Huspriser i 6710 stikker af fra naboerne

Hele artiklen i PDF-format

BOLIGMARKED – 2015 blev året, hvor 6710-området også prismæssigt satte trumf på som Esbjergs mest attraktive boligområde.

Baseret på de faktiske handelspriser sidste år steg gennemsnitshuset med to pct. sidste år i 6710 Esbjerg til en kvadratmeterpris på 13.466 kr.

Samtidig måtte villaer og rækkehuse i 6700 Esbjerg, det vil sige centrum og midtbyen, notere end mindre tilbagegang på knap en halv procent og sende førertrøjen mod nordvest. Her har 6710 nu gjort et markant comeback ovenpå et ordentligt prisdyk efter finanskrisen.

Reelle handelspriser

Tallene er baseret på de gennemsnitlige salgskvadratmeterpriser – det vil sige de priser, der stod på slutsedlerne og ikke i annoncerne – og stammer fra en særkørsel af data, som boligsiden Boliga.dk har lavet for Hjerting Posten.

Boligmarked 6710 og omegnDet er desuden værd at notere sig, at huspriserne i 6715 Esbjerg N, som bl.a. rummer Bryndum og Tarp, efter to års mindre fald nu har skubbet gashåndtaget helt frem med en stigning på lige knap otte pct. sidste år ifølge Boliga.dk.

Gang i de dyre huse

Som altid skal man huske, at statistik som denne dækker over mange faktorer. Herunder også strukturel udvikling med f.eks. salg af nye boligområder til højere priser.

Men den underliggende udvikling viser især fremgang for de lidt dyrere huse i 6710, vurderer lokale ejendomsmæglere.

Hurtigere salg

”For et års tid siden var der rigtigt mange af de dyre
boliger udbudt, som ikke blev solgt. Nu er markedet kommet i gang, så nogle af de dyrere huse er blevet solgt. Det er selvfølgelig også sket i indre by, men det er lykkedes mere herude i 6710,” vurderer ejendomsmægler og souschef Claus Boge Nielsen fra EDC Poul Erik Bech, som har afdelinger i både Esbjerg og Hjerting.

”Det vi kan se er, at omsætningshastigheden stiger. Det er hurtigere at sælge de dyre huse end tidligere, og boligmarkedet er generelt i bedring med kortere salgstider, også på de dyrere ejendomme.”

Funkis nybyggeri

En anden faktor er for alvor begyndt at gøre sig gældende, og den har kunnet ses tydeligt med det blotte øje – ikke mindst i Hjerting – den seneste tid: Nedrivning af huse, som ellers for få år siden ikke ville være i farezonen for en bulldozer. Nu væltes de og erstattes typisk af nye kubistiske huse, hvis de ellers ligger bare nogenlunde det rigtige sted.

”Man får en god pris for et beskedent hus, hvis beliggenheden er OK. Et faldefærdigt hus kunne man måske tidligere sælge til en førstegangskøber for 1,5 mio. kr. – nu kan det måske sælges som byggegrund for to mio. Aktuelt har jeg netop sådan en sag, hvor det stort set kun er projektkøbere, der kigger,” påpeger Claus Boge Nielsen.

Projekter op af skuffen

Han peger også på, at der i det hele taget er kommet mere gang i de større projektbyggerier, som er med til at trække statistikken op på priserne.

”Der er kommet en del projekter op af skuffen, som ikke kunne lykkes for to-tre år siden. Generelt er der jo bedring i det ganske land, men det kommer jo altid herover til os til sidst.”

Kollegerne hos Home Esbjerg, som sælger rigtigt mange boliger i 6710-området, oplever også, at der er kommet mere skub i boligerne i den lidt dyrere ende.

”I Sønderris har vi f.eks. solgt et par huse til omkring tre mio. på ni time,” fortæller ejendomsmægler og indehaver Marianne Christensen fra Home Esbjerg, som især fremhæver Hjerting-området som en sællert.

Drømmer om Hjerting

”Mange af de akademikere, der bliver tiltrukket af Hjerting, har ikke rigtigt haft nogle jobmuligheder tidligere, men det er blevet bedre nu.

Og folk ude i den store verden, der drømmer om Esbjerg, de drømmer om Hjerting. Strand og natur vil altid være attraktivt,” siger Home-mægleren.
Hun roser også Esbjerg Kommune for sine charmeoffensiver overfor tilflyttere, og det er endnu en faktor, der kan stimulere det lokale boligmarked.

”Forleden var der jo f.eks. besøg af ansatte fra Energistyrelsen, som kommunen forsøger at få til at flytte med arbejdspladsen. Og jeg har netop solgt til en læge, der sagde, at hvis det ikke var for kommunens charmeoffensiv, så havde de aldrig købt hus i Esbjerg.

Oliekrisen er joker

Lave oliepriser har banket den lokale offshorebranche i knæ, og selvom der p.t. er en lille bedring i priskurverne, så er der tabt mange arbejdspladser og megen indtjening.

Spørgsmålet er så, hvordan krisen vil påvirke det lokale boligmarked i fremtiden?

”Der er selvfølgelig nogle, der vil udbyde. Men omvendt vil nogle af de udstationerede komme hjem, og de er potentielle købere til husene mellem tre og fire mio. kroner – og det er endda ret forsigtigt sagt. Det er de købere, vi har manglet i markedet indtil nu,” påpeger ejendomsmægler og souschef Claus Boge Nielsen fra EDC Poul Erik Bech i Hjerting.

Hans kollega hos Home er ikke i tvivl om, at krisen vil have effekt.

”Jeg tror, olieprisen kommer til at fylde rigtig meget. Krisen vil betyde, at der ikke er så mange købere med den høje indtægt. Og udover højtlønnede job, vil det selvfølgelig også have en påvirkning på ejerne af de havnerelaterede virksomheder,” vurderer ejendomsmægler og indehaver Marianne Christensen, Home Esbjerg.

”Selvom de måske ikke er direkte berørt af oliepriserne, vil de måske lige klappe hesten lidt.”

Tekst:

Relaterede artikler

Top