare kan gå ud og se nogle fugle.” Som 15-årig cyklede Marco Brodde ud til Sædding Strand nord for Esbjerg og fik øje på nogle vadefugle.

Sølvmågekolonien, Langli, juli 2018. Fra Marco Broddes bog Moment. Undervejs i Vadehavets natur.

Sølvmågekolonien, Langli, juli 2018. Fra Marco Broddes bog Moment. Undervejs i Vadehavets natur.

Det gav et sus
”Det husker jeg som et moment. Jeg var begyndt at kigge på fugle i krattet og i skoven i Gjesing i Esbjerg, men hold da op, man kunne cykle ud til vandet og opdage de fugle, jeg kendte fra fuglebøgerne – kobbersnepper, strandskader og så videre. Jeg var allerede interesseret i fugle og havde kikkert og notesbog. Men det var ikke gået op for mig i starten, at jeg boede så tæt på noget, der var så stort og imponerende. Jeg skulle ud og opdage det, og så blev jeg virkelig tændt af vadefugle og landskabet i Vadehavet.
Det gav et sus, og det gør det stadigvæk,” siger Marco Brodde.
Han har tegnet og malet fugle lige siden. Hans største forbillede var den danske fugletegner Jens Gregersen, der blandt andet har udgivet en bog, som Marco Brodde havde set, med tegninger og akvareller fra fuglereservatet Tipperne i Vestjylland.
”Da jeg så selv kom op til Tipperne, havde jeg det, som om jeg havde været der før på grund af hans tegninger. Det var virkelig ‘a sense of place’ – en fornemmelse af stedet – som mine britiske kunstnerkolleger kalder det. Det ramte mig hårdt, og jeg tænkte, at det ville jeg også. Den bog fik fuldkommen afgørende betydning for, hvad jeg kom til at beskæftige mig med – også for formidlingen og tonen og måden at tænke på.”
Marco Brodde er ikke alene om at være tosset med fugle, men sin egen fascination beskriver han på denne måde:
”Det er blandt andet det, at de kommer langvejs fra – som den dag ved Sædding Strand, hvor jeg vidste, at de der brunrøde kobbersnepper var fløjet fra Afrika og skulle helt til Arktis. De er nogle superflyvemaskiner. Det er fascinerende, hvordan de gennemfører det lange træk, og hvordan deres fysiologi og biologi er indrettet til det. Det giver helt alvorligt en ydmyghed, når man sidder hernede ved Søjorden i havnen og skitser dem igen. Jeg har gjort det så mange gange, men at vide, at de er så godt tilpassede til både Afrika, Vadehavet og tundraen i Arktis – man bliver slået helt omkuld.”
”Det lyder måske lidt højtravende, men der er en form for kærlighedserklæring i at tegne dem og fastholde dem derude, mens man sidder over for dem. Det er et meget vigtigt mantra at fastholde. Man kan også tage et foto og så sidde derhjemme ved computeren, og det er fint nok. Det har jeg også gjort. Men når du er ude, føler du dig tæt på naturen, elementerne og fuglene og en samhørighed, ærefrygt og dyb respekt. Nogle gange kan man stå på bunden ude i Vadehavet og have fugle omkring sig. Det er helt magisk, mens de små rejer pibler om tæerne på en,” siger Marco Brodde, der også er optaget af fuglenes udseende, bevægelser og samspil.
”Hvis du skal have liv i dine billeder, er du nødt til at prøve at fastholde flere visuelle indtryk på én gang. Det er voldsomt frustrerende, og du er nødt til bare at blive ved og ved, så det er også en sport. Der er det interessante ved denne genre, at naturhistorikeren og ornitologen hele tiden kæmper med billedkunstneren. For jeg vil gerne have styr på, hvordan fuglene ser ud, måske kun i fem streger, og hvis folk kan genkende, hvad det er for en art, har du sat dem naturhistorisk korrekt. Men det, der skal komme ud af det, skal helst være nogle billeder, som også de, der overhovedet ikke kender fuglene, kan synes er interessante at kigge på ud fra almindelige kunstneriske værdier.”

