Hjerting-kammerater åbner innovativ iværksættercafé

Søren Maigaard (t.v.) og Marco MacArtney er på vej med en ny iværksættercafé i en tidligere musikcafé i centrum af Esbjerg, hvor de bl.a. vil lave events på scenen.

Hele artiklen i PDF-format

IVÆRKSÆTTERI – De var klassekammerater på Nordvangsskolen i Hjerting, og allerede dengang startede de deres første fælles virksomhed.

Siden er det blevet til flere ’start-ups’ for de to venner og selvlærte IT-nørder, der siden blev ingeniører og senest har etableret det kreative kontorfællesskab Kosmorama i Esbjerg.

Nu åbner de også snart en café, selvfølgelig en iværksættercafe. Marco MacArtney og Søren Maigaard har iværksætteri i blodet. Derfor har de to 40-årige forretningsfolk købt musikcafeen Dizzimizzlizzi i Torvegade 11, og genåbner den snart som iværksættercafé med en helt ny indretning.

Arbejde og studier

”Vi vil gerne tilbyde noget til dem, der har en mere uformel tilgang til en kontorplads, f.eks. dem der skal arbejde på et projekt sammen professionelt eller studiemæssigt eller bare vil sidde og arbejde og samtidig få noget hygge,” forklarer Marco MacArtney, da vi besøger stedet.

”Det skal både være et sted, man har lyst til at hygge sig med sine venner og et sted, hvor man kan arbejde. Det er en café og ikke en bar. Der kommer til at være arbejdspladser på første sal, men også en cafe, der bliver brugt til arrangementer og f.eks. foredrag”.

DSC_7882

De omkring 30 kontorpladser i kontorfællesskabet Kosmorama er allerede ved at være fyldt op, selvom huset først åbnede 21. oktober sidste år.

Kontorfællesskabet Kosmorama ligger få minutters gang derfra, og siden starten 21. oktober sidste år er de cirka 30 pladser i huset stort set allerede fyldt. Tanken er, at de to steder nu skal supplere og befrugte hinanden.

”For det første har vi brug for nogle flere pladser. For det andet har vi fået en masse feedback fra folk, som måske ikke er helt klar til at committe sig til et fast sted, men alligevel er iværksættere, som ikke vil sidde derhjemme,” fortæller Søren Maigaard.

”Hvis man sætter sig på en café, føler man sig måske ikke helt velkommen, hvis man sidder der otte timer. Så vi laver en iværksættercafé, hvor det er okay at sidde og arbejde eller studere. Og så går tankerne ellers på, hvordan vi får bedst mulig kombination og synergi af de to steder. I caféen får vi også en bemandet reception, som vi ikke har det andet sted, så der vil altid være liv her.”

Tanken er også, at caféen kan fungere som fødekæde for Kosmorama, så der løbende udklækkes flere iværksættere med brug for en mere fast kontorplads. Bl.a. ved, at studerende og iværksættere bringes sammen.

DSC_7879

Hængekøje, drivhus, Danmarks største white board, gamle biografstole i møderummet og her et ’strandrum’ – komplet med havudsigt og bølgeskvulp i højttalerne – er en del af det kreative miljø i Kosmorama kontorfællesskabet.

 

Hvor er Esbjerg Erhvervsudvikling i det her spil?

”De har været og se Kosmorama. Det er samme økosystem, vi hører til, men vi har jo lidt forskellige varer på hylderne. Vi kan også mærke, at vores placering her i midtbyen gør en forskel og så stemningen. Her er mere kreative og inspirerende omgivelser, der appellerer til dem, vi gerne vil trække til,” siger Marco, der suppleres af Søren:

”Det betyder meget, om man går ned ad en lang hvid gang med lukkede døre på hver side eller man laver noget, hvor man kommer hinanden ved.”
Det gælder også tankerne for nye oplevelser på den eksisterende scene i iværksættercaféen.

”Vi har altid godt kunnet tænke os at lave nogle iværksætterevents, men vi har manglet stedet til at gøre det. Så da Bent var klar, kiggede vi også på mulighederne i scenen,” siger Søren med henvisning til stedets tidligere ejer, musiker og musikentusiast Bent Varny Ebsen.

