Hjerting Kirkes facade vil kræve tålmodighed

Hjerting Kirkes mure mod vest er mærket af nærheden til Vestkystens hårde vejrlig. Nu skal skaderne udbedres. Foto: Kurt Henriksen, Menighedsrådet ved Hjerting Kirke.

Hjerting Kirke mærker havets og vindens påvirkning. Nu tages der hånd om afskalningerne på den vestlige facade

Hent artiklen som PDF her

FACADERENOVERING – Det kræver sin kirke at stå på en vindblæst bakke lige ud til Vestkysten i regn, rusk og salt. Og det kan man efterhånden tydeligt se på Hjerting Kirke, der næste efterår kan fejre sit 30-års jubilæum.
Facaden er begyndt at skalle meget af på den side, der vender ud kysten, og selvom der selvfølgelig er malet med jævne mellemrum gennem årene, er det nu tid for en større renovering. Der arbejdes på sagen, men foreløbig mest bag kulisserne.

Langsigtet løsning
I løbet af sommeren er der udtaget murprøver, som er sendt til analyse hos Teknologisk Institut. Eksperterne herfra arbejder tæt sammen med kirkens lokale byggerådgivere hos Ingeniørværket for at finde den rigtige, langsigtede løsning.
”Murværket er jo meget udsat for fugt og salt, og efter næsten 30 år i hårde vejrforhold skal vi bogstavelig talt til bunds i problemet,” siger Kurt Henriksen, formand for Kirkeudvalget ved Hjerting Sogns menighedsråd.
”Facaden skal renses helt af for puds, og fugtspærren i soklen skal blandt andet også udbedres. Det er en større omgang, som kræver lidt tålmodighed, men gode kræfter og kloge hoveder arbejder på sagen. Så det skulle gerne ende med, at vores dejlige kirke står smuk og hvid igen de næste mange år.”

Stilladser opsættes
Som led i arbejdet bliver det også nødvendigt at opsætte stilladser med overdækning i en længere periode, så murværket kan tørre ordentligt ud efter afrensning og oppudsning igen.
”Tidsplanen ligger ikke endelig fast, men vi snakker flere måneder. I værste fald kan vi ikke styre udenom påske og konfirmationsdagene, men vi prøver selvfølgelig. Det praktiske arbejde er desværre bundet af et snævert tidsvindue i begge ender af hensyn til temperaturen forår og efterår, og det bliver vi nødt til at prioritere,» uddyber Kurt Henriksen.
”Så vi tager en lang og tør sommer med i aftenbønnen og beder også vores kirkegæster om at bære over med os i den periode.”
Om vejret vil, går arbejdet i gang ultimo februar med udførelse af prøvefelter på facaden for at finde den bedste tekniske løsning.
-fina

Tekst:

Relaterede artikler

Top