Det’ hjul – det’ cool…

Hele artiklen i PDF-format

BILLEDGALLERI:

GO’ ENERGI – Pludselig forsvinder al lyset i hallen, og der lyder høje skrig fra de unge skatere – en blanding af rædsel og fryd. Flere vælter rundt i mørket, lyder det til. Der er mange på vej ned af ramperne, og de kan ikke bare lige stoppe op.

Lyden af små, hurtigroterende gummihjul lyder lige pludselig ret ildevarslende. Deres udsendte fotograf står lige i orkanens øje midt ude på gulvet, og de unge fræser i forvejen helt tæt på. Det bliver ikke mindre spændende i buldermørke.

 

Fuld gas i mørke

Endelig får den sidste skater hold på løjerne, og vi overlever alle sammen.

Få sekunder senere har alle fået gang i mobiltelefonerne, og så går det ellers løs med ’Night Skating’ for fuld hammer, indtil lyset kommer igen nogle minutter senere.

Ingen kan se særlig meget, men medlemmerne af Esbjerg Rollerskate Club giver den bare gas. Et meget sigende billede på en sport med masser af gå-på-mod og go’ energi.

Skating er ikke just en publikumssport for curlingfædre og pylremødre. De her ’cool kids’ samler blå duelighedsmærker, når de øver de vilde tricks.

DSC_0678

300 medlemmer

”Vi har ikke haft nogle skader i år, men sidste år havde vi et par alvorlige tandskader. Så nu kører mange med tandbeskyttere, og alle under 15 år skal som minimum have hjelm på,” fortæller formand Martin Lund fra Esbjerg Rollerskate Club, da Hjerting Posten spørger til skadeslisten.

Klubben har omkring 300 medlemmer, der lige nu glæder sig til at indvie en helt ny kæmpebowl i skaterhallen på Murervej i Sæddings industrikvarter.

 

Afhængig af frivillige

De frivillige bygger selv banen selv i deres fritid, så det bliver en let forsinket julegave.

”Det hele bygger på frivillige kræfter her i klubben. Der er ikke en eneste lønnet hos os,” understreger Martin Lund.

DSC_0746

Den nye bane er finansieret af klubben selv, som klarer sig udelukkende med det kommunale lokaletilskud.

Ingen mio-tilskud

Til sammenligning skal f.eks. det nye store Street Mekka center i Esbjerg – udover de mange anlægsmillioner fra bl.a. Realdania – have et årligt driftstilskud på 1,5 mio. kr. i foreløbig ti år – dog til flere ’street art’ aktiviteter end bare skating.

 

Jagter nye sponsorer

Skaterhallen i Sædding er knapt så fancy, og pengene er små.

”Vi er på jagt efter nye sponsorer. Når vi tager pengene til vores nye bane fra klubkassen, er der andre ting, der ikke bliver råd til at renovere lige nu. Men det slider altså hårdt på ramperne hver gang, vi bruger dem, så der skal løbende skiftes nogle plader,” siger Martin Lund.

”Den nye bane ville normalt koste omkring 600.000 kr. at få bygget, men vi laver den for omkring 100.000 kr. med frivillige kræfter og en virkelig lukrativ aftale med 10-4 Byggecenter i Varde.”

DSC_0735

‘Easy going’-kultur

Åbningstiderne i skaterhallen er også afhængig af frivillig hjælp fra både forældre og bedsteforældre. Skatermiljøet virker meget ’easy going’ og autonomt i hele sin kultur og organisering, men der skal selvfølgelig være styr på det, når der også er mindre børn blandt medlemmerne.

”Der er ingen fast aldersgrænse, men vi har den grundlæggende holdning, at børn på 9 år skal have deres forældre med herud. Der er jo ingen til at passe på deres børn her, og nogle gange går det jo lidt vildt til,” siger formanden, som satser på, at klubben kan få udviklet nogle bedre praktiske løsninger for vagtplanen.

”Vi har ambitionerne om en lidt mere selvstyrende enhed for skaterhallen. Vi får et nyt dørsystem med elektronisk kode, så det bliver nemmere at få det til at gå op med de frivillige hjælpere. Det giver flere muligheder og et mere dynamisk system.”

Klubben forhandler også med sin udlejer om at låne nabolokalet for at tage presset lidt af og få plads til måske et par hundrede medlemmer mere.

 

En livsstil

Formanden Martin Lund er i øvrigt en familiefar på 34 år, men selvfølgelig også selv en ivrig skater.

”Det er jo en livsstil, og for mit vedkommende er det en god måde at holde mig i form på. Skating har meget mere action end et fitnesscenter, og man kan hele tiden udvikle sig personligt.”

 

Esbjerg Rollerskate Club

Kontingent:
500 kr. om året for fri leg i skaterhallen

Det praktiske:
Skaterhallen ligger på
Murervej 9 i Sædding

Vejledende åbningstider: Man-tir 17-20, ons-tor 17-21, lør 14-17, søn 10-14

Pris for udstyr til begyndere:
Skateboard fra ca. 6-700 kr.
Scooter (løbehjul) fra ca. 6-700 kr.
Rulleskøjter fra ca. 1.000 kr.

Hertil kommer hjelm og andet sikkerhedsudstyr som f.eks. albue- og knæbeskyttere
samt evt. tandbeskytter

Mere information:
www.esbjergrollerskate.dk
samt Facebook-side

 

DSC_0715

Nicolai Tranholm
17 år, fra Sønderris

Hvorfor er du med her?
Det er fedt, og det er en livsstil – det gør mig bare glad!

Hvor længe har du skatet?
Syv år tror jeg nok.

Hvad er det gode liv for dig?
Frihed til at gøre hvad man vil og prøve grænser af!

DSC_0722

Romeo Di Mattino
10 år, fra Esbjerg

Hvorfor er du med her?
Fordi det er fedt!

Hvor længe har du skatet?
Kun et år.

Hvad er det gode liv for dig?
Bare at køre løbehjul!

DSC_0728

Julie og Mia Sofie Nørgaard
Søstre på 13 og 14 år, fra Ådalen

Hvor længe har I skatet?
Julie en måned og Mia et halvt år.

Hvorfor er I med her?
Julie: Jeg synes, det er rigtig sjovt at køre.
Mia: Jeg vil gerne lave noget ekstremsport.

Hvad er det gode liv for jer?
Tænk at kunne tage rundt til skaterparker i hele verden!

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top