GO’ ENERGI – Blæsten er frisk, og sommeren lader stadig vente på sig. Men det er bare fedt, når man har vind i sejlet og våddragt på kroppen. Og jo – det kan godt lade sig gøre at hive teenagere væk fra computeren og ud til en gang frisk luft og motion.
Ho Bugt Sejlklub er et af de steder, hvor det lykkes med stor succes. Juniorafdelingen summer af så meget aktivitet, at det som regel er kapaciteten af trænere og materiel, der er den største begrænsning.
BILLEDGALLERI:
Klubben byder på både sejler- og surfskole for børn og unge, så man kan starte sit maritime liv i en optimistjolle eller på et surfbræt.
Hjerting Posten besøger klubben til en træning for juniorsurfere, hvor det er hundekoldt bare at kigge på. Men de unge surfere boltrer sig i våddragterne og hygger sig, selvom de fleste er begyndere og ligger i vandet det meste af tiden. Det er hårde betingelser for nye surfere, men de går på med krum hals. Uden piveri, med masser af go’ energi og kampgejst.
”Windsurfing er en fed sport, det er hyggeligt, og vi har det rigtig sjovt med et godt sammenhold. Og så er det rigtig god træning, hvor man får brugt hele kroppen,” fortæller instruktør Lars Thyme fra surfafdelingen i Ho Bugt Sejlklub.
Alle kan lære at surfe
Det kræver mange forsøg og god balance at få hevet sejlet op og få gang i brættet, inden man ryger i baljen igen. Men alle kan lære at surfe.
”Vi har lidt svære vandforhold med meget strøm og tidevand samt masser af blæst her på Vestkysten selvfølgelig. Men de fleste kan lære at surfe, når de er fyldt ni år. Nogle tager lidt længere tid end andre, men alle kan lære det,” forklarer Lars Thyme.
Hvis ikke surferlivet trækker, kan børn og unge også komme på sejlerskole i Ho Bugt Sejlklub. Klubben har en hel flåde af optimistjoller og seks Feva-joller, der er en større og relativt hurtig båd. Og den blå tråd i klubbens tilbud til børn og unge er fortrolighed med det våde element.
”De skal lære at forholde sig til vandet. Der er jo vand i vores nabolag, og det skal de kunne håndtere uden at gå i panik. Sejlere skal jo ikke være bange for vandet,” siger Bjarne Lindquist, formand for Ho Bugt Sejlklub.
Alt med sejl
”Dem, der kommer hernede og skal sejle, skal lære at begå sig på vandet, om det er så er windsurfing, kitesurfing eller i en jolle. En dygtig sejler hernedefra mestrer det hele.”
Ho Bugt Sejlklub har også en vinterbader-afdeling, men ellers er det vinddrevet tonnage, der er omdrejningspunktet.
”Det er jo en sejlklub, så hvis bare det er noget med sejl, er de velkomne her i klubben. Men vi har også nogle kajakker, der kan bruges til at vænne sig til at være ude på vandet,” fortæller Bjarne Lindquist, som tydeligt mærker, at juniorerne i klubben ikke stikker op for bollemælk.
”Bare se i dag, hvor det er hundekoldt, men der er vel 15 børn i vandet. Og den anden dag, hvor det var endnu mere koldt og blæsende til sejlerskole, spurgte de, om vi så ikke bare kunne sejle en tur ud i motorbåden. De vil jo gerne.”
Så man kan godt få computerbørn ud i den friske luft?
”Ja, og nu hører man jo, at den nye generation f.eks. ikke ser ret meget fjernsyn længere. Og vi tilbyder jo heller ikke underholdning, men de kan komme og sejle. Vi fokuserer på færdigheder, for de skal lære at sejle,” forklarer formanden.
”Og det handler ikke om at komme først, men om at tilegne sig nogle færdigheder. Ligesom f.eks. spejdere, der lærer at tænde bål, bruge en kniv, binde knob osv. Vores elever skal lære at bomme, vende og rebe, at sejle ud i stille vejr og hårdt vejr, at kæntre båden, få den på ret køl igen osv.”
