Nyheder, nærvær og go’ energi gennem 35 år

Hele artiklen som PDF-fil

JUBILÆUM – Der var engang en lille avis, og det er der heldigvis stadigvæk. Hjerting Posten runder med dette nummer 35 somre i fin form, fordi gode kræfter har passet og plejet den gennem alle årene.

Hjerting Borgerforening havde i flere omgange drøftet mulighederne for at udgive et helt lokalt blad, der ’kunne meddele og informere borgerne om alt det nye, der sker i Hjerting i disse år,’ som daværende formand, afdøde Otto Kjærgaard skrev i det allerførste nummer.

BILLEDGALLERI MED FORSIDER GENNEM ÅRENE:

Borgerforeningen kunne dog ikke løfte opgaven alene, så avisen blev lanceret i samarbejde med Hjerting Idrætsforening i maj 1980. Efter to år trak borgerforeningen sig ud, og HIF førte bladet videre indtil december 1991. Det skete med frivillige kræfter og hyggelige redaktionsmøder hjemme hos medlemmerne af redaktionsudvalget, der altid sluttede med en bid brød, en øl og en dram. Lærer Ebbe Lund fra Hjerting Skole var redaktør fra 1982 til 1991, og Hjerting Posten havde nu mere med karakter af klubblad.

En kommerciel avis

Det ændrede sig i 1992, hvor Ib Christensen trådte til som redaktør og gjorde avisen til et bredt lokalmedie for hele området. Samtidig fik den også et mere professionelt look med tabloidformat i stedet for A4 og blev en kommerciel virksomhed, hvor redaktøren kunne beholde overskuddet.

Ib Christensen fik mere gang i annoncetegningen, der kom bedre styr på distributionen og flere redaktionelle artikler fra lokalområdet, ligesom han indførte en leder med sin uforbeholdne mening om et emne i hvert nummer.

I 1993 efterlyste redaktøren nye ’byskrivere’. En af dem, der meldte sig under fanerne, var Lone Wiil. I maj 1995 overtog hun avisen som ny redaktør sammen med sin mand Sven Wiil, der var selvstændig reklamefotograf.

Ib Christensen havde fået mere og mere travlt med sin virksomhed Id Consult, og ’byskriveren’ var interesseret i at overtage. Så det endte med en hurtig handel, hvor det hele faldt på plads i løbet af få dage.

Lone Wiil videreudviklede avisen med endnu flere nyheder og interviews, og manden Sven blev sat i sving som både fotograf, regnskabsmand, distributionschef og ’stik-i-rend-dreng’, som han selv formulerede det.

Større område

Ved overtagelsen havde Hjerting Posten et oplag på 5.000 eksemplarer og blev husstandsomdelt i Hjerting, Ådalen, Sjelborg, Guldager Kirkeby og Guldager Stationsby.

Dækningsområdet blev udvidet, indtil alle husstande i postnummer 6710 var med, og Tarp kom med i 2005.Lone og Sven Wiil var meget aktive og engagerede i mange ting, og de startede bl.a. en tradition med kunstudstilling fra lokale kunstnere i Jon & Dittes Hus. Det blev en stor succes med mange besøgende til gavn for butikkerne, og arrangementet udviklede sig til ’Jul i Hjerting’.

Hjerting Posten stod på det tidspunkt også bag en anden tradition, de årlige Langli-ture. Det var en travetur for alle med lyst til et hyggeligt besøg på øen i Ho Bugt, anført af en naturvejleder, og på toppen gik hele 145 mennesker med.

Kolde øl ved deadline

Lone og Sven Wiil hyggede sig med avisen og fortalte i 30 års jubilæumsavisen om stor lokal opbakning og engagement.

Selv deadline-dagene var hyggelige, når folk personligt mødte op med stof til avisen, og om sommeren vidste de, at der vankede en kold øl eller et glas vin i haven. Der kunne sidde en hel håndfuld forsamlet ved havebordet, så snakken og diskussionerne gik lystigt.

Efter ti et halvt år i redaktørstolen gav Lone Wiil i januar 2006 stafetten videre til Birthe Gaj Nielsen. Dermed fik journalistikken og indholdet endnu et løft, og kort efter sin tiltræden fik Birthe selskab af grafiker Tina Foldager.

Det betød, at det grafiske arbejde med sats og lay-out af avis og annoncer efterhånden kunne hentes hjem. I februar 2007 blev Hjerting Posten for første gang sendt direkte fra avisens computere og til tryk hos OTM Avistryk i Ikast.

Tina Foldager er stadig kvinden, der sørger for, at både artikler og annoncer præsenterer sig bedst muligt, og hun samler alle de mange, mange tråde bag kulisserne.

Birthe Gaj Nielsen ansatte desuden journalist Lene Weber på deltid, som vi stadig har fornøjelsen af at bruge som freelance.

I Birthe Gaj Nielsens tid flyttede Hjerting Posten også ’hjemmefra’, da hun rykkede redaktionen fra privaten til lokalerne på Bytoften i Hjerting.

Handlet over hækken

På den anden side af hækken derhjemme havde hendes nabo gennem nogen tid leget med tanken om at drive lokalavis, for Birthe havde sat avisen til salg for at fokusere på sin anden virksomhed med Mindfull­ness-kurser.

I efteråret blev snakken over hækken mere konkret, og fra nytår 2015 overtog undertegnede avisen.

I dag kan Hjerting Posten så fejre sin 35 års fødselsdag som en populær og stærkt forankret lokalavis – takket være gode kræfter og aktive læseres indsats, interesse og engagement gennem alle årene.

Læs også leder: 35 år i din tjeneste

 

Tekst:
Tags

Relaterede artikler

Top