MUSEUM – Esbjergs ubestridte nye fyrtårn. Museumsperler. En superdestination der tiltrækker turister fra hele verden.
Det er nogle af de beskrivelser, direktører, turismeeksperter og politikere sætter på de to museumsprojekter, der er under forberedelse lige nu.
For Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) kan projekterne ende med at blive markante fyrtårne på kulturområdet.
”Der er ingen tvivl om, at hvis de projekter kan realiseres begge to, så vil det give et markant løft og være to fyrtårne med en kraftig synergieffekt omkring området ved Esbjerg Strand,” siger Jesper Frost Rasmussen.
Ubestridte fyrtårn
Det ene af projekterne er Fiskeri- og Søfartsmuseets (Fimus) ambitiøse plan Havets Giganter, der med navnet henviser til to nye og høje kuber af teglsten, der skal være hovedelementet i det nye projekt.
”Det kan blive Esbjergs største trækplaster nogensinde. Det er Esbjergs absolut bedste mulighed for at skabe en destination, der kan tiltrække turister til området fra hele verden. Det vil være Esbjergs ubestridte fyrtårn uanset, om du realiserer det ene projekt eller begge to,” siger direktør David Dupont-Mouritzen fra Fimus og nævner dermed også Esbjerg Kunstmuseum.
Her bruger man også de helt store superlativer om deres kommende projekt.
Museum på ny måde
”Det bliver fuldstændig unikt med en helt vanvittig flot placering. Det er selvfølgelig stadig Esbjerg Kunstmuseum, men det bliver en helt ny måde at være museum på. En måde som ikke er set nogle steder før, og det vil betyde, at folk vil rejse til Danmark for at se det,” siger direktør ved Esbjerg Kunstmuseum Inge Merete Kjeldgaard.
Der er behov for at tænke store tanker for de to museer. Nord for dem valfarter folk til den nye turistmagnet Tirpitz, mens også det nye Vadehavscenter i syd tiltrækker mange gæster. Heldigvis for projekternes ambitionsniveau vurderer professor i turisme ved SDU Janne Jørgensen Liburd, at det er det helt rigtige tidspunkt at tænke store tanker.
”Det er en gunstig tid at søge penge til den slags her. Tanken om, at man hellere skulle lave noget lettere forsigtigt, er ikke særlig populær lige nu. Det skal være noget, der skiller sig ud,” siger Janne Jørgensen Liburd, der også er formand for Nationalpark Vadehavet.
”Det er et højt ambitionsniveau, som Fimus har. Det er spændende, for det er et museum, der har set lidt træt ud i nogle år.”
Også turismeekspert Dorte Kiilerich, indehaver af konsulentfirmaet Living Concepts og tidligere direktør ved VisitNordsjælland, slår fast, at hvis man vil tiltrække turister i dag, så bliver man nødt til at gå efter mere end blot små udvidelser hist og her.
”Publikum i dag er blevet forvænte. De regner med at blive underholdt og opleve noget nyt på en ny måde. De vil engageres og involveres. Den eneste rigtige måde at gøre det på er at tænke stort,” siger Dorte Kiilerich og nævner også den forøgede konkurrence på området.
Esbjerg med på vognen
”Der er kommet virkelig mange gode tilbud på kort tid. Så Esbjerg skal i gang for ikke at blive kørt over ende, men i stedet være med på den vogn, der tiltrækker internationale gæster og være med til at skabe en kulturdagsorden,” siger Dorte Kiilerich.
Samarbejde kan give god synergi
SYNERGI – Det kan ende med at skabe gode synergieffekter, at to store museumsprojekter bliver skudt i gang nærmest samtidig – og med et stenkast imellem sig. Det vurderer turismeekspert Dorte Kiilerich, indehaver af konsulentvirksomheden Living Concepts.
”Selvfølgelig skal de samarbejde tæt, for det vil give mulighed for nogle helt oplagte synergieffekter. Det kunne eksempelvis være fælles billettilbud, parkeringsforhold og den slags,” siger Dorte Kiilerich.
Fondsmillioner i spil
Både Fimus og Esbjerg Kunstmuseum arbejder for fuldt tryk på at få indsamlet i omegnen af 300 millioner kroner til hver deres projekt.
Fimus’ projekt ’Havets Giganter’ har blandt andet det ambitiøse mål, at Sædding Strandvej skal sænkes og overdækkes, så det giver ét sammenhængende landskab.
Direktøren er i gang med en detaljeringsproces med et budget på en million kroner, der skal kaste et nyt lys på prospektet for planen for at opdage eventuelle huller eller forbedringsmuligheder.
Det sker alt sammen for at stå stærkere, når han til næste år skal ud og gøre sig attraktiv for landets helt store fonde. Fonde som han allerede nu har fået god respons fra.
”Der er ikke stillet nogen konkrete garantier eller noget fra fondene, men reaktionen er overvejende positiv,” siger David Dupont-Mouritzen og fortæller, at det er tre af landets største fonde, han er i kontakt med – hvilke, det er, vil han ikke sige.