Alle hjælper hinanden
Det med at kæntre og komme på ret køl igen bliver der helt automatisk trænet ret grundigt i denne surfaften. Instruktørerne står ude i vandet, så de kan være helt tæt med gode råd, ris og ros og måske en hjælpende hånd.
Alle hjælper hinanden med det praktiske – både inden sejladsen og efter. Den varme sauna lokker ekstra meget denne aften, men grundreglen er, at ingen afmønstrer, før al grejet er ryddet op og hængt til tørre i bådskuret. Fra klubbens side gør man meget ud at fortælle lige fra start på det første informationsmøde, at der stilles krav. Både til eleverne og deres forældre. Og det gælder ikke bare kageordningen, som i surfafdelingen nærmest er vigtigere end vind og vand.
Så forældrene får klar besked: Man kan ikke bare aflevere sit barn, men skal selv hjælpe til med alt det praktiske, der hører til i en sejlklub. På den måde kan instruktørerne bedre bruge tiden på indlæring.
Det er da også sin sag at holde styr på de mange børn og unge, for holdene er godt fyldt op.
Udstyret kan lånes
”Vi er i gang med at kigge på, om vi kan optage nye surfelever igen efter sommerferien. Lige her og nu ser det ikke ud til, at vi har alt for mange pladser, men man er altid velkommen til at kigge ned og spørge, hvordan det ser ud,” oplyser Lars Thyme.
Udstyret behøver man ikke tænke på som nybegynder. Klubben har grej, der kan lånes den første tid, indtil man finder ud af, om sejlerlivet på bræt eller i jolle er lykken.
”Nu har vi også lavet en aftale om, at man kan tage lånedragten med hjem, så man er sikker på at have den til næste gang. Men vores dragter er ikke særligt tykke, så hvis man vil undgå at fryse, skal man nok investere i egen dragt forholdsvis hurtigt,” anbefaler instruktøren.
Forældrene skal også huske praktisk tøj og gerne gummistøvler eller andet, der kan tåle lidt sopperi. Klubben har desuden et par waders, som forældre kan låne på strandvagten.
Sejlerskolen for juniorer foregår torsdag kl. 17 og med ekstra sejlads tirsdag aften, for dem, der selv kan rigge båden til.
Juniorsurferne træner mandag kl. 16.30. Skulle man selv blive fristet til at surfe ud, er der voksenhold om torsdagen på samme tid. Lige nu er voksenholdet også fuldt booket, men der er åbent for nye deltagere i en kort periode efter sommerferien.
Ho Bugt Sejlklub
Surf- og sejlskole for juniorer
Sanatorievej 2, 6710 Esbjerg V
Kontingent
400,- kr. om året for juniorer under 24 år + 500,- kr. årligt for surf- eller sejlerskole
Det praktiske
Udstyr for begyndere kan lånes af klubben.
Pris for udstyr
Juniorvåddragt fås for 6-800 kr. + handsker og sko, ialt 1.000-1.200 kr.
Mere information
Prøv alle HBS-fartøjerne lørdag den 20. juni
Al disponibelt materiel kommer på vandet, når Ho Bugt Sejlklub lørdag den 20. juni kl. 15.00 inviterer til arrangementet ’Prøv fartøjstyper’. Alle er velkomne – både medlemmer og gæster.
”Det handler om, at alle i klubben får mulighed for at prøve hinandens fartøjer, så sejlerne f.eks. kommer ud at surfe og omvendt.
Og hvis nogen kunne tænke sig at komme og prøve at sejle en tur, kan man bare møde op,” siger formand Bjarne Lindquist, Ho Bugt Sejlklub.
”Vi byder på kaffe, kage og lidt koldt at drikke, og om aftenen tænder vi op i grillen og hygger os. Så hvis man er interesseret i at prøve sejlads og høre mere om klubben og alle vores aktiviteter, er det en god dag at komme på.”
Ho Bugt Sejlklub har hjemme i det flotte klubhus for enden af Strandpromenaden i Hjerting på Sanatorievej 2.