Skoleleder maner til mere tid til eftertanke når konflikterne koger

SAMTALE – Træk vejret, tænk dig om og sov på det, inden du trykker send på de sociale medier. Og prøv først med lidt go’ gammeldaws samtale for at fremme forståelsen.

Sådan lyder opfordringen fra skoleleder Torben Mørup fra Auraskolen ovenpå nogle sager, hvor både hans skole og skolevæsenet generelt har stået for skud.

Først med en meget omdiskuteret terrorøvelse, så med en stærkt eksponeret mobbesag på Hjerting Skole og senest med en kritiseret trivselsundersøgelse, hvor nogle af spørgsmålene gik meget tæt på.

I forbindelse med mobbesagen sendte Mørup en orientering til skolens forældre med appel om at ’tøve en kende’ og rette ’vrede, frustrationer og andre følelser til rette vedkommende’, inden man går til pressen eller på Facebook.

Men det er er ikke et forsøg på at lægge låg på ytringerne, forsikrer han.

”Vi reagerer ofte i følelsernes vold. De sociale medier og muligheden for hurtigt svar gør, at vi ofte skriver noget, vi måske ville formulere på en anden måde, hvis vi lige sov på det. Også fordi man ofte glemmer, at en sag kan ses fra flere sider,” påpeger Torben Mørup.

 

Hvad gør jeg selv?

”Og så er der en generelt ting, man som forældre bør tænke: Hvordan kan jeg selv gøre noget for at hjælpe med at løse det her i stedet for altid kun at pege på, hvordan skolen eller andre skal løse det.”

Han trækker en parallel til Facebook-stormen fra Haderslev, hvor en dagplejemor blev beskyldt for at efterlade de små børn tæt på en trafikeret vej. Uden grund viste det sig senere.

”Vi ser tre typer reaktioner ligesom i sagen fra Haderslev: Nogle vender om og går. Nogle går over og checker og finder ud, at dagplejemoderen står lige indenfor døren, en meter væk. Og nogle lægger et billede på Facebook og skriver forarget, at det er for dårligt,” lyder lignelsen fra Mørup.

Er vi forældre blevet for hurtige på aftrækkeren?

”Ja – det præger jo samfundet generelt. Og når man ser det på skrift, virker det som regel hårdere, end det var ment.”

 

Tilliden er smuldret

Der kunne jo være gode grunde til, at tilliden til skolevæsenet smuldrer, f.eks. efter intern kritik af skolereformen fra lærerne?

”Ja, og på den måde er Folkeskolen jo under beskydning. Det er medvirkende til, at folk er mere kritiske, men vi skal jo også tage vores del af ansvaret,” erkender Torben Mørup.

Men har I overhovedet tid til at sætte jer ned og snakke med utilfredse forældre?

”Ikke altid, men jeg taler heller ikke for, at det skal være som i de gamle sogneråd. Vi skal selvfølgelig bruge de moderne hjælpemidler. Men vi skal alle sammen en gang imellem stoppe op og spørge os selv, om vi gør det godt nok, når vi kommunikerer.”

 

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top