Bager brød af gamle kornsorter fra eget mølleri

Mel fra Forum er et alternativt landbrug, mølleri og bageri, som oplever en stigende interesse. Parret bag forretningen søger nu nogen til at være med og overtage en dag

Hent artiklen som PDF

MØLLERI – Gruset knaser, da endnu en Tesla ellers lydløst triller ind i gårdspladsen foran Mel fra Forum. Her kommer en købestærk kundegruppe, som kører lidt væk fra vejen mellem Varde og Hjerting til den lille butik med udsigt over markerne. En trofast kundegruppe køber mel, brød og kanelsnegle i en kvalitet, som der kan være langt mellem i butikkerne. Efter i mange år at have levet et næsten hemmeligt liv og kun fået kunder gennem mund til mund, har en indsats på sociale medier hevet flere nye kunder til butikken i Forum.Vibeke og Michael Larsen står bag Mel fra Forum. Her dyrker Michael Larsen på alternativ vis gamle kornsorter, som han på tre møller maler til mel. Vibeke Larsen bager brød og kanelsnegle og sælger varerne sammen med økologisk rapsolie og græsæg fra et nærliggende landbrug, Rudholm, i butikken.

 Butikken er mest Vibeke Larsens domæne, hvor hun sælger sit bagværk

Butikken er mest Vibeke Larsens domæne, hvor hun sælger sit bagværk.

Man kan også købe mel med hjem.

Man kan også købe mel med hjem.

Mel fra Forum har i løbet af de sidste 16 år vokset sig fra at være en fritidsinteresse for Michael Larsen, som ellers drev et murerfirma med 18 ansatte i perioder. Nu har han helt lagt murerske og mursten på hylden til fordel for møller og mejetærsker – og en hulens masse bøger, som han har tæsket igennem for at blive klogere på, hvordan han skaber de optimale betingelser for at dyrke korn. Efter at have haft plejebørn i mange år er Vibeke Larsen nu også beskæftiget på fuld tid med at bage brød og kager til butikken. Nu har de begge passeret de 60 år, og på et tidspunkt kunne de tænke sig snart at trappe ned.
”Lige nu er vi vilde efter at få fat i nogle unge mennesker, der kunne tænke sig at starte med at dyrke grøntsager og se, hvad vi laver. Der kunne bo to unge par og dyrke en fantastisk forretning,” forsikrer Michael Larsen.
Selv driver ægteparret en fornuftig forretning, som de sagtens kan leve af. Med lidt mere struktur, mere reklame og opsøgende salg er de ikke i tvivl om, at Mel fra Forum kunne udvikle sig.

Autodidakt landmand
For Michael Larsen har det været vigtigt at udvikle sin egen måde at dyrke markerne på.
”Hvis man gør det samme som andre, sker der ingen udvikling, og man kan kun konkurrere på prisen,” siger den autodidakte landmand, som begyndte med at dyrke sine egne 10 hektar, men nu lejer ekstra, så han har cirka 47 hektar.

 Michael Larsen, her i en rugmark, dyrker gamle kornsorter.

Michael Larsen, her i en rugmark, dyrker gamle kornsorter – økologisk.

Han dyrker jorden økologisk og uden at køre gylle ud. Jorden gøder han med kompost, han selv blander. Selv om han ikke vander, oplever han, at kornet står frodigt. Han dyrker gamle kornsorter som ølandshvede, hallandshvede, svedjerug og nøgenbyg. Han kender alle hjørner af sine marker og går op i at vide, hvad der skal til for at jorden danner det mikroklima, som skaber de ideelle vilkår for kornet.
Til gengæld kommer han ikke op på siden af at dyrke jorden så intensivt som konventionelle landmænd. Han får mellem tre et halvt og fire tons korn per hektar, hvilket er under halvdelen af normalen. Og det er fint.
”Jorden kan klare en vis mængde, hvis det skal være kvalitet,” pointerer han.

 Michael Larsen finindstiller møllen, før han tænder den.

Michael Larsen finindstiller møllen, før han tænder den.

For ham betyder kvalitet god smag og sundhed. Han bevarer skal- og kimdele også i det fine hvedemel for smag, vitaminer og mineralers skyld.

De tre møller er importeret fra Østrig.

De tre møller er importeret fra Østrig.

Begyndte at bage brød
I mange år solgte ægteparret kun melet og bagte alene ud af huset til smagsprøver. Men for to et halvt år siden, lidt før Corona lukkede landet, bestemte de sig for at udvide forretningen med et par bageovne.
”Vi syntes jo, at når vi nu selv lavede mel, kunne vi lige så godt føre det helt til ende fra jord til bord. Det har krævet noget øvelse, og jeg skulle tænke lidt anderledes. Men nu sidder det i hænderne,” fortæller Vibeke Larsen.
Hun bager næsten alle hverdage. Onsdag og fredag fra butikken og ellers på bestilling og til flere caféer og restauranter.

Tekst og foto: Katrine Friisberg

Tekst:

Relaterede artikler

Top