Ho Bugt Havbad er hoppet i bølgerne

Første pop-up event var 2. april. 30. april kommer der også saunavogn. Foreningens første generalforsamling tiltrak mange vinterbadere

Hent artiklen som PDF her

VIKINGER – Lørdag den 2. april sprang en god håndfuld medlemmer af Ho Bugt Havbad i vandet ved Sjelborg Strand. Glemt var kontroverserne med sejlklubben.

Vinden var isnende, ergo lod det lunere vand faktisk til at gøre godt, kunne Deres udsendte, der hader koldt vand, konstatere.

Bagefter var der kaffe og hjemmebagte boller.

 

Lørdag den 30. april klokken er der igen pop-up event ved Sjelborg Strand, denne gang med sauna.
”Denne gange ‘pepper’ vi arrangementet op med en mobil sauna, som kan rumme cirka 15 personer. Det er højvande på lørdag klokken 16, og saunaen er varmet op fra klokken 12 til cirka klokken 18. Vi håber og tror, der kommer mange mennesker til arrangementet – gerne fordelt over hele eftermiddagen. Klokken 13, 15 og 17 er der saunagus, som mange sikkert vil komme til. Arrangementet afholdes på p-pladsen i Sjelborg, samme sted som sidst,” siger Lars Bach fra bestyrelsen.
Inden det første event havde der i marts været generalforsamling i Hjertinghus med en stor del af de da 265 medlemmer som deltagere. Konstitueret formand Birgit Møller Bach, der endte med at blive valgt til formand for bestyrelsen, var glad og overrasket over det store fremmøde.

Plads til alle havbadere
”Det er tegn på, at der er behov for en forening, der kan rumme de mange, der vil vinterbade – og selvfølgelig de, der vil bade hele året i Ho Bugt,” sagde hun.
”Foreningen blev stiftet 3. maj 2021, af en gruppe badere fra Morgenbaderne i Ho Bugt Sejlklub. Jeg vil forsøge kort at opridse motivationen til at stifte en ny forening, da der nu både er badere som en afdeling i Sejlklubben og vores forening Ho Bugt Havbad. Der har været badere under Sejlklubben i huset på Sanatorievej, siden det stod færdigbygget. Det var et krav fra Realdania, at der skulle være sauna til badere. Da havbadning og ikke mindst vinterbadning i hele landet bliver mere og mere populært, kom der selvfølgelig også flere og flere medlemmer som badere i sejlklubben,” forklarede hun.
”Baderne var dog ikke ligeværdige medlemmer af sejlklubben. Selv om der betales samme kontingent, kunne baderne ikke komme i bestyrelsen eller have nogen indflydelse. Dette er i strid med folkeoplysningsloven, har vi påpeget overfor kommunen. Det har desuden altid været vanskeligt at få penge til forbedringer og udvikling af sauna og omklædning med videre.”

Ikke plads i sejlklubben
”Der kunne hurtigt komme flere badere end sejlere i Sejlklubben. Sejlklubben besluttede, at der maximalt kunne være 150 badere. På det tidspunkt var der omkring 200 badere. Vi mener, at lokalerne kan rumme langt flere badere, den enkelte bader er der ikke så lang tid ad gangen. Baderne er der primært om vinteren og sejlerne primært om sommeren, så det ville være oplagt at dele faciliteterne,» sagde hun videre.
”Vi var derfor en gruppe, der besluttede at starte en ny forening Ho Bugt Havbad. Vi lavede vedtægter og blev godkendt som forening af kommunen,” sagde hun og fik begejstret applaus.
Hun sagde videre, at det nu gælder om at få gang i mange aktiviteter på både den korte og den lange bane, så der kommer flere medlemmer. Kommunen har givet tilsagn om assistance.
På den lange bane er ønsket egne lokaler med omklædning, sauna til 10-12 personer, to udebrusere, to toiletter, terrasse med læ og siddepladser, gerne baderum og mulighed for udvidelse ude i fremtiden. Hun mente, Sjelborg var et godt sted med de bedste naturoplevelser og gode tilkørselsforhold.

Foreningens visioner

  • At udbrede vinterbadning og saunakultur til gavn for unge, voksne og ældre.
  • At få aktivitet ved kysten og lokal­miljøet – også i årets kolde måneder
  • At få en arkitektonisk havbadeperle ved Esbjerg, der vil sætte byen på landkortet
  • At skabe rammer, som er befordrende for fællesskab, sundhed og livskvalitet
  • At gøre helårs- badning tilgængelig – først og fremmest for Esbjerg Kommunes borgere og eventuelt også for gæster og turister
  • At brande Esbjerg som en attraktiv by med fokus på det gode og sunde foreningsliv
  • At tilføre Esbjerg mere storbykvalitet

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

Tekst:
Tags

Relaterede artikler

Top