De første viber på Fanø.

De første viber på Fanø.

En kold vinterdag
”Så det er en konstant kamp, og sådan må det være. Som man kan se i min nye bog, Moment, prøver jeg at lade ornitologen være en del mere i baggrunden. Så selv om fuglene stadig fylder som for eksempel svanerne, jeg har tegnet ved Højer, og hvor ornitologen hurtigt vil spotte, at der både er en sangsvane og en pibesvane, så er det ikke et detaljeret studie. Det er med kulstreger og lavet i en rasende fart på en kold vinterdag, og selv om man kan fornemme, at der stadig er ornitologisk indsigt, handler billedet om noget andet – drama og spontanitet.”
Marco Brodde havde flere gange deltaget i workhops i England og Skotland i Society of Wildlife Artists’ regi, da han blev opfordret til at sende nogle af sine værker til sammenslutningens årlige censurerede udstilling. Fire af værkerne blev antaget og vist på udstillingen ” The Natural Eye” på Mall Galleries i London i 2015 og seks i 2016, hvor han blev inviteret til at blive medlem af SWLA.
”Det har betydet alt for min praksis og for mit drive. Jeg vil gerne have, at tingene bliver mere ekspressive. De skal tale mere end traditionelle fugletegninger. Jeg vil noget andet, jeg vil lave billeder. Det er især kontakten til det britisk-skotske, der har gjort, at jeg er blevet dygtigere til det. Og at jeg har fået nogle at tale med om det. Det har betydet helt utroligt meget de seneste fem år.”

På et fjeld i Skotland
”Når man så synes, at man har taget imod nogle af deres input, er begyndt at arbejde på det og har fundet en vej, så kan man opleve dette,” siger Marco Brodde og griner:
”Sidste sommer da jeg sad på et fjeld i Skotland og var godt i gang med en workshop, kom en af de gode tutorer hen til mig og sagde, at ”det er fint, man kan tydeligt se, at du er ved at finde din måde at arbejde på”. Jeg nåede lige at blive godt veltilfreds, men så sagde han: ”Where is the art?”. Altså, hvor er kunsten? Og sådan er de både kærlige og anerkendende, men også hele tiden, at du skal bare ud over kanten. Så det, jeg oplever i det fællesskab, er ikke et lærer-elev-forhold, men, fordi man er blevet optaget, et gensidigt kammeratskab. Men for mig er nogle af dem stadig mine stjerner.”
Det, der blandt andet driver Marco Brodde som fugle-og naturtegner, er fastholdelsen af en situation.
”Det kan være et sted, jeg kører forbi hver dag i Sønderho. Men der kan gå mange år, før den fugl, det lys, den lyd og den stemning kommer igen. I morgen er det noget andet eller om en time, når det klarer op. Det er en trang til at fastholde det moment. Det er også en eller anden egoistisk eller selvhøjtidelig idé om, at der er andre, der vil synes, at det er interessant at kigge på. Jeg vil gerne formidle det – se her! Og derimellem ligger også et ønske om at fortolke det. Det er den del, jeg er blevet mere opmærksom på.”
”Rigtig sjovt bliver det, når der kommer folk, der hverken kender fugl eller landskab og siger, at jeg har ramt en stemning. Da jeg deltog i udstillingen i London i 2016, var et af de største øjeblikke, da en af mine kunstnerhelte kom og sagde: ”Marco, I felt I had been there”. Han følte en genkendelse ved at se på mit halvabstrakte billede fra engene nede ved Sønderho,” siger Marco Brodde og tilføjer:
”Det billede, jeg havde været så meget i tvivl om, hvorvidt jeg skulle sende ind, fik nu de ord med på vejen. Og jeg kunne gå på vandet.”
Artiklen har tidligere været bragt i Kristeligt Dagblad den 27. juli 2019

Tekst: Dorte Remar
Foto: Keld Nissen

Fakta: Marco Rohde Brodde

Født i 1974 og
vokset op i Esbjerg.
Uddannet lærer med biologi og billedkunst som linjefag
på Statsseminariet
i Ribe i 2001.
Ansat som natur­vejleder på Fiskeri-og Søfartsmuseet i Esbjerg 2001-2003
og i Fanø Kommune fra 2004.
Medlem af den britiske kunstnersammen­slutning Society
of Wildlife Artists
fra 2016.
Har udgivet flere
bøger om fugle
og landskaber
i Vadehavet og
har været og er
repræsenteret på
flere udstillinger.
Bor i Nordby på Fanø.

