Leder: Mindre brok – flere bajere

LEDER – Kubistiske huse er kommet for at blive, og det samme gælder tilsyneladende debatten om dem. Så meget stod klart på Hjerting Postens kubismemøde forleden, men det viste også, at der godt kan ske en opblødning i fronter og fordomme.

F. eks. er de fleste kubistiske huse faktisk lavere end loven tillader, men én ting er lov og ret, noget andet er pli og omtanke hos bygherrerne. Det ligger desværre nok i tiden, at man tænker mest på sig selv og mindre på sin næste. Men måske skulle der bare lidt mere næstekærlighed ind i billedet for nu at være lidt hellig.

Det gælder også for de ’gamle’ naboer i kvarteret. Udviklingen går sin gang, og selv de historisk bevidste ville næppe bryde sig om at bo på et lerstampet gulv med ildsted i køkkenet og halvanden meter til loftet.

Man må også anerkende, at rigtig mange af de kubistiske huse er smukke skabninger, tegnet med kærlig hånd af dygtige arkitekter og et løft for hele området.

”Samtale fremmer forståelsen,” lød engang et genialt slogan for et mobilselskab, som aldrig skabte økonomisk overskud. Men sloganet signalerer det overskud og den samtale, der naturligt bør være mellem mennesker, som skal bo dør om dør i måske mange herrens år.

Livskvalitet handler jo ikke om kvarterets højeste hus og bredeste panoramaudsigt. I hjemmet handler det om at føle sig hjemme. At have det godt med sine omgivelser i et godt og varmt fællesskab, at kunne hygge sig med naboerne i det omfang, det måtte friste.

Det får man ikke ved at bygge mure mod hinanden – hverken fysisk eller mentalt. Og måske giver det lidt mere plads og glæde til alle, hvis man flytter sig bare en lille smule? Måske kunne det gøre en stor forskel for andre ved at file et lille hjørne hist og pist, selvom man har retten til at være ligeglad? En naiv tanke måske, men det er den eneste kur mod egoisme og kynisme.

Uanset hvad, så tal dog med hinanden! Det er jo ikke atomfysik, at store og små konflikter – med eller uden atomvåben – løses bedst med simpel samtale.

Giv det en chance, inden byggeprojektet fysisk og mentalt kører op i en spids. Skru ned for brokkeriet og knap op for en kølig nabobajer over hækken.

Læs også artiklen: Engageret debat på kubismemøde

Hvad synes du? Giv os din mening på Facebook !

 

Tekst:
Tags ,

Relaterede artikler

Top