Gammel kærlighed rådner ikke…

Om kort tid bliver det gamle stråtag pillet ned for at give plads til nye strå.

HUSPROJEKT – Hist hvor Gl. Guldagervej slår en bugt, ligger der et hus, som lige nu er knap så smukt. Men det bliver det, for lige nu er Rikke Uhre Nielsen og Marcus Jensen i gang med at kaste masser kærlighed, knofedt og kontanter i ’Søren Guldgraver’s’ gamle hus fra 1867.

Familie lige om hjørnet

”Mine forældre købte huset for syv år siden og ville egentlig selv have boet, hvis de kunne rive huset ned. Men det er bevaringsværdigt, så det fik de ikke lov til,” fortæller Marcus Jensen

Han er opvokset i Hjerting, har forældrene boende to huse væk og sin farmor som nærmeste nabo, så for ham handler det i den grad om at komme hjem igen.

Det var en ekstra grund til, at parret gav sig i kast med det store projekt. Det gamle hus skal bogstaveligt talt genopbygges helt fra bunden, fordi der f.eks. ikke blev støbt sokler dengang, og der står kun de gamle, skæve mure tilbage. Alligevel har de haft mod på opgaven.

Ville bo midt i Hjerting

”Jeg tror mest, at det har noget at gøre med, at vi først og fremmest gerne vil bo lige her – midt i Hjerting. Marcus er jo her fra, og det var helt vildt vigtigt for ham at bo i Gl. Hjerting,” siger Mette, der selv stammer fra Krogager.

”Og så har vi sat et hus i stand en gang tidligere i Kollund. Det var godt nok et 60’er hus, og vi kunne bare godt lide, at det var os selv, der havde lavet det indvendigt. Så for at vi kunne få et hus, vi var helt vildt tilfredse med, så måtte vi jo i gang én gang til.”

Er I håndværkere eller bare millionærer?

”Ingen af delene. Og jeg har ingen teknisk baggrund overhovedet,” siger Marcus, der arbejder som produktionschef hos Crown Seafood i Esbjerg, mens Mette er designer og arbejder hos virksomheden Frequent i Kolding.

Parret har selv lavet alt, hvad de kunne med god hjælp fra familien, f.eks. gravet ud, så der kunne støbes sokkel i stedet for de gamle kampesten under huset.

”Huset er bevaringsværdigt, men kun i kategori 4, så der er fri leg indvendigt, men udvendigt må vi ikke ændre noget. Her skal man f.eks. bevare stråtag og vinduer,” forklarer Rikke.

Indvendigt bliver der støbt nye gulve med gulvvarme i hele huset, og der laves en ekstra indermur hele vejen rundt, så der kan isoleres. Det koster lidt plads, men huset ender på ca. 220 kvm. Ud mod Gl. Guldagervej bliver der loft til kip over et åbent køkken/alrum og stue med den gamle, skæve skorsten i centrum.

Svært at lægge budget

”Og det bliver den ved med at være! Det en ekstra charme, så den bliver bevaret, som den er,” understreger Marcus.

Budgettet er svært at lægge, for håndværkerne vil nødig give faste tilbud på et gammelt hus med mange indbyggede overraskelser.

”Men vi regner med omkring 3,5 mio. kr. inkl. hus og grund, og vi er egentlig positivt overraskede over, at det er ikke er så meget dyrere med sådan et gammelt hus i forhold til 60’er huset.”

Har I nogle gode råd til andre, der drømmer om sådan et projekt?

”Bare spring ud i det,” lyder det straks fra Marcus.

”Og så tror jeg, at det er vigtigt at give sig god tid til det. Vi får f.eks. meget hjælp fra familien, og så skal det jo passe med weekender, og håndværkere har jo også brug for den tid, der skal til,” siger Mette.

Hvorfor ikke bare købe en grund og få bygget et typehus?

”Det har aldrig sagt os noget at bo i et nyt hus, men vi har egentlig heller aldrig drømt om så gammelt et hus. Men huset skal have sjæl, og nu får vi det her bragt tilbage til gammel stil.”

Tekst:

Relaterede artikler

Der er lukket for kommentarer.

Top