Tekst:

Relaterede artikler

137 Comments

 1. Tom Banas said:

  My brother recommended I would possibly like this blog. He used to be totally right. This publish actually made my day. You can not consider just how so much time I had spent for this info! Thank you!

 2. stornobrzinol said:

  hello!,I really like your writing very so much! percentage we communicate more approximately your post on AOL? I require a specialist on this space to solve my problem. Maybe that’s you! Having a look forward to look you.

 3. Leah said:

  I absolutely love your site.. Excellent colors & theme.
  Did you make this site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my very own website and would like to find out where you got this from or exactly what
  the theme is named. Many thanks!

 4. Shirley said:

  I think this is one of the most significant info for me.

  And i am glad reading your article. But wanna remark on some general things, The
  web site style is perfect, the articles is really great :
  D. Good job, cheers

 5. instagram takipçi satın al said:

  I’m not positive where you’re getting your info, but good topic.
  I needs to spend a while studying much more or working out more.
  Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.

 6. w123ce.ru said:

  Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thank you

  My blog post – Muama Ryoko Review (w123ce.ru)

 7. instagram takipçi satın al said:

  Nice post. I used to be checking constantly this weblog and I am inspired!
  Extremely useful information particularly the ultimate section 🙂 I deal with such info a lot.

  I was seeking this certain information for a long time.

  Thanks and best of luck.

 8. VitaSilkLux Review said:

  Nice blog here! Also your site so much up fast!

  What host are you the usage of? Can I get your affiliate hyperlink in your host?
  I want my website loaded up as quickly as yours lol.

  Take a look at my blog post … VitaSilkLux Review

 9. instagram takipçi satın al said:

  First off I want to say fantastic blog! I had a quick question that I’d
  like to ask if you do not mind. I was curious to
  know how you center yourself and clear your thoughts prior to writing.
  I’ve had a hard time clearing my mind in getting my thoughts
  out. I do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are wasted simply just trying to figure out how to begin.
  Any suggestions or hints? Appreciate it!

 10. instagram takipçi satın al said:

  It is in reality a great and useful piece of info.
  I’m satisfied that you shared this helpful information with us.

  Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 11. instagram takipçi satın al said:

  Hello There. I discovered your blog the use of msn. That is a very smartly written article.

  I will be sure to bookmark it and return to learn extra of your helpful information. Thanks for the post.
  I’ll definitely comeback.

 12. instagram takipçi satın al said:

  Does your website have a contact page? I’m having trouble locating it
  but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward to seeing it improve over
  time.

 13. instagram takipçi satın al said:

  We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your website offered us with useful info to work on. You
  have performed a formidable job and our whole
  neighborhood will probably be grateful to you.

 14. ViroValor XL said:

  Awsome article and right to the point. I don’t know if
  this is in fact the best place to ask but do you guys have any ideea where to employ some professional writers?
  Thanks 🙂

  My web page; ViroValor XL

 15. Divine Dynamic Keto said:

  Great blog here! Additionally your web site loads up fast!
  What host are you using? Can I get your affiliate hyperlink to your host?

  I desire my website loaded up as quickly as yours lol

  Look at my webpage – Divine Dynamic Keto

 16. Tru Vita CBD said:

  hello there and thank you for your information – I’ve definitely
  picked up something new from right here. I did however expertise a few technical issues using this website, since I experienced
  to reload the site a lot of times previous to I could get it to load
  correctly. I had been wondering if your web hosting is OK?
  Not that I am complaining, but slow loading instances times will
  often affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and
  marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail
  and could look out for much more of your respective intriguing content.

  Make sure you update this again soon..