Kortene tæt til kroppen
Inge Merete Kjeldgaard er mere forsigtig i forhold til at melde ud, hvordan arbejdet med det nye Esbjerg Kunstmuseum går.
Man holder ¡planerne tæt til kroppen, og derfor er skitseillustrationerne af dette projekt her på siderne også afgangsprojekter fra to arkitektstuderende og altså ikke museets egne.
Hvordan det går med at rejse det trecifrede millionbeløb kan direktøren ikke komme nærmere ind på, og det er primært fonde, de er i kontakt med.
Stor begejstring
”Men jeg kan sige, at der er stor interesse i projektet. Det vækker stor begejstring og beundring blandt folk.”
I hvor høj grad føler du dig overbevist om, at I lykkes med at finde pengene?
”Hvis jeg ikke troede på det, så kunne jeg ikke arbejde for det. Så det gør jeg selvfølgelig,” siger Inge Merete Kjeldgaard.
Hun vil ikke komme med nogen tidshorisont for, hvornår projektet for alvor går i gang.
Direktør David Dupont-
Mouritzen, Fimus, ser gerne, at de to museumsaktører på et tidspunkt går sammen for at koordinere.
”Jeg synes, at det ville være helt unaturligt at gennemføre to så store projekter parallelt uden at have et virkelig koordineret forløb og en plan for, hvordan det skal gøres. Det kunne være en helt lavpraktisk ting som for eksempel at etablere en fælles byggeplads,” siger David Dupont-Mouritzen.
At samarbejde på et senere tidspunkt er heller ikke en tanke, der ligger Inge Merete Kjeldgaard fjern.
”Jeg er i hvert fald ikke interesseret i, at vi skal modarbejde hinanden. Man kunne sagtens forestille sig, at vi skal koordinere nogle ting senere hen i processen, for de her projekter er noget, der vil gavne byen på en måde, man slet ikke kan forestille sig,” siger Inge Merete Kjeldgaard.
Synergi – hver for sig
Turismeekspert Dorte Kiilerich ser som tidligere skrevet nogle oplagte synergieffekter.
Men hun pointerer samtidig, at det fortsat skal være to selvstændige projekter, trods eventuelt samarbejde.
”I min verden er det to meget forskellige museer med forskellige målgrupper. Det er vigtigt, at de har fokus på deres særegenhed på det indholdsmæssige niveau,” siger Dorte Kiilerich.
Politikere jubler over højt ambitionsniveau
Det skaber glæde på borgmesterkontoret, at både Esbjerg Kunstmuseum og Fimus har lagt den vestjyske beskedenhed fra sig og sat et højt ambitionsniveau for de to nye museumsprojekter.
”Det er uden tvivl to store og meget ambitiøse projekter, der kan blive fyrtårne på kulturområdet,” siger Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).
Også formanden for Teknik- og Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen (S) glæder sig over de foreløbige skitsetegninger.
”Vi har måske haft en tendens til at tænke lidt for småt nogle gange her i Esbjerg, men den her gang har man virkelig turde tænke stort. Man har lagt beskedenheden bag sig. Esbjerg Kommune mangler de der flagskibe, og nu har vi pludselig en mulighed her,” siger Søren Heide Lambertsen.
Det er stadig for tidligt i processen for Jesper Frost Rasmussen at give nogle konkrete garantier til de to projekter. Men borgmesteren understreger, at kommunen ikke vil være en passiv tilskuer på sidelinjen.
”Kommunen vil være en aktiv medspiller i projektet, men jeg kan ikke sætte nogen konkrete tal på eller love nogen penge, før vi er klogere på, hvad prisen reelt er,” siger Jesper Frost Rasmussen.
Aktiv medspiller
”Forudsætningen for, at det kan lade sig gøre er, at der er nogen store fonde, der er klar til at kaste sig ind i projektet. Og der har vi fra kommunen sagt, at når der er en realistisk finansiering, så vil vi også være klar til at forholde til os, hvor meget kommunen eventuelt kan bidrage med.”
Men når f.eks. Fimus-direktøren skal kontakte store, nationale fonde, kan han så regne med kommunens opbakning, ja eller nej?
”Det kan jeg ikke svare ja eller nej til på nuværende tidspunkt. Han kan regne med, at kommunen vil være en aktiv medspiller i projektet, men jeg kan ikke sætte nogen tal på.”
For Søren Heide Lambertsen er det vigtigt, at man tænker den yngre generation ind.
”Jeg er meget optaget af, hvordan projekterne kan bidrage til børn og unge i Esbjerg Kommune. Hvordan man tænker dannelse af unge ind,” siger Søren Heide Lambertsen.
Han understreger ligesom borgmesteren, at det hele står og falder på, om de store fonde stempler ind i projekterne.
”Det kommer til at kræve nogle penge fra de store fonde, for det kan ikke klares på kommunens finansiering alene. Men set fra min stol er det fedt, at der ikke igen er tale om et par lagerhaller med nogle billige kvadratmeter til, men at man har tilladt sig selv at sætte niveauet højt,” siger Søren Heide Lambertsen.