Heste-wellness og hygge hos Esbjerg og Omegns Rideklub

Hele artiklen i PDF-format

RIDEKLUB – Fornemme faciliteter for både heste og ryttere er det første, der springer i øjnene, når man besøger Esbjerg og Omegns Rideklub (EOR) i Sjelborg.

For to år siden flyttede klubben ud i det helt nybyggede anlæg på Sjelborg Kirkevej, og det har givet et løft i både klubliv og velfærd for alle. Både dem på to og fire ben.

Samtidig har de bedre faciliteter med to store og meget lyse ridehaller givet mulighed for større arrangementer. Det gælder f.eks. det internationale stævne i specialdisciplinen voltigering (en slags akrobatik til hesteryg), der afholdes den 29.-31. maj.

Nabo til skov og strand
”Vi er rigtig glade for vores nye omgivelser, og det er virkelig skønt at have så gode faciliteter og arbejdsforhold,” siger Gunnild Møller Jakobsen, daglig leder af EOR.

”Der er også fantastisk natur lige udenfor døren, og faktisk kan man på bare en time ride en tur i skridtgang ned gennem skoven, ned på stranden og tilbage igen. Man skal ikke engang ud på vejen. Så vi ligger totalt ideelt her, og der er rigtig mange ridestier, vi må bruge her i området.”

Lyst og rart
EOR har ca. 280 medlemmer, 60 private heste på opstaldning og 10 elevheste. Der er to beridere og to staldfolk ansat, mens resten klares af medlemmer og forældre, der nusser om hestene og hygger sig med hinanden. Det nye anlæg er lyst og venligt med store ovenlysvinduer overalt.

Hestebad og luksus
Der er åben forbindelse mellem de to ridehaller, og i midten er der opholdsområde, hvor man kan følge undervisningen eller være tilskuer til stævner. For enden af hallerne er der både en stor rytterstue og et cafeteria, der selvfølgelig også drives på frivillig basis.

Staldene bag hallerne har både noget, der ligner luksusbokse til hestene, opvarmet sadelrum med skab til medlemmernes grej – og sågar to ’brusekabiner’, hvor hypperne kan få et bad!

Det lugter ikke af hest, men det stinker af hygge på hele EOR. Her er simpelthen bare rart at være – også for en gæst, der går op i andre hestekræfter.

Roligt tempo
”Selvom der er mange mennesker, så er her altid roligt. Man må ikke løbe omkring i stalden eller forstyrre hestene med skrig og skrål. Så man mærker ikke, når det er ’rush hour’ med mange mennesker,” fortæller Lene Goller, der er presseansvarlig hos EOR.

”Tingene foregår i fred og ro, og det er også en god måde at opdrage børn til at omgås dyr på en fornuftig måde. Og jeg tror også, at det hjælper voksne, der kommer herud og måske er lidt halvstressede. De lærer jo også ligesom børnene, at her skal det foregå i et roligt tempo.”

Børn ned til fire år
Det myldrer da også med børn i staldene og de to store ridehaller, og det er tydeligt, at de hygger sig med dyrene.

Og selv de allermindste kan være med.

”Vi har børnene fra små – det er helt nede fra fire år, hvor de bliver trukket rundt af forældrene,” siger Gunnild Møller Jakobsen.

Forældrene skal så til gengæld også tage aktivt del i klublivet og hjælpe til med det praktiske, f.eks. opsadling, og hvad der nu ellers hører til en ridetime.

”For det første skal forældrene være med. Man kan ikke bare sætte sit barn af herude og forvente, at vi tager os af det. Forældrene skal være med til at hjælpe med det praktiske, og der bliver afholdt kurser for både forældre og børn. Men der er selvfølgelig altid nogle til at hjælpe til rette – især i starten,” understreger Lene Goller.

Ro og balance
Hun peger også på en anden – og måske lidt overset – faktor ved livet på en rideskole:

”Når man er sammen med hesten, foregår det i ro og kontrol. Der er lavet undersøgelser, som viser, at unge mennesker, der rider og omgås heste, faktisk bliver gode i erhvervslivet som voksne.”

Er det i virkeligheden dét, børn og unge har brug for – lidt mere ro i en flimmerverden?

”Ja, måske. Her får de i hvert fald roen sammen med en masse god motion. Børnene lærer også at lytte til de instrukser, de får fra underviseren, og man kan ikke samarbejde med en hest, hvis ikke man selv er i balance. Det mærker hesten lige med det samme.

Så det er både fysisk og mental træning at være sammen med heste. Jo mere ro, man selv har, desto bedre samarbejde,” påpeger Lene Goller.

Kan det også bruges i omgangen med mennesker?

”Ja, bestemt! Den måde, vi observerer hinanden på som mennesker, og den måde vi omgås. Der mange paralleller, men heste er bare meget mere fintfølende end mennesker.”


Tekst og foto: Kurt Henriksen

 

 

 

Fakta:
Esbjerg og Omegns Rideklub

Rideklub med nybyggede faciliteter
i Sjelborg

Kontingent:
520 kr. om året

Holdundervisning
u/egen hest: 275 kr./mdl.

Leje af elevhest:
100 kr. per time

Opstaldning af egen hest: Forskellige pakkepriser

 

Det praktiske:
Forældre skal deltage i det praktiske arbejde og hjælpe til i ridetimerne – især med de mindre børn

Fine forhold for både heste og ryttere på rideskolen, Sjelborg Kirkevej 30 i Sjelborg

Pris for udstyr:
Ridehjelm, ridestøvler og -bukser fås fra i alt ca. 800-1.000 kr. på billigste niveau

I starten evt. bare gummistøvler og gamacher + lån af hjelm (påbudt)

Mere information
www.eor.dk

 

Lena Christensen og Plet
Arbejder på Lyngvejens Ældrecenter i Sædding

Hvorfor er du med her?
Min datter har interesse for heste, og vi købte en pony til hende for tre år siden. Jeg har selv haft interessen for mange år siden, og så købte vi senere en til mig også.

Hvor længe har du været med?
I tre år.

Hvad er det gode liv for dig?
Det er et aktivt og et liv med hyggestunder, sammen med alle de andre herude. For os er det jo lige meget, om det er arbejdsweekend eller hyggeweekend – bare vi har det sociale samvær, og alle vi frivillige er her jo på lige fod.

 

Mette Brandenborg Jensen og Royal Chufro
Arbejder som lærer på Præstegårdsskolen

Hvorfor er du med her?
Det er en stor del af mit liv, og jeg har altid interesseret mig for heste. Min kusine red dengang, jeg var ganske lille, og så var jeg med hende ude nogle gange og blev selv bidt af det.

Hvor længe har du været med?
I snart 30 år – jeg startede i 1986 ovre i det gamle EOR.

Hvad er det gode liv for dig?
Det er jo et liv som det her, hvor jeg kan komme ud til hestene, hygge mig med pigerne i stalden og komme ud til nogle stævner. Alt det sociale – det er også vigtigt.

 

 

Gitte Stougaard og Cadior
Arbejder i A-kassen i Det Faglige Hus

Hvorfor er du med her?
Som barn red jeg 15 år nede på det gamle EOR, og da jeg skulle starte med at ride igen, var det jo oplagt at starte her.

 

Hvor længe har du været med?
I tre år – så jeg holdt lige en pause på 30 år. Det er dejligt at være i gang igen, men det er svært!

 

Hvad er det gode liv for dig?

Det er at have et godt arbejde et godt fritidsliv med familien og de ting, vi gerne vil gå op i.

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top