Ny MacArtney-facade til Hjerting Laks-bygningerne

Facaden på det tidligere Hjerting Laks-domicil på Bytoften i Hjerting får snart et nyt udtryk i stil med naboejendommene hos den nye MacArtney A/S. Illustration: Tekt Arkitekter

 

Hele artiklen i PDF-format

UDVIDELSE – De store røgovne blev lukket og slukket i sommer, bygningerne er ryddet og snart forsvinder de sidste spor af Hjerting Laks i Hjerting.

Efter mere end 100 års lokal erhvervshistorie, først med købmandsbutik og siden de moderne fabriksbygninger på Bytoften, er Hjerting Laks flyttet sammen med sin fusionspartner Polar Salmon på Esbjerg Havn.

Bygningerne i Hjerting er solgt til naboen MacArtney A/S, som nu løfter sløret for ombygningen.

”Tanken er at få noget sammenhængskraft med vores eksisterende ejendomme,” fortæller Mac-Artneys adm. direktør Niels Hedeager om briefingen af Tekt Arkitekterne, som er det tidligere Hallen & Nordby.

”Vi kan jo ikke få helt det samme udtryk som vores murstensbygninger uden at skulle skalmure, men jeg synes faktisk også, den hvide overflade er lettere i strukturen. Så den beholder vi – også i respekt for lokalmiljøet.”

img_1844

MacArtney_facade_TEKT

Illustration: TEKT Arkitekterne – klik for at se større tegning

Den eksisterende overflade er derfor blevet renset af og coatet (overfladebehandlet), så den fremstår renere og hvidere. Den blå beklædning på facaden – som var en del af Hjerting Laks-farverne – forsvinder dog. Det sker ved beklædning med såkaldte steni-plader i samme koksgrå nuance som på MacArtneys eksisterende ejendomme.

Dertil kommer selvfølgelig et stort MacArtney-skilt på facaden, men den nuværende hovedindgang i glas sløjfes. MacArtneys administration og hovedindgang vil fortsat være med indgang fra Gl. Guldagervej overfor Hjerting Skole.

”Det er meningen, at vi flytter værksted, lager og kantine over i vores nye bygninger. De afdelinger fylder omkring halvdelen af vores nuværende ejendomme og vil efter flytningen blive omdannet til kontorer, så vi får god plads til at vokse,” oplyser Niels Erik Hedeager.

Det er dog ikke just noget akut behov, der trænger sig på. MacArtney mærker også den store krise offshorebranchen, selvom koncernen spreder sig over mange andre og mindre følsomme aktiviteter over hele verden. Men som direktøren understregede her i avisen i forbindelse med det seneste opkøb, har koncernen både viljen, musklerne og det tålmodige familieejerskab til at tænke offensivt med det lange lys på beslutningerne. Derfor lurer man løbende på nye muligheder for at komme styrket ud af krisen. Og nu er det i hvert fald ikke pladsmangel i hovedsædet, der bliver en væksthæmmer de første mange år.

”Vi flytter 25-30 ansatte over i vores nye bygninger, men vi er ikke nået til detailplanlægningen af det indvendige endnu. Vi bokser lidt med, hvordan indretningen skal være,” siger bygherren, som regner med, at den nye facade står færdig medio januar.

”Resten kender vi af gode grunde ikke tidsplanen for endnu, men et godt bud kunne være, at vi er færdige med det indvendige til sommer. Lager og værksted glæder sig til at få mere plads, men vi har tid til at gøre det rigtigt,” fastslår Niels Erik Hedeager.

”Og jeg mener godt, folk kan glæde sig til resultatet. Vi er en virksomhed, der hverken støjer eller forurener, og nu er vi jo yderligere commitet til Hjerting, så det er vigtigt, at det ser ordentligt ud.”

MacArtney_facade_TEKT

Double-up på pladsen

MacArtney har overtaget ejendomme på i alt 3.403 kvm fra Hjerting Laks, men heraf er ca. 300 kvm børnehave og et parcelhus, som ikke berøres.

De resterende ca. 3.100 kvm på omkring 10.000 kvm grund bliver rundt regnet dobbelt op på MacArtneys bygninger, og planen er at forbinde de to komplekser med en lang forbindelsesgang.

Mod Bytoften fjernes den nuværende hovedindgang, og udover koksgrå steni-plader i stedet for blå belægning, kommer der beklædning i mørkt hårdttræ ved nogle af vinduerne (markeret med brunt på tegningen).

Indvendig fjernes alle installationer nærmest til rå mur, der afrenses sod fra ovnene og væltes/flyttes vægge efter behov, så der i princippet bliver tale om en ny bygning indvendig.

 

dsc_1146

Hedeager i ny rolle

LEDELSE – Det sejler stik imod anbefalingerne for god corporate governance. Men fornuftige resultater er et ultimativt argument i ’følg eller forklar›-princippet for vejledningerne til god selskabsledelse.

Og derfor skifter adm. direktør Niels Hedeager til rollen som bestyrelsesformand for MacArtney, så snart der er fundet den rigtige profil, som afløser i direktørstolen. Selvom det generelt varmt frarådes, at den ’gamle’ direktør tager formandskasketten, bl.a. fordi det kan stoppe fornyelse i direktionen, sløre rollefordelingen og svække kontrolfunktionen.

Ny direktør får plads

”Mange steder er det jo ikke god latin. Det regnes for noget farligt, hvis den nye mand ikke får plads, men det er vi fuldt bevidste om,” understreger Niels Hedeager.

Han har overvejet det grundigt sammen med bestyrelsen og med både direktør- og formands-
kasketten som tænkehat.

”I det daglige skal jeg jo ikke blande mig i noget som helst,” uddyber han sin kommende funktion i koncernen, og sådan bliver det også i praksis.

”Min rolle bliver jo mere på det strategiske og overordnede plan. Blandt andet i en slags ambassadørrolle overfor storkunder, og jeg fortsætter som formand i bestyrelsen i alle datterselskaber og associerede selskaber. Jeg får ikke mere rejseaktivitet end nu, men vil bl.a deltage i udstillinger m.m., og et visitkort med formandstitel kan jo bruges til at åbne nogle døre rundt om i verden. Hensigten er at lave en glidende overgang på fornuftig vis til den nye direktør,» forklarer Hedeager.

Har prøvet det selv

Han har på egen krop prøvet det samme, da han i sin tid blev direktør.

”Det var noget, jeg selv havde fornøjelse af, da ’Mac’ (MacArtney, virksomhedens stifter, red.) i sin tid trådte til side efter mit første halvandet års ansættelse, hvor jeg så blev direktør. Det var godt at have den vidensbank at trække på. Så det behøver ikke være en dårlig løsning, og der er jo en god kontinuitet i det.”

Privat glæder Niels Erik Hedeager sig til mere fritid og frihed til at dyrke andre interesser som f.eks. jagt, fritidshuset i Spanien og andre rejser udenfor arbejdsregi.

Desuden har han en række eksterne formandsposter i bl.a. Comtech (arbejdstøj), WorkPoint (IT-selskab) og Olesen & Jensen (installation og elektromekanik), og der bliver ’måske plads til en enkelt post mere nu’, siger den kommende formand.

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top