  My web blog: Tru Vita CBD

 17. minecraft servers said:

  Thanks for your article. One other thing is when you are disposing your propergy on your own,
  one of the difficulties yoou need to be aware of upfront is just
  how to deal with propeerty inspection records. As a FSBO retailer, the keey about
  successfully shifting your property and also savinbg money with real estate agent revenue is know-how.
  The moire you realize, the more stable your sales effort are gling
  to be. One area where by tgis is particularly significanbt is
  reports.

 18. Bodycor Keto said:

  Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We’ve ever arrive across on this
  subject. Basically Fantastic. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.

  my blog Bodycor Keto

 19. Max Rize Male Enhancement said:

  you’re really a good webmaster. The site loading velocity is amazing.
  It sort of feels that you’re doing any distinctive trick.
  Furthermore, The contents are masterpiece.
  you have performed a wonderful activity in this subject!

  Also visit my web page :: Max Rize Male Enhancement

 20. instagram takipçi satın al said:

  Somebody necessarily assist to make significantly articles
  I would state. This is the very first time I frequented your web page and to this point?
  I amazed with the analysis you made to make this particular publish extraordinary.
  Fantastic process!

 21. Keto Boom Reviews said:

  My wife and i got very comfortable that John managed to carry out his analysis out
  of the precious recommendations he discovered using your site.
  It’s not at all simplistic just to choose to be handing out things other people have been selling.
  Therefore we take into account we’ve got you to appreciate because of that.
  These explanations you have made, the simple web site menu,
  the relationships you will help to engender – it is many superb,
  and it’s facilitating our son in addition to the family consider that that article is cool, and that is particularly indispensable.

  Thanks for all!

  My website – Keto Boom Reviews

 22. BTC Prestige App said:

  Hello, Neat post. There is an issue with your website in web
  explorer, might test this? IE still is the market leader and a
  good section of folks will pass over your great
  writing due to this problem.

  Feel free to surf to my web-site; BTC Prestige App

 23. www.askaluminium.com said:

  A lot of thanks for all your valuable hard work on this blog.
  Betty really likes doing internet research and it’s really simple to
  grasp why. We all hear all about the powerful form you offer
  very important items through your web site
  and as well as boost response from some other people about this
  area then our own simple princess is always learning a great deal.
  Enjoy the remaining portion of the new year. Your conducting
  a really great job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I’m really inspired with your
  writing skills as neatly as with the format in your blog.
  Is this a paid subject or did you customize it yourself?
  Either way stay up the nice quality writing, it’s rare to
  see a great weblog like this one today.

  my web page … http://www.askaluminium.com

 24. theocratic.net said:

  I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this
  site. Thanks, I will try and check back more often. How frequently you update
  your website?

  Visit my website – theocratic.net

 25. Divine Dynamic Keto Review said:

  I cherished up to you’ll receive performed proper here.
  The sketch is tasteful, your authored material stylish.

  nonetheless, you command get bought an shakiness over that you want be
  delivering the following. in poor health undoubtedly come more in the past once more as exactly the similar
  nearly a lot regularly inside case you protect this
  increase.

  Here is my web-site – Divine Dynamic Keto Review

 26. Eagle CBD Gummies Review said:

  I absolutely love your website.. Pleasant colors & theme.
  Did you build this site yourself? Please reply back as I’m looking to create
  my own website and would love to learn where you got this from or just what the theme is called.
  Thanks!

  Feel free to visit my webpage … Eagle CBD Gummies Review

 27. online mlb betting said:

  I used to be recommended this website by means of my cousin. I am not sure whether this
  publish is written by him as nobody else know such exact
  approximately my difficulty. You are incredible!
  Thanks!

