Leder: Værdien af værdier

LEDER – Det var første skoledag, poderne var både nykæmmede og klar, men det var forældrene, der fik første lektion den morgen:

“Jeg vil bare ikke se, at I bærer jeres børns tasker ind på min skole,” sagde skoleinspektøren mellem alle de pæne ord i sin velkomsttale. Punktum. Slut. Forbudt.
Han havde hverken anbefalet, henstillet eller li’ssom foreslået, at man li’ssom lige overvejede det.

Han havde simpelthen bare forbudt det. Udstukket en klar ordre i stedet for et debatoplæg. Nogle børn og nogle forældre havde tydeligvis aldrig nogensinde hørt nogen sige noget lignende. Pylremødrene tabte sutten, curlingfædrene tabte kosten, men inspektøren holdt fast.
For en sarkastisk sjæl med sort hjerte var det et øjeblik af høj humoristisk værdi.

Med et usikkert smil skævede folk lidt rundt efter de andres reaktion. Det kan han da ikke mene, tænkte de vantro, mens de forgæves ventede på det der lille opblødende forbehold, der er roden til al inkonsekvens.
Den der lille bemærkning, der indikerer, at det bare er noget, vi leger, ligesom i moderne politik: Der er regler, men selvfølgelig ikke når det regner, når det er synd for nogen, eller når det er tirsdag i ulige uger ved fuldmåne.

Men det lille ’men’ kom aldrig. Han mente det sgu! Og han gjorde det sgu.
Stod der næste morgen ved indgangen, stod ved sine holdninger og påtalte højlydt, hvis nogen bar skoletaskerne for deres børn.

Skoleinspektør Torben Mørup på Nordvangskolen var nemlig en ægte leder.
Både titlen og skolen er fortid nu, men hans værdier er intakte. Og nu har vi ham tilbage som ny overordnet leder af Auraskolen. Hurra for det.

Holdninger til børn, skole og opdragelse bliver hurtigt et følsomt emne, fordi det er et spejl af ens personlige værdier. Her er heldigvis ingen facitliste, og hver familiemå rode med sine egne regler. Personligt har jeg den holdning, at når andre ødelægger min gode opdragelse, må jeg også sabotere deres dårlige opdragelse.

Vi har jo allesammen brug for værdier at pejle efter, især vores børn. Det handler hverken om sort skole eller kadaverdisciplin, men om en klar kompasretning.

I øvrigt får raske, friske og frække børn jo ingen sjov og spænding ved at bryde reglerne, hvis der ikke rigtigt er nogen…

Prøv det – også derhjemme.

Læs også artiklen: På Auraskolen bærer mor ikke tasken

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top