Gårdbutik udvider og bygger eget slagteri

Hele artiklen i PDF-format

DYREVELFÆRD – Lammene er søde, bløde og nuttede som altid, men de kommer ikke alle sammen til at overleve Påsken. Til gengæld har de det ekstra godt, mens de lever.

Dyrevelfærd er i centrum på gårdbutikken Varde Ådal Lam i Toftnæs ved Alslev, hvor man lige har udvidet butikken og nu er ved at bygge eget slagteri.

”Vi tror på, at det er bedre for både dyrene og kvaliteten af kødet, at de ikke er stressede, når de slagtes. Når vi kan begynde at slagte herhjemme, slipper dyrene for en stressende køretur, og de aner ikke uråd før slagtningen, så de er helt rolige og afslappede,” fortæller Torben Kousgaard, der driver Varde Ådal Lam sammen med konen Eva Kousgaard.

De overtog gården fra Torbens bedstefar i 1989, startede med fem får for ti år siden, og nu tøffer der 400 moderfår og deres lam rundt på markerne.

Gårdbutikken åbnede for tre år siden, og den er nu udvidet, så varerne præsenteres endnu bedre.

Udover eget lammekød er der bl.a. stud fra Ho Bugt og velfærdsgris fra den økologiske svineavler Brian Holm i Lindknud.

”Alt hvad vi har, skal så vidt muligt være økologisk. Vi får slagtet i Holsted Slagtehus, og så skal grisene heller ikke køre så langt til slagteriet,” fortæller Eva Kousgaard.

Byggeriet af det nye gårdslagteri er i fuld gang, og her skal slagtes 700-1000 lam om året.

Sønnen Emil på 21 er meget passende udlært butiksslagter, og han bliver gårdens nye slagtermester, mens Anton på 18, som er beslagsmed, også hjælper til. Den yngste søn, Asger på 15, er på efterskole.

Ingen store udskejelser

Sideløbende med gården arbejder Torben som chauffør hos Multitrans med at bringe mad ud for Varde Kommune. Eva har tidligere arbejdet på Enghavegård Osteri i Kjelst ved Ho Bugt, men koncentrerer sig nu om gårdbutikken.

Det hele er bygget op stille og roligt uden de vilde økonomiske udskejelser. Men man mærker tydeligt, at der er masser af vilje, ambitioner og hårdt arbejde i familien Kousgaard. Fremtidsplanerne går på at få gårdslagteriet godt i gang og måske udvide med lidt flere får.

Der er miljøgodkendelse til 100 moderfår mere på de 70 hektar plus lidt forpagtet græsjord og naturpleje-arealer.

Fårene på gården har selskab af 600 frilandshøns, og der dyrkes 2,5 hektar med kartofler og en halv hektar med grøntsager.

Der mangler nærmest kun vinmarker, før gårdbutikken kan byde på et helt festmåltid.

Tilbage til fremtiden

Æg og grøntsager sælges i en stor bod ude ved vejen, der også byder på honning fra bistader på Skallingen, og det hele er flot og gennemført. Der er selvfølgelig den klassiske kasse til at betale med høflig selvbetjening, men også mulighed for at betale via mobilen.

Det er moderne tider for salg ved stalddøren. Men det er også en tilbagevenden til de go’e gamle dage, hvor en hel familie kunne brødfødes på dét, der i dag regnes som en mindre gård.

”Vi drømmer jo om, at vi på en gård af den her størrelse kan lave så meget merværdi i vores produkter, at vi kan leve af det. Og vi spreder os lidt med både får, høns, kartofler og grøntsager, så vi har lidt flere strenge at spille på,” siger Torben Kousgaard.

 

Billed:

Varde Ådal Lam involverer hele familien Koustrup, fra venstre er det Eva,

Anton, Torben og Emil, der bliver ’slagtermester’ på gårdens nye slagteri.

Relaterede artikler

Top