 28. ViroValor XL said:

  I don’t create a great deal of remarks, however i did some
  searching and wound up here At tegne fugle er en kærlighedserklæring | Hjerting Posten. And I
  actually do have 2 questions for you if you don’t mind.
  Is it only me or does it look as if like a few of these comments look as if they are left by brain dead folks?
  😛 And, if you are writing on additional social sites, I would like to keep up with anything fresh you have to post.
  Would you list of all of all your communal pages like your
  twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

  Here is my web blog: ViroValor XL

 29. instagram takipçi satın al said:

  I know this if off topic but I’m looking into starting
  my own weblog and was curious what all is required to get set
  up? I’m assuming having a blog like yours would cost
  a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100% sure.
  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Many thanks

 30. Muama Ryoko Wifi said:

  Pretty nice post. I simply stumbled upon your weblog and wanted
  to say that I have really loved browsing your weblog posts.
  After all I will be subscribing for your feed and I am hoping you write once more soon!

  Feel free to surf to my blog post :: Muama Ryoko Wifi

 31. https://tanglewood.sh/ said:

  Good post. I learn something new and challenging on websites
  I stumbleupon on a daily basis. It will always be exciting to read through articles
  from other authors and practice something from their
  sites.

  Review my website :: https://tanglewood.sh/

 32. Pure Form Keto Review said:

  I was suggested this blog through my cousin. I’m now not sure whether this
  publish is written through him as no one else recognise
  such unique about my problem. You’re wonderful! Thanks!

  Feel free to visit my web page – Pure Form Keto Review

 33. UslimX Keto said:

  I want to express my appreciation for your kind-heartedness
  giving support to folks who require help on the area.
  Your personal commitment to passing the message all through has been especially interesting and has constantly
  encouraged some individuals like me to get to their dreams.

  Your new useful information can mean so much to me and far more to my office workers.

  Warm regards; from all of us.

  My blog post UslimX Keto

 34. Max Extend Pills said:

  Thank you for sharing superb informations. Your website is very cool.
  I’m impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals
  how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come
  back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just couldn’t come across.
  What a great site.

  Review my web-site … Max Extend Pills

 35. Muama Ryoko said:

  Hello! I’m at work surfing around your blog from my new iphone!
  Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!
  Carry on the superb work!

  my web site … Muama Ryoko

 36. Living Tree CBD Gummies said:

  Hi, Neat post. There is a problem along with your website in internet explorer, could test this?
  IE nonetheless is the marketplace leader and a good element of folks will miss your magnificent writing due to this problem.

  Take a look at my web-site :: Living Tree CBD Gummies

 37. http://clubriders.men/viewtopic.php?id=733527 said:

  Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be
  on the web the easiest thing to be aware of. I say to you,
  I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects ,
  people can take a signal. Will probably be back to get more.

  Thanks

  Here is my page :: http://clubriders.men/viewtopic.php?id=733527

 38. Bionic Ultrasonic Pest Repeller Price said:

  I wanted to follow along and let you know how great I appreciated discovering your web site today.
  I’d consider it the honor to operate at my workplace and be able to utilize the tips
  contributed on your web site and also be involved in visitors’ feedback
  like this. Should a position regarding guest writer become
  available at your end, make sure you let me know.

  Feel free to surf to my site … Bionic Ultrasonic Pest Repeller Price

 39. Viking XL said:

  Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Extremely helpful information specially the last part 🙂 I
  maintain such information much. I was seeking this certain info for a long
  time. Thanks and good luck.

  Feel free to visit my website Viking XL

 40. Drone Max V2 Reviews said:

  First off I want to say awesome blog! I had a quick question which I’d like
  to ask if you don’t mind. I was interested to know how you center yourself and clear your mind before
  writing. I have had a tough time clearing my thoughts in getting
  my thoughts out there. I truly do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost just
  trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints?

  Cheers!

  Also visit my webpage Drone Max V2 Reviews

 41. Boltz Pro said:

  It’s actually a great and helpful piece of info.
  I am glad that you just shared this useful info
  with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

  my web-site Boltz Pro

 42. yongseovn.net said:

  We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.

  Your site provided us with valuable information to work on. You
  have done a formidable job and our entire community will be
  grateful to you.

  my blog – Profit Edge App Reviews [yongseovn.net]

 43. Mosqi Stop said:

  Hi Dear, are you really visiting this website on a
  regular basis, if so after that you will definitely obtain nice knowledge.

