Poul sine høns på marken lod gå

Poul og Dorthe Terkildsen, Kathrinelund Gaardbutik i Guldager, har anskaffet sig 600 høner, så nu skal der sælges æg i lange baner

Hent hele artiklen som PDF her

HANDELSLIV – Ikke færre end 550-570 æg hvert døgn skal gårdbutikken Kathrinelund nu sælge. Indehaverne, Dorthe og Poul Terkildsen, har nemlig indkøbt 600 brune høner af racen Bowans Brown, og de er virkelig flittige til at producere friske landæg med flotte, gule blommer med base i deres rullende hønsehus med net over, så fugleinfluenza-reglerne overholdes.
Det er placeret på en mark overfor gårdbutikken, og omtrent hver uge flyttes hønsehuset, fordi hønerne så har ædt alt grønt på det areal, de var stillet til rådighed. Men marken ved siden af jordbærmarken er stor, så Poul Terkildsen regner ikke med, det bliver noget problem.
Hønerne kom i midten af marts, og da var de 16-18 uger gamle. Nu er de vokset godt til, og de ser ud til at befinde sig rigtigt godt. Der ædes, pludres og sandbades i ét væk. Og der er pæn ro og orden, selv om der ingen hane er.
Poul Terkildsen er efterhånden ved at blive udlært ’hønsepasser’. Han har blandt andet lært, at de begynder at lægge æg, når de har fået deres karakteristiske røde kam. Og han lærer nyt hele tiden.
”Da de kom, var de vaccinerede og kontrollerede, men der er strenge regler, så der skal jævnligt tages blodprøver på dem. Det er heldigvis ret nemt.”
Æggene stemples og pakkes på eget pakkeri, så når man køber æggene, er man sikker på, det er ægte landæg fra Kathrinelund. Kommer man udenfor åbningstiden, er det ikke noget problem. Der sælges æg fra et udendørs køleskab 24 timer i døgnet.
De sælger desuden æg en gros til forskellige købmænd og supermarkeder. Men de vil gerne have flere lokale restauranter til at benytte sig af den lokale ægproduktion.
På grund af strenge regler vil hønerne næppe ende som suppehøns, når de skal erstattes af nye æglæggere.

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

Tekst:
Tags

Relaterede artikler

Top