Interessen for vinterbadning og sejlsport vokser kraftigt. Nyt havbad i Hjerting på vej
VIKINGER – Hjerting får nye faciliteter, rummelige og moderne omklædningsrum og sauna, til vinterbadere. Det er i hvert fald håbet i såvel Esbjerg Kommune, Ho Bugt Sejlklub som den ny forening Ho Bugt Havbad.
Havbaderne har holdt møde med Esbjerg Kommune, som bakker op om at skaffe nye faciliteter til dem og har hen over sommeren kikket på steder.
Så snart beliggenheden er på plads, vil den nye forening gå i gang med at søge fonde om økonomisk støtte til at få tegnet og bygget faciliteter med omklædning og sauna, som kan rumme en del mennesker, oplyser Peter Sørensen, formand for den ny forening.
”Det skal være sådan, at vi ikke løber tør for kapacitet,” siger han.
Antallet af mennesker, som nyder et iskoldt dyp i havet, er i løbet af de seneste år eksploderet, såvel i Hjerting som resten af landet. Antallet af medlemmer i den landsdækkende forening Vinterbaderforeninger i Danmark er fra 2010 til i dag vokset fra 10.000 til 61.000 medlemmer.
Interessen for vandsport som sejlads, Stand Up Paddle (SUP) og windsurfing er også vokset. Det mærker de i Ho Bugt Sejlklub, hvor pladsen til alle klubbens aktiviteter er ved at blive for trang.
Saunagus stoppede
Derfor besluttede klubben i 2019 at begrænse antallet af badere til højest 150. I foråret 2021 stoppede klubben det ellers meget populære saunagus.
”Sejlklubben ønsker at fokusere på sejlads, og det er fair nok. Så skal vi bare til at tænke i nye baner,” siger Peter Sørensen.
Formand for Ho Bugt Sejlklub, Henrik Linquist, bakker op om den ny forening.
”Det er rigtig godt, at der bliver noget til baderne, og vi synes, det er meget naturligt, at de har startet en ny forening,” siger han.
Dermed kan begge klubber have hvert deres voksende fokusområde.
”Det er vigtigt for os, at der er fokus på det at bade,” supplerer Britta Hedeager, bestyrelsesmedlem i den ny forening.
Sejlklubben hjælper havbaderne ved at dele sine erfaringer med dengang de fik klubhus i 2010.
Ho Bugt Havbad har kigget på andre byer som Vejle, Holbæk og Bjerringbro, hvor faciliteter til vinterbadere i løbet af de sidste år er blevet bygget med kommunal støtte. Økonomisk støtte fra kommunen ser også ud til at være på tegnebrættet i Esbjerg.
”Kommunen har sagt, at de vil sætte det på budgettet, men vi ved ikke, hvor meget de vil støtte med,” oplyser Peter Sørensen.
Bestyrelsen håber på, at kommunen snart vil melde ud, hvor de nye faciliteter kan ligge. Foreningen peger på området ved Hjerting Strandpark. Klubben ønsker ikke, at vinterbaderne kommer tættere på Esbjerg. Og sådanne faciliteter er heller ikke tænkt ind i planerne for Esbjerg Strand.
”Det skal heller ikke ligge et sted, hvor der er rødt flag, hver gang det har regnet,” pointerer Peter Sørensen og henviser til faren for overløb til badevandet fra kloakken, når det har regnet.
Esbjerg Kommune godkendte i vinter Hjerting Strandpark sammen med fire andre strande som vinterbadestrand.
Nu håber bestyrelsen for Ho Bugt Havbad snart, at kommunen vender tilbage med en passende beliggenhed, så de vestjyske vikinger forhåbentlig om et par år kan indvie nye faciliteter til den eftertragtede vintersport.
Tekst og foto: Katrine Friisberg