  My webpage :: Mosqi Stop

 44. Arctic Air Chill Box said:

  Hello, Neat post. There is a problem together with your
  web site in internet explorer, may test this…
  IE still is the market leader and a large element of other
  people will miss your magnificent writing due to this problem.

  Feel free to surf to my web site; Arctic Air Chill Box

 45. Gorges Cream said:

  You can definitely see your enthusiasm within the article you write.
  The arena hopes for more passionate writers like you who are
  not afraid to mention how they believe. Always go
  after your heart.

  Feel free to visit my page Gorges Cream

 46. Traci said:

  This is the perfect website for everyone who hopes to find out about this topic.
  You know so much its almost tough to argue with you (not that I personally would want to?HaHa).
  You certainly put a brand new spin on a topic that’s been discussed for many years.
  Great stuff, just wonderful!

  my blog post – Traci

 47. Keoni CBD Oil said:

  Hi! I could have sworn I’ve been to this website before but after
  checking through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

  Here is my web-site – Keoni CBD Oil

 48. Air Cooler Pro Reviews said:

  Whats up very cool site!! Man .. Excellent ..
  Wonderful .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also?

  I’m satisfied to search out numerous useful info here within the post, we’d like work out more
  strategies on this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

  My web page Air Cooler Pro Reviews

 49. Gaia's Choice CBD Reviews said:

  Please let me know if you’re looking for a author for your
  site. You have some really good articles and I believe I would
  be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love
  to write some material for your blog in exchange for a link
  back to mine. Please shoot me an email if interested. Thanks!

  Look at my web blog Gaia’s Choice CBD Reviews

 50. Viking XL said:

  I like what you guys are up too. This kind of clever work and coverage!
  Keep up the awesome works guys I’ve incorporated you guys to blogroll.

  My homepage; Viking XL

 51. Keto 3DS Review said:

  Hey! Quick question that’s entirely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly? My
  weblog looks weird when viewing from my iphone4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this
  issue. If you have any recommendations, please share.

  With thanks!

  Also visit my homepage Keto 3DS Review

 52. Pellamore Cream said:

  I simply could not leave your website prior to suggesting that I really loved the usual info
  a person provide on your visitors? Is going to be back often in order to check up on new posts

  My blog post :: Pellamore Cream

 53. Sper Max Control said:

  Merely to follow up on the update of this subject on your website and wish to let you know just how much I loved the
  time you took to produce this useful post.
  In the post, you really spoke on how to truly handle this problem with all comfort.
  It would be my pleasure to collect some more suggestions from your web page and come
  up to offer people what I have benefited from you.
  Thanks for your usual terrific effort.

  Also visit my web page Sper Max Control

 54. Giselle said:

  What’s up to all, it’s in fact a nice for me to go to see this web page, it consists of useful Information.

  Feel free to surf to my site :: Giselle

 55. zovrelioptor said:

  Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have created some nice methods and we are looking to swap techniques with others, please shoot me an e-mail if interested.

 56. Libido Boost said:

  My family always say that I am wasting my time here at web, but I know I am getting experience daily by reading thes pleasant content.

  Feel free to surf to my webpage: Libido Boost

 57. Kathlene said:

  hi!,I love your writing very much! share we keep up a correspondence more about your post on AOL?
  I require an expert in this house to unravel my problem. May be that is
  you! Having a look ahead to peer you.

  Feel free to surf to my site: Kathlene

 58. UltraCut Keto said:

  This is very interesting, You are a very skilled blogger.

  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post.

  Also, I have shared your web site in my social networks!

  Also visit my site UltraCut Keto

 59. Keto Body Pills Reviews said:

  I?m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that?s both
  educative and interesting, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head.
  The problem is something which not enough folks are speaking intelligently about.
  I am very happy I found this in my search for something concerning this.

  Here is my page – Keto Body Pills Reviews

 60. Social Media Marketing said:

  I simply couldn’t leave your website before suggesting that I really loved the usual information a person provide for your visitors? Is gonna be again ceaselessly in order to check up on new posts.

Der er lukket for kommentarer.

Top