De nye ejere af caféen har også købt bygningen lige i Esbjergs absolutte centrum, men har løftet blikket meget længere for at finde inspiration til stedet.

Udenlandsk inspiration

”Hvis man vandrer rundt i nogle af de mere IT-orienterede byer, f.eks. i Californien, så sidder folk ofte og laver mere forretningsorienterede cafébesøg, end vi lige er vant til her i Esbjerg. Så på den måde er inspirationen ikke så meget her fra landet, men mere fra udlandet,” oplyser Marco.

En af deres fælles virksomheder hørte desuden hjemme på ’Femte’ – øverste sal af IT-universitet i København, hvor Marco og Søren blev ingeniører i hhv. elektronik og fysik. Hele etagen er lavet til iværksættermiljø og gav en smag af, hvordan det skulle skrues sammen.

”Vi tog også en studietur til London for at se på de forskellige iværksætter-miljøer,” supplerer Søren, som i dag bor i Nordby på Fanø.

”I London faldt vi helt for nogle af de her hybridløsninger, hvor man både har faste arbejdspladser og en café også. Ved også at have en café kommer der jo andre ind end dem, der har arbejdsplads på stedet, så man får et stort flow af folk, hvor alle andre iværksættere også er velkomne. Det giver en masse mere liv og flere indspark.”

Lige nu arbejder de to iværksættere selv med projektet PleaseCreate. Det er en IT-platform hvor f.eks.virksomheder, der skal have input til innovation kan spørge en masse mennesker i et community til råds og få nye input.

 

DSC_7876

Bosserne i biffen

Man tager en gammel biograf og bl.a. en hængekøje, et drivhus, Danmarks største white board, gamle biografstole i møderummet, et ’strandrum’ med bølge­skvulp i ørerne, en masse kreativitet og en masse iværksættere. Foruden et klassisk køleskab, der har fulgt de to iværksættere lige siden deres første virksomhed.

Det er nogle af ingredienserne til kontorfællesskabet i den gamle Kosmorama-biograf i Esbjerg centrum. Den lukkede så længe siden, at rumvæsenet ’E.T’ var sidste optrædende på lærredet. Men nu har den historiske bygning fået nyt liv efter en nænsom istandsættelse under ejerskabet af endnu en Hjerting-klan, Villemoes-familien.

Kosmorama ligger lige bag det nye cafékvarter med bl.a. Portlands, og her er et nyt og sammenhængende gårdmiljø på vej. Huset har omkring 30 kontorpladser, som kan lejes enten fast eller på flex-vilkår nogle dage om måneden.

De helt grønne iværksættere, som ’har mere tid end penge’ kan desuden afregne via ’Betal med din onsdag’, hvor man arbejder en dag om ugen for huset, hvis man ellers har kompetencer, der kan bruges.

 

DSC_7892 (1)

MacArtney-arving vil selv bygge op

Marco MacArtney er en af drengene, og han i hvert fald ikke i det for pengene, som Folkeklubben synger.

Han ejer den lokale, men globale Hjerting-virksomhed MacArtney A/S 50-50 sammen med sin bror Glenn, der er bestyrelsesformand i virksomheden, som deres far Martin MacArtney byggede op.

Marco sidder selv som menigt medlem af bestyrelsen og har ingen planer om at komme tilbage og passe ’familiebutikken’ i Hjerting, hvor han selv bor.

”Det gør jeg fra bestyrelsen. Og jeg var jo salgs- og marketingchef fem i år MacArtney.”

Skal du tilbage til virksomheden på længere sigt?

”Nej, det er ikke planen, og der er kompetente folk til at tage sig af MacArtney. Det bliver bestyrelsesarbejde, og nu har jeg med tre virksomheder at gøre og kan lide at starte ting op. Det er dér, interessen ligger,” siger Marco.

Egenkapitalen i hans holdingselskab – der bl.a. ejer 50 pct. af MacArtney – er forsigtigt bogført til godt 100 mio. kr.

Ret konservativt vurderet for halvdelen af en global teknologikoncern, som i seneste regnskab havde et driftsresultat (EBITDA) på over 50 mio. kr.

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top