Få det kolde overblik med termofotografering

ISOLERING – Du har jo det jo nok på fornemmelsen – måske helt bogstaveligt talt som en fingerspidsfornemmelse: Huset har nogle ømme punkter, hvor der bliver fyret lige rigelig festligt for gråspurvene.

Og så er det måske på tide at få det bekræftet med nogle kolde facts, mens vejret er koldt, så der kan gøres noget ved problemet og varmetabet.

Løsningen på nogle af problemerne kan være termofoto, også kaldet termografi, hvor en fagmand kommer ud med et specielt kamera, der registrerer infrarød stråling. I princippet er det samme teknik som f.eks. varmesøgende kamera i en helikopter, der bruges til eftersøgning af forsvundne personer, og fotoet viser, hvor der slipper ekstra meget varme ud af huset.

Det sker typisk ved utætheder omkring vinduer, isolering der mangler og/eller er faldet sammen eller kuldebroer, hvor f.eks. en mursten vender på tværs ved et vindue, så kulden ryger lige gennem stenen og udenom hulmursisoleringen.

Masser af firmaer tilbyder termofoto, så det er bare at søge på nettet. Som sædvanligt skal man vogte sig for plattenslagere og altid bede om en rapport over arbejdet. Man kan f. eks. også sørge for, at dem, der rådgiver ikke skal udføre eventuelt arbejde, der anbefales. Nogle af de allerbilligste firmaer er sjovt nok også dem, der leverer efterisolering.

Et kig på nettet viser priser helt ned fra 1.000 kr. for udvendigt foto med vejledning fra en energikonsulent, eller man kan bede om særlig undersøgelse af udvalgte punkter. Men også her kan det nok blive dyrt at spare for meget, så man kan eventuelt hyre en uvildig rådgiver.

Man kan også selv leje eller købe et termisk kamera, men kvaliteten svinger, og Bolius, Boligejernes Videncenter, advarer om, at det kræver erfaring at tolke de billeder, der kommer ud af det.

 

Er termofoto kan vise:

  • Utætheder i klimaskærm, dampspærre og isolering
  • Kuldebroer, linjetab og transmissionstab
  • Hvor der mangler isolering, hvor der er uensartet isolering, lækagesporing osv.

Og det kan også vise:

  • Om der er kolde overflader, hvor der kan dannes kondens og dermed kan give problemer med skimmelsvamp
  • Om der er skjulte utætheder i varme­systemet, som kan give problemer med råd og svamp
  • Om gulvvarmeslanger ligger rigtigt, så varmen fordeles bedst muligt
  • Om elinstallationer er udført korrekt, så de ikke overophedes
  • Om du har eller har haft mår og/eller rotter på loftet, som har ødelagt isoleringen

Termofotografering kan udføres, når der er minimum 12 graders forskel på temperaturen inde i huset og udenfor.

Kilde: Bolius

Tekst:

Relaterede artikler

Top