100 år med handel og fisk

ERHVERVSHISTORIE – I år er det 100 år siden, at Kjærgaard-brødrenes oldefar Peder Kjærgaard startede familiens første købmandsbutik i Hjerting.

Han gik tidligt bort, så sønnen Leo måtte tage over bag disken i en alder af bare 18-19 år.

I slutningen af 1920’erne, hvor tiderne var hårde, kneb det for nogle kunder at betale købmandsregningen, så de begyndte at afregne med fisk.

For at få det bedste ud af laksen, som købmanden fik ind, begyndte Leo Kjærgaard at få dem røget i Varde. Her var røgmester Nissen så dygtig, at han havde vundet en sølvmedalje for sin laks ved verdensudstillingen i Bruxelles.

Da han selv skulle på pension, blev han også en kyndig læremester for den unge købmand for Hjerting, som havde set mulighederne i røget laks.

I 1938 kunne han så fyre op i sin egen røgeovn og et nyt forretningsben, hvor han selv begyndte at opkøbe og ryge laks for at sælge dem til restauranter og kroer rundt om i kongeriget.

I 1970 havde sønnen Otto Kjærgaard taget over og byggede den store moderne fabrik til Hjerting Laks på Bytoften. Dengang lå fabrikken udenfor byen med kun et par gårde som naboer, og så var der ellers marker hele vejen til Guldager.

Med flytningen af Hjerting Laks slutter 100 års lokal erhvervshistorie dermed for Kjærgaard-familien, som gennem årene har haft stor betydning for udviklingen af Hjerting.

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top