Slanke skrog og supertanker

Hele artiklen i PDF-format

GO’ ENERGI  – ”I en havkajak kommer man helt tæt på naturen og sine egne tanker,” lyder et meget rammende citat.

Følelsen i det lange slanke fartøj er helt speciel, og en kajaktur giver for mange mennesker den perfekte kombination af både motion og meditation, udfordring og afslapning, action og stilhed.

Alt afhængig af vind, vejr, temperament og kondition kan turen være en sveddryppende stroppetur, en stille naturoplevelse eller alle kombinationer midt i mellem. Uanset hvad, så sker der noget med både krop og hovede, når man padler ud.

BILLEDGALLERI:

Alle kan sejle kajak

Kajakken kan det hele, og alle kan lære at sejle havkajak. Derfor er det også blevet mere populært de senere år, og her i området har vi rigtigt gode forhold på Ho Bugt.

”Det er altid godt at komme herned, for vandet og forholdene skifter hele tiden. Strømmen skifter, vinden skifter, lyset skifter – det er aldrig det samme! Så jeg savner ikke forholdene ovre østpå,” fortæller Hans Christian Christensen fra Janderup, som er medlem af Havkajakforeningen Ho Bugt og roser bugten for sin evige foranderlighed.

”Man sejler det samme sted, og så er det alligevel altid noget andet end sidste gang. Der er altid noget, der har ændret sig – strøm, lys og bølger for eksempel.”

Havkajakforeningen Ho Bugt mødes hver tirsdag aften ved Sjelborg Strand og padler ud sammen.

”Vi har p.t. 56 medlemmer, og den hårde kerne på otte-ti mennesker dukker op til de fleste arrangementer,” fortæller foreningens formand, Torben Toldevar Jørgensen fra Oksbøl.

Udover den ugentlige fællestur på Ho Bugt arrangerer foreningen også ture til andre farvande. For nylig stod den f.eks. på en weekendtur til Silkeborg med masser af indlagt hygge undervejs.

”Det allerbedste er, når vi er mange afsted som nu. Det er rigtig hyggeligt,” siger Torben.

Hjerting Posten møder foreningen ved Sjelborg Strand på en aften, hvor vejret er noget nær perfekt. Svag vind og stille vand i den lune sensommer.

Medlemmerne triller ind med kajakkerne på taget og hjælper hinanden med at bære dem ned til vandet, mens der hygges, drilles og snakkes om vind, vejr og selvfølgelig udstyr.

Her er et bredt udvalg af kajakker, men alle ser ud til at være i den lidt mere seriøse ende. Deres udsendte – som først steg ombord i kajaklivet for halvandet år siden – er tilsyneladende den eneste, der møder op med en plastikmodel.
Resten er glasfibermodeller, som måske nok er en smule mere sårbare, men bare mere lækre, lettere og med et bedre glid i vandet.

Tiderace kajak profil

Ikke for mange planer

Vi padler først langs kysten forbi Hjerting og stævner efter lidt rådslagning mod øen Langli ude i bugten.

Ruten planlægges på dagen, og det hele meget afslappende – uden for mange planer. Højvandet ligger nogle timer forude, så vi stiger ud og strækker ben et par hundrede meter inden stranden på Langli.

Termokander hives frem, og en venlig sjæl tryller en håndfuld kølige Newcastle Brown Ale frem fra lastlugen. En herlig aften på kontoret. Det er svært at rive sig løs, men formanden Torben får det sidste ord, inden vi skilles og padler hver til sit.

Hvorfor er det så fedt at sejle kajak?

”Det er fedt at være fri og se noget andet. Man kan jo se alt ude på vandet. F.eks. sæler og marsvin, hvis man er de rigtige steder, og så er det bare dejligt at se kysterne fra vandsiden.”

Havkajakforeningen Ho Bugt

Kontingent:
75 kr. om året inklusive vintertræning i svømmehal

Det praktiske:
Der sejles ud fra Sjelborg Strand tirsdage kl. 18.00, når vejret tillader det – øvrige ture lægges på Facebook

Fra 2. oktober kan man hver fredag kl. 19.30 træne sikkerhed og generel kajak håndtering samt få gode råd om f.eks. køb af kajak i svømmehallen ved Vitaskolen, Vester Gjesingvej 28, 6715 Esbjerg N

Pris for udstyr:
Fra ca. 8.000 kr. for en god begynderkajak, der typisk sælges inklusive flydevest og pagaj

Mere information:
www.havkajakforeningenhobugt.blogspot.dk

+ lukket Facebook-gruppe – søg på navnet og ‘bank på’
Formand Torben T. Jørgensen, mobil 24 23 40 56

 

Sådan kommer du selv i gang

Det er i princippet nemt at sejle havkajak, men man skal selvfølgelig altid have en sund respekt for havet – især i de smalle og ret levende havkajakker, som er nemme at kæntre.

Man kommer langt med sund fornuft og almindelig fortrolighed med vand – især hvis man holder sig langs kysten i relativt rolige og lavvandede områder som Ho Bugt. Med en ordentlig redningsvest kan man sådan set bare gå i gang.

Men det er en god idé at tage på sikkerhedskursus først, hvor man lærer nogle af de basale redningsteknikker, så man f. eks. er i stand til at tømme kajakken for vand og redde sig ombord igen efter kæntring.

Flere kajakforhandlere tilbyder gratis begynderkursus i forbindelse med køb, og Havkajakforeningen Ho Bugt starter her i oktober træning i en svømmehal.

Her kan man snuse til kajakroning og prøve redningsøvelser under helt trygge forhold.

Samtidig kan man få råd og vejledning til køb af kajak og udstyr, så man er klar til at padle ud i foråret.

 

DSC_0012

Per Kjeldsen og Mette Ljungqvist, Hjerting

Hvorfor sejler I kajak?
”Det er fordi, vi godt kan lide vand. Jeg er vokset op ved Mariager Fjord, og Mette har sejlet sejlbåd i sit tidligere liv. Og så er det jo sjovt at gøre noget sammen,” siger Per.

Hvor længe har I sejlet?
”Det er femte sæson. Vi var på kursus først og blev bidt af det, så vi købte vores egne kajakker.”

Hvad er det gode liv for jer?
”I kajaksammenhæng er det jo at kunne tage ud, når vejret er til det. Og helt generelt, så er det at have et godt helbred til at gøre det, man har lyst til.”

 

DSC_0067

H.C. Christensen, Janderup

Hvorfor er du med her?
Det er det sociale og det, at vi kan lære hinanden noget. Der er jo også en vis sikkerhed i, at vi er flere afsted sammen, hvis vi skal ud på lidt mere vildt vand.

Hvor længe har du sejlet?
I godt ti år.

Hvad er det gode liv for dig?
Det gode liv er vel, at man har det godt sammen med andre, er rask og kommer ud at røre sig.

 

DSC_0188

Torben Jørgensen, Oksbøl

Hvorfor sejler du kajak?
Jeg synes altid, at jeg er blevet draget af vand på en eller anden måde.

Hvor længe har du sejlet?
Siden jeg var 12-13 år, men så blev det for dyrt, da jeg blev 18. Det blev lagt lidt på hylden, men jeg tog det op igen under en ferie på Bornholm, og så købte vi sgu to kajakker derovre. Jeg tror, det var i 2008.

Hvad er det gode liv for dig?
Det er at være tilfreds. At have et godt arbejde og et godt kærlighedsliv – og så at komme ud og sejle kajak!

 

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top